Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

LIDKA 12:48, 04 sie 2026

Brukarze działają już?
Judith 12:48, 04 sie 2026

Angelika95 napisał(a)
Planuję swoją rabatę między chodnikiem a wjazdem. Długa na 18m, szeroka na 2,5m. Na pewno będą tam świdośliwy, hakonechloa, gaura i cisy - to powtórzenie z frontu. Zastanawiam się czy nie będzie zbyt monotonnie, bo to jednak długo odcinek, a z drugiej strony nie chcę za dużo kolorów bo na froncie mam już kocimiętki i szałwie, perowskie, jeżówki białe. Co myślicie? W wolnej chwili to rozrysuję.

Angelika, znasz watek Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie? Wspaniały ogród, a w nim ciekawe rozwiązanie na froncie - może Cię zainspiruje. Znalazłąm na szybko to zdjęcie (trzy sekcje ze świdośliwą):
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5337-podwojna-natura-blizniaka-w-ogrodzie?page=254#post_9
ale zdjęć tego miejsca jest sporo w wątku (także z poziomu ziemi).
Angelika95 13:05, 04 sie 2026

Ok, to dziękuję za odpowiedź z gaurą. To na froncie między chodnikiem a wjazdem też odpada w takim razie.

Lidka - nie działają, masakra, ale mają w poniedziałek niby przyjść. Planuję już nasadzenia, żeby zająć głowę czymś miłym, tak mnie odwlekają kupę czasu

Judith - znam, ale jeszcze raz sobie zajrzę
Angelika95 13:07, 04 sie 2026

Marcin89 napisał(a)
Do pierwszego posta - rysunek będzie super, ale domyślam się jak ciężko go zrobić przy dzieciach Zestaw roślin ok, ale brakuje konkretnego kwiatucha typu jeżówka, floks, coś z dużym kwiatem. A tak teraz pomyślałem, że coś kwitnącego wiosną (tylko co?) lub latem - tu proponuję np. zawilce. Tylko nie wiadomo jakie stanowisko.

Do drugiego - pokaż ile jest miejsca. Cisy mogą być ostatecznie duże. Gdybym miał wybór, to próbował bym z ostrokrzewem karbowanolistnym ciętym w kulę. Zaminnik cisów i bukszpanu. A gaura podobno się sieje, więc przy tarasie bym nie dawał. Lidka ostrzegała.

Myślałam o zawilcach właśnie, bo teraz na nie czas. A z wcześniejszych może któryś z bodziszków? I na pewno czosnki ozdobne. Myślałam też o hortensji polestar, bo jest wczesna
Marcin89 13:14, 04 sie 2026

Angelika95 napisał(a)

Myślałam o zawilcach właśnie, bo teraz na nie czas. A z wcześniejszych może któryś z bodziszków? I na pewno czosnki ozdobne. Myślałam też o hortensji polestar, bo jest wczesna
Zaproponowany zestaw z cisem i gaurą jest taki dość "klasyczny" i stonowany. Stąd pisałem o uzupełnieniu bylinami. Hortensje i bodziszki jak najbardziej. Czosnki też. Ewentualnie ten czosnek Millenium, mam go od wiosny i jest ok. U Mrokasi zaś boski
Judith 13:16, 04 sie 2026

Angelika95 napisał(a)

Lidka - nie działają, masakra, ale mają w poniedziałek niby przyjść. Planuję już nasadzenia, żeby zająć głowę czymś miłym, tak mnie odwlekają kupę czasu

Wiem, że to niełatwa decyzja, ale warto rozważyć - powiedzieć łajzom, by szli w diabły i zatrudnić inną firmę. Jest ich sporo na rynku i niektóre są chętne do pracy i solidne.
Ja kończę współpracę już na etapie braku odpowiedzi na maile. Nie chcesz zarobić? - twoja strata, inni zarobią chętnie. Tak miałam z firmą od kostki 10 lat temu i teraz z firmą od klimatyzacji. Brak odzewu i zwodzenie to koniec współpracy.
Polecam to rozwiązanie, bo szkoda nerwów na ludzi, którzy nie szanują innych i swojej pracy. Dodatkowo zazwyczaj stosunek do klienta na etapie rozmów przekłada się na jakość prac i późniejszych reakcji na ewentualne zgłoszenia reklamacyjne.
Angelika95 13:22, 04 sie 2026

Ta ekipa już u nas pracowała, stąd wiem, że w pracy są solidni. I niestety jakbym chciała szukać teraz nowej ekipy to dopiero na przyszły rok by przyszli. Nie dam rady tyle wytrzymać, cały materiał już złożony na podwórku. Inaczej chyba szukałabym kogoś innego, bo umawialiśmy się na czerwiec, zależy nam, żeby do końca wakacji skończyli.
LIDKA 13:35, 04 sie 2026

Mój brukarz mi tłumaczył że są opóźnienia bo klienci są jak ja. Ja się umawialiśmy na robotę była mowa o 150 m2. W międzyczasie postanowiliśmy stawiać wiatę . Poszerzyć bramę i wjazd i jak już robił bruki to wyszło 270 m2 czyli tydzień więcej roboty.

Jak każdy klient tak dokłada roboty to po pół roku już ma 3 mce opóźnienia.
Judith 13:44, 04 sie 2026

Angelika95 napisał(a)
Ta ekipa już u nas pracowała, stąd wiem, że w pracy są solidni. I niestety jakbym chciała szukać teraz nowej ekipy to dopiero na przyszły rok by przyszli. Nie dam rady tyle wytrzymać, cały materiał już złożony na podwórku. Inaczej chyba szukałabym kogoś innego, bo umawialiśmy się na czerwiec, zależy nam, żeby do końca wakacji skończyli.

Doskonale rozumiem.
Judith 13:52, 04 sie 2026

LIDKA napisał(a)
Mój brukarz mi tłumaczył że są opóźnienia bo klienci są jak ja. Ja się umawialiśmy na robotę była mowa o 150 m2. W międzyczasie postanowiliśmy stawiać wiatę . Poszerzyć bramę i wjazd i jak już robił bruki to wyszło 270 m2 czyli tydzień więcej roboty.

Jak każdy klient tak dokłada roboty to po pół roku już ma 3 mce opóźnienia.

Niekoniecznie. Porządna firma bierze pod uwagę tego typu kwestie i wprowadza różne rozwiązania zmniejszające ryzyko opóźnień: np. pogłębione rozmowy na etapie doradztwa, zbadanie potrzeb, by wychwycić tego rodzaju ewentualne dodatkowe prace. Albo dorzucenie ludzi do pracy (związane z wyższymi kosztami, co jasne, ale za to z szacunkiem do każdego klienta). Albo określenie większego (albo w ogóle uwzględnienie!) marginesu bezpieczeństwa. Albo jeszcze inne, nieznane mi rozwiązania .