Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Angelika95 12:37, 06 maj 2026

Jeszcze inny mój pomysł to perowskia i hakonechloa greenhills, ale to będzie miejsce bez podlewania i nie wiem czy hakone byłaby zadowolona
Angelika95 19:50, 06 maj 2026

Dobra, poczytałam na forum i wiem, że hakone nie lubią suszy. W takim razie dam im tam linie kroplującą. Tylko dlaczego te sadzonki takie drogie? Czas założyć następną skarbonkę
ajka 23:55, 06 maj 2026

Ale masz słodkie dzieciaczki.

W kwestii połączeń nie pomogę. Nie lubię perowskiej, a tego trzcinnika nie znam. Greenhills jest chyba najmniej wymagającą hakonką, z tego co czytałam na forum. U mnie rośnie bez większych problemów, aureola tak sobie, a All Gold w ogóle (ale jeszcze będę z nią próbować).

Współczuję śmierci dziadka.
Patrycja_KG_Lu 09:32, 07 maj 2026

Ja się poddałam z Greenhils. Z tylu kupionych sadzonek i czekania, aż się pozbierają i nabiorą masy zmarnowałam tylko 2-3 sezony.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Angelika95 10:10, 07 maj 2026

Moje greenhills tam gdzie mam linię kroplującą i są blisko domu, czyli mają cieplej rosną fajnie. A macra bez wody i dalej od domu - słabo i przemarza
MagdaLenka 10:44, 07 maj 2026

Hakonkom na pewno trzeba mocno rozluźnić podłoże (tak zalecała Wiola - specjalistka w tym temacie). Ja moim sypnęłam w dołek dużo piachu i kompostu. Radzą sobie dobrze bez podlewania. Przymrozek majowy je poniewiera co roku, ale ładnie się odbudowują.
Natomiast z perovskią widziałabym raczej trzcinnika. Chociaż można też dać obie trawy.
Angelika95 18:49, 07 maj 2026

Jak hakone to dalabym solo, bez perowskiej. Zasadzę na próbę kilka, resztę w następnym roku. Zastanawiam się tylko czy greenhills czy macra. No strasznie mi się hakone podoba, zaryzykuję i kilka wsadzę w to miejsce nowe
Angelika95 18:51, 07 maj 2026

Planuję sobie co wsadzę jak zrobimy kostkę, a dziś zamówiłam 8 wiśni Kanzan ♥️
Angelika95 19:36, 07 maj 2026

Poluję też na wiśnie kojou no mai. Trzymam w portfelu schowane ostatnie pieniążki, jakie dostałam od dziadka i przeznaczę je na te właśnie wiśnie. Będę miała taką pamiątkę.

Mam nadzieję, że są długowieczne?
Marcin89 22:07, 07 maj 2026

Ja to wciskam po jednym drzewku, a tu proszę bach i 8 Kanzanów Chetnie poobserwuję co będzie dalej i jakie zmiany będą w tym sezonie