Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

TAR 20:48, 07 mar 2026

Ania wiem z czym sie mierzysz jesli chodzi o mokro na trawniku. Ja na razie nic nie robie. Ani nie grabie ani nie wertykuluje. Za zimno i za mokro. Nic trawie nie bedzie. Jak przeschnie, to plesn posniegowa zagrabie potem opryskam czosnkiem.
Teraz mam pilniejsze prace niz trawnik.

Jutro zycze owocnej pracy. Ja odpuszczam.
An_na 20:58, 07 mar 2026

LIDKA napisał(a)
Wrócilam dziś po południu. Pociągi teraz całkiem przyzwoite
Jutro kończę ciąć róze i może wygranie trochę trawnik koło tarasu bo woziliśmy zima tu drewno do kominka taczka i ma takie suche pasy. Wertykulację zrobimy pod koniec marca albo kwiecueń. Mamy wertykulator spalinowy Stiga. Jest mocny a nie duży i rączka się fajnie składa.

Jeszcze się zastanawiam czy nie powinnam lekko przyciąć lawendy bo mam kulki cięte jesienią. Ona już u mnie ruszyła.bede cieła lawendy raz w sezonie na jedno kwitnienie bo u mnie one ładne są krótko. Chyba przez glinę. Po 3-4 latach robią się wiechcie.

Miałam wczoraj wycieczkę pociągiem do Białegostoku. Ostatni raz pociągiem jechałam jak miałam 15 lat
Całkiem fajnie się jechało
na jednej stacji stał pociąg do Słupska. Myślałam o Tobie

Moje lawendy tnę dwa razy. Wiosną i po kwitnieniu. Kwitnie wtedy drugi raz. Ale nie jest jakaś zjawiskowa. Mokra glina jej ewidentnie nie służy.
Poczytam o wertykulatorze. Dziękuję
Na róże u mnie jeszcze za wcześnie. Na razie zaczynają krokusy i tulipany wychodzą z ziemi.
An_na 21:02, 07 mar 2026

TAR napisał(a)
Ania wiem z czym sie mierzysz jesli chodzi o mokro na trawniku. Ja na razie nic nie robie. Ani nie grabie ani nie wertykuluje. Za zimno i za mokro. Nic trawie nie bedzie. Jak przeschnie, to plesn posniegowa zagrabie potem opryskam czosnkiem.
Teraz mam pilniejsze prace niz trawnik.

Jutro zycze owocnej pracy. Ja odpuszczam.

Jak przygotowujesz oprysk z czosnku?

Jutro w planach mam przycięcie wszystkich hortensji, jak dam radę, bo mnie wszystkie gnaty bolą. Trochę mnie dziś poniosło
TAR 21:07, 07 mar 2026

Ja kupuje gotowca Bioczos. Albo taka miksture jak podala Ewa u Mirki.

Składniki: 200 g ząbków czosnku (ok. 2-3 główki), 10 litrów wody.
Przygotowanie:
Czosnek drobno posiekaj lub zgnieć praską.
Zalej 10 litrami chłodnej wody.
Odstaw w zacienione miejsce na 24 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Odcedź przez gazę lub drobne sito, aby nie zapchać opryskiwacza.
Stosowanie: Tak przygotowany wyciąg jest gotowy do użycia (nie trzeba go już rozcieńczać)
Judith 21:14, 07 mar 2026

O cie florek! Serio tak dawno temu jechałaś pociągiem???
Ja jeżdżę kilka razy w roku IC i kilkanaście razy w miesiącu kolejami podmiejskimi i wciąż się ekscytuję zmianami jakie zaszły w komforcie jazdy .
Trawnik zostawiłabym na razie w spokoju. Jeszcze czas na prace nad nim.
Ja nad swoim (a właściwie małżonek, bo to jego obszar) nie będę już pracować w ogóle. Nie ma to u nas sensu, bo od lat latem przychodzi susza, która zamienia trawnik w żółty step.
An_na 21:19, 07 mar 2026

TAR napisał(a)
Ja kupuje gotowca Bioczos. Albo taka miksture jak podala Ewa u Mirki.

Składniki: 200 g ząbków czosnku (ok. 2-3 główki), 10 litrów wody.
Przygotowanie:
Czosnek drobno posiekaj lub zgnieć praską.
Zalej 10 litrami chłodnej wody.
Odstaw w zacienione miejsce na 24 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Odcedź przez gazę lub drobne sito, aby nie zapchać opryskiwacza.
Stosowanie: Tak przygotowany wyciąg jest gotowy do użycia (nie trzeba go już rozcieńczać)

Dziękuję, będę działać. Chcę ograniczyć, jeśli nie da się wyeliminować zupenie, chemię w ogrodzie. Nie po to zapraszam ptaki, żeby je potem truć
Dziś pierwszy raz widziałam u siebie sikorki modraszki
Skusiły się na moje kule tłuszczowe i orzeszki
TAR 21:22, 07 mar 2026

Ja praktycznie chemii nie stosuje od wielu lat. I ogrod jakos daje rade
An_na 21:24, 07 mar 2026

Judith napisał(a)
O cie florek! Serio tak dawno temu jechałaś pociągiem???
Ja jeżdżę kilka razy w roku IC i kilkanaście razy w miesiącu kolejami podmiejskimi i wciąż się ekscytuję zmianami jakie zaszły w komforcie jazdy .
Trawnik zostawiłabym na razie w spokoju. Jeszcze czas na prace nad nim.
Ja nad swoim (a właściwie małżonek, bo to jego obszar) nie będę już pracować w ogóle. Nie ma to u nas sensu, bo od lat latem przychodzi susza, która zamienia trawnik w żółty step.

Serio serio
Na zakończenie ósmej klasy jechaliśmy na wycieczkę z Gdańska do Zakopanego, kuszetkami ależ było fajnie
Potem już zawsze autem, wygodnicka się zrobiłam. A wczoraj była potrzeba odebrać auto z Białegostoku więc padło na podróż pociągiem w jedną stronę. I choć fajnie się jechało, zdecydowanie wolę podróżować autem, zwłaszcza jako pasażerka
An_na 21:26, 07 mar 2026

TAR napisał(a)
Ja praktycznie chemii nie stosuje od wielu lat. I ogrod jakos daje rade

Jak sobie radzisz z mszycą i mrówkami?
Judith 21:27, 07 mar 2026

Ja szczerze mówiąc wolę pociągiem, szczególnie na długich dystansach. Jest szybciej i wygodniej - można rozprostować kości, przejść się do Warsu . Podróż na wakacje oczywiście wygodniejsza autem, wiezienie parasola plażowego pociągiem mogłoby być kłopotliwe .