Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

LIDKA 20:13, 04 lut 2024

Limelighty piękne. Moje mam od 2021 roku. Tworzą krzaki o ładnym pokroju. I są niewymagające.

Z sesleria i szałwią będzie pięknie. Bede robic taką obwódke. W 1 rzędzie sesleria a w drugim szałwia na mijankę.

Muszelka się zna na bukietówkach. I ma cudne. Pytaj ją.
Angelika95 21:41, 04 lut 2024

Tak, hortensje z tyłu

Seslerie i szałwie będę miała naprzeciwko opisywanej rabaty,więc fajnie by się zgrywało
MagdaLenka 21:52, 04 lut 2024

Myślę, że limonkowa Limelight bardzo dobrze zgra się z seslerią.
Angelika95 08:40, 05 lut 2024

Mam też pytanie o klony Globosum. Chciałam je posadzić na froncie przy ogrodzeniu i wzdłuż chodnika do domu, ale przeczytałam, że mogą mieć koronę nawet 6m. To dla mnie za dużo, nie chcę, żeby całkowicie zasłoniły dom. Jakie są Wasze doświadczenia? Czy koronę można utrzymać jako taką zgrabną kuleczkę cięciem? Kompletnie nie znam się na drzewach. O ile byliny można przesadzać bez końca, tak w przypadku drzew wolę tego uniknąć.
Judith 09:18, 05 lut 2024

Ageliko, odpisałam u mnie . Zgrabna kuleczka o zadanych wymiarach - tak .
MagdaLenka 10:52, 05 lut 2024

Moje doświadczenie z klonami Globosum ogranicza się do obserwacji przedpłocia sąsiadów. Niestety co rok mają mączniaka. Ostatnio tu na forum kilka razu natknęłam się na informację o tym, że klony jakieś chorobliwe się zrobiły...
Z kulistych u siebie rozważam platana Alphen's Globe (Justyna ma takie), tulipanowca Edward Gursztyn lub dąb błotny Green Dwarf.
Angelika95 11:02, 05 lut 2024

Platany są już na mojej liście. Dąb błotny spodobał mi się. Muszę o nim poczytać, zwłaszcza o jego chorobach i czy wcześnie rusza na wiosnę
Marcin89 11:30, 05 lut 2024

Angelika, to platany będą na froncie, ale wzdłuż bocznej granicy działki? A te klony przy granicy z ulicą?
Angelika95 12:15, 05 lut 2024

Tak Marcin, platany na mojej długiej rabacie koło ogrodzenia a na froncie wzdłuż ulicy chciałam klony przez to, że mi się podobają i wcześnie startują na wiosnę
Angelika95 16:42, 05 lut 2024

Rozmawiałam dziś ze znajomym ogrodnikiem i jednak zostaję przy klonach

Inne drzewa jakie będą u mnie to: platan alphen's globe, ale te ze względu na cenę chyba znowu muszę przesunąć o rok, klony globosum, graby fastigiata i katalpy.

Marcin, ile u Ciebie stron dyskusji, muszę nadrobić