Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Angelika95 21:19, 31 mar 2026

A czemu Lidka nie będziecie przycinać w tym roku? My z braku czasu też się zastanawiamy czy możemy nie przyciąć w tym sezonie. Ładnie się zagęściły od dołu
LIDKA 22:20, 31 mar 2026

Moim celem było ich wyrównanie. Moje pierwsze tuje chorowały i sporo musiałam wymienić/ dosadzić. I były różnego wzrostu. Teraz są prawie równe i chyba już je puszczę na żywioł. Chcemy wysokie ale dopuszczam możliwość że będę musiała ściąć jak sąsiadom cień będzie przeszkadzał. Póki nic nie mówią to niech rosną sobie.

Musnę jeszcze tylko zielone czubki sekatorem na bukowej bo tam mam najchudsze bo sadzone 2 lata po innych. Każdy bok działki tujki są innej wysokości ale mi to nie przeszkadza. Nie chce mieć z nimi cięcia obowiązkowego co roku jak np przy zielonych ścianach. Zostawiamy pokrój ich naturalny.

Angela pilnuj żeby Ci rośliny nie dotykały tuj. Ani trochę. Ja mam 2 szt z dużymi dziurami bo trawy dotykały. Te dziury zarosną bo trawy wywaliłem już ale to trwa 2-3 sezony. Tam gdzie mam hosty w nogach tuj też się dziury robią. W tym roku po wykopuje te hosty i na samą myśl o korzeniach już mnie plecy bolą
Angelika95 15:15, 01 kwi 2026

A jak Lidka pozbywasz się tego suchego ze środka tui? Dmuchawą?
LIDKA 19:16, 01 kwi 2026

Z suchym nic nie robiłam. Tuje żyją sobie. Jak będzie cieplej to będziemy próbowac je oczyścic dmuchawą albo karcherem.
Angelika95 21:08, 01 kwi 2026

Czyli pierwszy raz to będziesz robiła? Sąsiadka mi mówiła, że trzeba je czyścić, ale czy takie młode jak moje też? Nigdy o tym nie myślałam wcześniej
LIDKA 21:16, 01 kwi 2026

Angelika95 napisał(a)
Czyli pierwszy raz to będziesz robiła? Sąsiadka mi mówiła, że trzeba je czyścić, ale czy takie młode jak moje też? Nigdy o tym nie myślałam wcześniej
.

Moje 5 czy 6 letnie nigdy nie czyszczone. Jak zaglądam to suchego sporo, ale nie czyściłam, nie widzę żeby to przeszkadzało. Nam się nie chce tego robić.jak się dadzą pomocą dmuchawy albo karchera to zrobimy. Ręcznie to na pewno nie będę tego robić.

Może zajrzyj i spróbój dmuchnąć kilka na próbę.
Angelika95 07:33, 02 kwi 2026

No właśnie próbowałam, ale to by mi wieki zajęło. Sąsiadka mówiła, że jak zostawię to suche to nie będą rosły, eh nie miała racji w takim razie. Dobrze, że zapytałam Ciebie
Angelika95 19:52, 02 kwi 2026

A co myślicie, żeby w donice wsadzić hakone? Tylko z czym połączyć? Na pewno cebulowe chcę tam dać, może kulki cisowe
LIDKA 20:46, 02 kwi 2026

Mam jedną hakonke w donicy. Rośnie sobie. Mam donice 30cm średnicy i nie dawałam jej towarzystwa żadnego.
Mam też carexa i jest ładny. Kilka stron temu wklejalam zdjęcia metek - nazwa mi uciekła.

Co do tuj to ile Twoje mają lat?
Angelika95 09:45, 03 kwi 2026

Moje donice będą 60cm. A tuje mają 3 lata w tym roku