Czy akacja szczepiona na pniu daje odrosty z ziemi? Czy bardzo brudzi? Czy wcześnie startuje na wiosnę? szukam może alternatywy dla platanów, bo jeden kosztuje 450zl, a potrzebuję 6 sztuk.. 450zl ze szkółki, przed internet dużo tańsze, ale boję się takiego zakupu. Czy ktoś z Was kupował drzewa przez internet?
Ja kupiłam na jesieni drzewa owocowe przez Internet. Przypadkiem wyszło, że z tego samego miejsca Ania też kupiła na swoją hektarową działkę. Pisała, że będzie od nich zamawiać więcej. Kilka lat temu brzozy Doorenbos zamawiałam u losowego sprzedawcy na Allegro - trzy sztuki, wysokość zgodna z opisem, przyjęły się, miały proste pnie. Tej jesieni co prawda krzew, ale zamawiałam 2 sztuki kaliny Roseum i byly minimalnie niższe niż w opisie. Kupiłam też 4 sztuki świdośliwy z jakiejś szkółki owocowej. Też wszystko było z nimi okey. Podsumowując - były to rośliny tańsze, więc w razie co nie byłoby aż tak szkoda nieudanego zakupu.
Tak, daje odrosty. Mam taką i walczę. Poza tym bardzo późno startuje, gałęzie są kruche, szypułki na których rosną listki są utrapieniem, bo długo zostają na ziemi. Nie polecam, odradzam.