Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

An_na 17:32, 01 mar 2026

Poza tym ogrodowo nieciekawie.
Śnieg jeszcze zalega w wielu miejscach, a tam gdzie zniknął zostawił po sobie pleśń pośniegową.
Na rabatach stoi woda, nie mogę na nie wejść.
Rozchodniki pokazują juz kapustki mogłabym już troszkę zacząć sprzątać ale przez wodę nic nie mogę robić a już mnie rączki swędzą
Pozamiatałam chociaż podjazd i ścieżki i pobielilam drzewka. Sypnęłam obornik granulowany na rabaty i tyle. Czekam aż trochę przeschnie
Ewa777 11:39, 02 mar 2026

U mnie sytuacja bardzo podobna. Nadal leży śnieg i nie mam ja zajrzeć na rabaty. Twoje ciemierniki ruszyły z kopyta!
An_na 19:36, 07 mar 2026

Ewa777 napisał(a)
U mnie sytuacja bardzo podobna. Nadal leży śnieg i nie mam ja zajrzeć na rabaty. Twoje ciemierniki ruszyły z kopyta!

Troszkę przeschło, ruszyłam dziś do ogrodu
Ciemierniki pięknie kwitną, wycięłam im dziś zamarznięte liście i wysciołkowałam korą. Pięknie podbija ich białe kwiatki. Mogą gwiazdorzyć
An_na 19:51, 07 mar 2026

Na rabacie pod płotem ścięłam seslerie i rozplenice. Mam tam dużo krokusów i bym je podeptała później przy wycinaniu rozplenic. Myślę, że trawom nic nie będzie. A jak będzie to je wymienię na inne bo mnie już trochę denerwują tym srylionem siewek.
Część hortensji przycięta jutro cdn.

Na trawniku pleśń pośniegowa. Zaczęłam grabić, narobiłam sobie odcisków, które pękły. Wkurzyłam się i wyjęłam wertykulator. Zrobiłam trawnik przed domem. Trochę było mokro i zastanawiam się czy mu nie zaszkodziłam. Będzie co ma być.
Dojrzałam już trochę ogrodowo i nie przejmuję się już wszystkim jak dawniej.
Za domem na trawniku jeszcze bajoro, woda chlupie, trzeba poczekać.
I tak bym dziś więcej nie zrobiła bo wertykulator umarł. Najpierw dziwnie zarzęził a później zamilkł.
Mąż zajrzy, jak się nie da naprawić trzeba będzie kupić nowy. Chyba wolałabym spalinowy.
Polecajki mile widziane
Marcin89 19:52, 07 mar 2026

An_na napisał(a)

Troszkę przeschło, ruszyłam dziś do ogrodu
Ciemierniki pięknie kwitną, wycięłam im dziś zamarznięte liście i wysciołkowałam korą. Pięknie podbija ich białe kwiatki. Mogą gwiazdorzyć
Pokaż pokaż
An_na 19:55, 07 mar 2026

Jutro pokażę dziś nie zrobiłam fotek
tak się zajęłam pracą, że kończyłam po ciemku
Marcin89 19:59, 07 mar 2026

An_na napisał(a)
Jutro pokażę dziś nie zrobiłam fotek
tak się zajęłam pracą, że kończyłam po ciemku
Rozumiem, bo tak samo zrobiłem. Do godz. 18 siedziałem na dworze
LIDKA 20:24, 07 mar 2026

Ania jak się martwisz o trawnik to po wertykulacji można sypnąć ciutke nasion. Ja mieszkam z kompostem i sypie ręka z wiadra tak szeroko. Mam trawniczej taki mokrzejszy przy pólnocnej ścianie domu i co roku wiosną trzeba nad nim solidnie popracować. Że 2 tyg jest brzydki a potem. Wraca do normy.
An_na 20:31, 07 mar 2026

LIDKA napisał(a)
Ania jak się martwisz o trawnik to po wertykulacji można sypnąć ciutke nasion. Ja mieszkam z kompostem i sypie ręka z wiadra tak szeroko. Mam trawniczej taki mokrzejszy przy pólnocnej ścianie domu i co roku wiosną trzeba nad nim solidnie popracować. Że 2 tyg jest brzydki a potem. Wraca do normy.

Sypnę nasion jak noce będą trochę cieplejsze
A jak Twój wyjazd Lidka? Odpoczywasz?
LIDKA 20:45, 07 mar 2026

Wrócilam dziś po południu. Pociągi teraz całkiem przyzwoite
Jutro kończę ciąć róze i może wygranie trochę trawnik koło tarasu bo woziliśmy zima tu drewno do kominka taczka i ma takie suche pasy. Wertykulację zrobimy pod koniec marca albo kwiecueń. Mamy wertykulator spalinowy Stiga. Jest mocny a nie duży i rączka się fajnie składa.

Jeszcze się zastanawiam czy nie powinnam lekko przyciąć lawendy bo mam kulki cięte jesienią. Ona już u mnie ruszyła.bede cieła lawendy raz w sezonie na jedno kwitnienie bo u mnie one ładne są krótko. Chyba przez glinę. Po 3-4 latach robią się wiechcie.