Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

LIDKA 19:15, 05 lut 2024

Angelika a nie chcesz klonów kolumnowych? Zasadniczo nie trzeba ciąć. Jeśli nie szczepione to można kupić małe. Koszta mniejsze.
Moje akurat buczki miały po ok 100 cm. Po 2 sezonach mają 2.5 -3 m.
Klon crimson po 4 latach ma ok 4-5 m.

Myślę że trzeba robić taki ogród żeby potem się nie zajechać.

Masz małe dziecko, będzie szkoła, zajęcia dodatkowe, obowiązki itp. czy bedziesz miec czas i chęć oraz siły co roku ciąć drzewa?
Już platany mogą wymagać korekt.

U mnie odpisałam Ci o tujach.
LIDKA 19:18, 05 lut 2024

Jeszcze myślę że na Twojej powierzchni zawsze będzie co robić w ogrodzie. Masz jeszcze szanse dobrze wybrać drzewa.
Angelika95 20:52, 05 lut 2024

Dziękuję Lidka za odpowiedź

Nie chcę już zmieniać wybranych drzew, wybieram je od tamtej wiosny, tylko niestety w tamtym roku brakło funduszy, bo budowa, wykończenie, ciąża.

Zajęcia dodatkowe - na ten moment to abstrakcja, nie mów mi nawet o tym, niech czas stanie w miejscu, nie chcę, żeby tak szybko rosła a dziś juz dwa miesiące jak jest z nami ten mały cud
Angelika95 20:56, 05 lut 2024

Jeszcze powiem, że żeby się nie zatyrać i mieć czas na podziwianie to postawiłam na bardzo łatwe, wręcz pospolite rośliny: kocimiętki, szałwie, jeżówki, rozchodniki, werbena, hortensje i trawy. Będzie trochę cięcia, ale oprócz tego nie powinno być problemów. A że drzewa mają takie ceny jakie mają to chcę już mieć takie jak sobie wymarzyłam
LIDKA 20:59, 05 lut 2024

Angela ja to już w 2 połowie życia jestem. I kurka...nie wiem kiedy ta pierwsza połowa mineła.

Angelika95 21:08, 05 lut 2024

Lidka, Ty jesteś taką fajną osobą, którą chciałabym znać osobiście a nie tylko na forum. Ogromnie spodobała mi się jedna z Twoich ostatnich wypowiedzi, jak ktoś Ci doradzał odnośnie hortensji, a Ty że nie wiesz czy posłuchasz, ale obrazić to się nie obrazisz. Z Twoich postów bije wdzięk, klasa i humor
LIDKA 21:39, 05 lut 2024

Angelika95 napisał(a)
Lidka, Ty jesteś taką fajną osobą, którą chciałabym znać osobiście a nie tylko na forum. Ogromnie spodobała mi się jedna z Twoich ostatnich wypowiedzi, jak ktoś Ci doradzał odnośnie hortensji, a Ty że nie wiesz czy posłuchasz, ale obrazić to się nie obrazisz. Z Twoich postów bije wdzięk, klasa i humor

No to trochę mnie poznałaś. Po mojej chorobie już nie walcze z życiem tylko ide do przodu swoim tempem i swoim krokiem.

Też bym chciała znać w realu ogrodniczkę z Takim warzywnikiem.
Zaraz cały ogród będzie Taki piękny.
Wiolka5_7 21:40, 05 lut 2024

Angelika95 napisał(a)
Dziękuję Lidka za odpowiedź

Nie chcę już zmieniać wybranych drzew, wybieram je od tamtej wiosny, tylko niestety w tamtym roku brakło funduszy, bo budowa, wykończenie, ciąża.

Zajęcia dodatkowe - na ten moment to abstrakcja, nie mów mi nawet o tym, niech czas stanie w miejscu, nie chcę, żeby tak szybko rosła a dziś juz dwa miesiące jak jest z nami ten mały cud

No właśnie ten czas tak pędzi
Nasze cuda urodzone prawie w tym samym czasie
Jak malutka ? Wysypiasz się? Bo ja nie narzekam
Angelika95 21:48, 05 lut 2024

LIDKA napisał(a)

No to trochę mnie poznałaś. Po mojej chorobie już nie walcze z życiem tylko ide do przodu swoim tempem i swoim krokiem.

Też bym chciała znać w realu ogrodniczkę z Takim warzywnikiem.
Zaraz cały ogród będzie Taki piękny.

Byłaś jedną z pierwszych osób, które wypowiedziały się na moim skromnym wątku. Wiem, że łączy nas mąż policjant. Twój emeryt, mój wkrótce- tak przynajmniej mówi. Twoje wypowiedzi czytam z wielką przyjemnością, naprawdę. Może kiedyś uda się zorganizować spotkanie, kto wie, trzeba tylko chęci ale na razie to muszę ten mój ogród stworzyć, a nie tylko podglądać Wasze, żeby mi na takim spotkaniu wstyd nie było
Angelika95 21:54, 05 lut 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

No właśnie ten czas tak pędzi
Nasze cuda urodzone prawie w tym samym czasie
Jak malutka ? Wysypiasz się? Bo ja nie narzekam

Aktualnie budzi mnie co 3h na jedzenie, więc też nie narzekam, ciężko mieć pretensje, że dziecko głodne mieliśmy problem, bo w ogóle nie chciała spać w ciągu dnia, ale odkąd zaczęłam wprowadzać jej taką mniej więcej rutynę, czyli wstaję wtedy co ona, czyli po 6, nie ma że boli, nie próbuję jej na siłę ululać, koło południa spacer, który przesypia i rutyna nocna też o jednakowym czasie to jest duża poprawa. I w ogóle to jestem zakochana, bo długo na nią czekałam. To taki mój mały cud. Nawet jak jest mi ciężko to staram się nie narzekać, bo czas szybko leci i wiem, że jeszcze trochę i będę tęsknić za tym co jest teraz. A jak u Was? Wszystko w porządku? To będzie piękne lato