Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

An_na 22:07, 18 gru 2023

Dęby za chude, połamią się pod ciężarem karmnika

Taki mam pomysł, żeby go powiesić właśnie na słupku ogrodzenia przy tych wysokich tujach. Dużym hamulcem jest obawa, że moje 3 koty będą polowały. Niestety/ stety są bardzo łowne.
Tu gdzie teraz wisi karmnik, koty mają utrudnione zadanie, tyle, że ptaki o tym nie wiedzą

Dziś kupiłam drugi karmnik.
Zamontujemy go na balkonie. Tam koty nie wejdą, będą mogły tylko przez okno patrzeć.

Magara 23:59, 18 gru 2023

Ania - dekoracje super

A z ptakami musisz się uzbroić w cierpliwość - jak raz ogarną, że u Ciebie szama jest, będzie ich tylko, z roku na rok, więcej i więcej

Dominika11 09:59, 19 gru 2023

Piękne ozdoby
TAR 13:42, 19 gru 2023

Magara napisał(a)
Ania - dekoracje super

A z ptakami musisz się uzbroić w cierpliwość - jak raz ogarną, że u Ciebie szama jest, będzie ich tylko, z roku na rok, więcej i więcej

a to prawda my jak wyprowadzilismy sie z poprzedniego domu to ptaki tez odeszly, dzwonila do mnie kupujaca i pytala dlaczego, przeciez karmia nasza karma. nie wiedzialam co jej odpowiedziec.
TAR 13:46, 19 gru 2023

Aniu przy tujach powinno byc ok. ptaki tam moga sie schowac przed kotami, ewentualnie mozna zamontowac nóżke i poweisic na niej. Gratuluje odwagi wieszania karmnika na balkonie. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe jaki to bedzie balagan, nie tylko od zrzucanych ziaren a takze od odchodow. Przemysl jeszcze temat. Ja mam nawet troche na uboczu karmidla zeby ziarno mi potem nie przerosło w rabatach, ciezko je sie usuwa. Wiem, wiem, duzo zmiennych trzeba wziac pod uwage. Ale jak raz zamontujesz i ptaki przyleca tobedzie nagroda Powodzonka z dokarmianiem.

Z drugiej strony teraz mozesz miec ich mniej, bo cieplo, moje karmniki tez nie sa az tak oblegane. Wroci mroz i snieg to sie przeprosza. Ale dla ptakow to dobrze, ze nie sa zdane tylko na karmnik.
An_na 19:51, 19 gru 2023

Magara napisał(a)
Ania - dekoracje super

Dziękuję

Poczekam na ptaszki cierpliwie, myślę, że na razie sprawdzają czy jest bezpiecznie, bo je słyszę, ale do karmnika nie zaglądają. Ten z huśtawki muszę zabrać. Dziś przyłapałam jedną z moich kotek zbyt blisko. Ona jest bardzo zwinna i boję się, że upoluje. Możliwe, że ptaszki też to wiedzą i dlatego nie przylatują.
An_na 19:52, 19 gru 2023

Dominika11 napisał(a)
Piękne ozdoby

Dziękuję
An_na 19:54, 19 gru 2023

TAR napisał(a)

a to prawda my jak wyprowadzilismy sie z poprzedniego domu to ptaki tez odeszly, dzwonila do mnie kupujaca i pytala dlaczego, przeciez karmia nasza karma. nie wiedzialam co jej odpowiedziec.

Ciekawe zjawisko, może robili zbyt dużo hałasu.

Ptaszki poszły za Tobą
An_na 20:00, 19 gru 2023

TAR napisał(a)
Aniu przy tujach powinno byc ok. ptaki tam moga sie schowac przed kotami, ewentualnie mozna zamontowac nóżke i poweisic na niej. Gratuluje odwagi wieszania karmnika na balkonie. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe jaki to bedzie balagan, nie tylko od zrzucanych ziaren a takze od odchodow. Przemysl jeszcze temat. Ja mam nawet troche na uboczu karmidla zeby ziarno mi potem nie przerosło w rabatach, ciezko je sie usuwa. Wiem, wiem, duzo zmiennych trzeba wziac pod uwage. Ale jak raz zamontujesz i ptaki przyleca tobedzie nagroda Powodzonka z dokarmianiem.

Z drugiej strony teraz mozesz miec ich mniej, bo cieplo, moje karmniki tez nie sa az tak oblegane. Wroci mroz i snieg to sie przeprosza. Ale dla ptakow to dobrze, ze nie sa zdane tylko na karmnik.

Tarciu dziękuję Ci za te cenne uwagi :*)
pomysł z wieszaniem karmnika na balkonie to nie odwaga tylko głupota i ignorancja
Nawet nie pomyślałam o bałaganie i odchodach, tak się zafiksowałam na tym, żeby koty nie mogły upolować.
Balkon w takim razie odpada.
Zostaje słupek w tujach.
Magara 00:00, 20 gru 2023

Ania, u nas też ptaki jakby mniej teraz korzystają z karmników. Jest mocno na plusie, komary latają Może ptaszki przeszły na dietę "mięsną/owadzią"???
Spokojnie poczekaj, a i kotami się nie przejmuj. My mamy jeden karmnik dość wysoko zamontowany, na wysięgniku , a te, które są na niższych gałęziach - to gałęzie mamy zabezpieczone drutem anty gołąb
Mamy koty, mamy ptaki. Staram się nie napinać, że to koliduje. Słusznie gdzieś Hania napisała - słabsze ptasie egzemplarze i tak polegną. Te które mają refleks - przetrwają.
Jestem wielką zwolenniczką dokarmiania pierzastych zimą, niezależnie od faktu bytowania kotów w rejonie

P.S. Dokarmianie na balkonie/tarasie też bym odpuściła I nad rabatami też Zauważyłam, że w miejscu gdzie mam karmniki różne cuda wiosną kiełkują Kosiarka daje radę, ale na rabacie bym tych różności wolała nie widzieć