Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Angelika95 21:59, 10 lip 2026

Tak, planuję obrzeża do wszystkich rabat, jedynie do tych z tyłu poprzecznych nie, bo może coś tam będę jeszcze kombinować. Gaura z tamtego roku, miałam trzy, przeżyły dwie, niestety nie rozsiały się. Te od Ciebie wsadzone w inne miejsce
LIDKA 22:02, 10 lip 2026

Angelika95 napisał(a)
Tak, planuję obrzeża do wszystkich rabat, jedynie do tych z tyłu poprzecznych nie, bo może coś tam będę jeszcze kombinować. Gaura z tamtego roku, miałam trzy, przeżyły dwie, niestety nie rozsiały się. Te od Ciebie wsadzone w inne miejsce

Moje tegoroczne siewki też jeszcze bez kwiatków. Zrobiłam szpalerek i pięknie się zagęszcza bo przycięłam .
Angelika95 22:02, 10 lip 2026

Z tyłu mam ten placyk dla dzieci, będziemy mieć też kiedyś pieski, więc będzie trzeba im jakieś miejsce zrobić, dlatego z tyłu nie będzie obrzeży, bo te miejsca będą się zmieniały razem z naszym życiem. Ale na przedpłociu, na froncie i wokół tarasu obrzeża będą. Moje marzenie ta kostka, nie spodziewałam się, że tak szybko się uda i tym bardziej się cieszę. Mamy nawet z córcią powiedzenie: 'gdy Ci smutno, gdy Ci źle, o swojej kostce pomyśl se'
Angelika95 22:03, 10 lip 2026

A kiedyś jak już dzieci nie będą potrzebowały trawnika do zabawy to sobie zrobię taką kortową jak Ty masz
Angelika95 22:07, 10 lip 2026

A jeszcze napiszę, że tak ciągle kombinowałam z tymi rabatami, a w ostatnim czasie zdałam sobie sprawę z tego, że ja najbardziej lubię na zielono + jedna kwitnąca roślina. Tak najbardziej mi się podoba u mnie. Oczywiście u innych podoba mi się na kolorowo, ale swoje podwórko najbardziej lubię właśnie tak i te rabaty, które nie były zbyt kolorowe utrzymały się bez poprawek, a te mocno kwitnące są zryte jak przez stado dzików tak jak to pierwsze zdjęcie, które dodałam to rabata w pełni skończona, czekam jedynie aż się wszystko rozrośnie. Na wiosnę krokusy, narcyzy, później czosnki, irysy, łubiny, teraz jeżówki, później hortensje, rozchodniki i trawy. Każda roślina ma swój czas.
LIDKA 22:47, 10 lip 2026

Angelika95 napisał(a)
A jeszcze napiszę, że tak ciągle kombinowałam z tymi rabatami, a w ostatnim czasie zdałam sobie sprawę z tego, że ja najbardziej lubię na zielono + jedna kwitnąca roślina. Tak najbardziej mi się podoba u mnie. Oczywiście u innych podoba mi się na kolorowo, ale swoje podwórko najbardziej lubię właśnie tak i te rabaty, które nie były zbyt kolorowe utrzymały się bez poprawek, a te mocno kwitnące są zryte jak przez stado dzików tak jak to pierwsze zdjęcie, które dodałam to rabata w pełni skończona, czekam jedynie aż się wszystko rozrośnie. Na wiosnę krokusy, narcyzy, później czosnki, irysy, łubiny, teraz jeżówki, później hortensje, rozchodniki i trawy. Każda roślina ma swój czas.

To ja chyba lubię podobnie . Trochę roślin już pousuwałam z kortowej bo jarmark już był.
Taka spokojna mam pod bukami bo tylko buki , hortensje i szafirki .
I dawna platanowa. Pod bordowymi klonami Dużo zieleni z jeżówkami w Bieli i różu i już za chwilę będą hortensje.
Reszta rabat w wiecznej przeróbce.
Kordina 03:24, 11 lip 2026

Angelika95 napisał(a)
Trawa zaniedbana, bo tu będzie chodnik zaraz

Ta rabata wygląda świetnie!
Angelika95 11:05, 11 lip 2026

Bożenko, dziękuję, na ten moment to moja ulubiona. Jako jedyna nieprzerabiana, więc wszystko fajnie się rozrosło, mimo że sadzonki były mikroskopijne, bo sadzone na równo z budową domu, gdzie wiadomo że każdy grosz się liczył