Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

An_na 11:15, 13 kwi 2023

Nie wiem jeszcze co posadzić na tej rabacie dalej, jak się kończą róże (czerwona kreska to czerwona róża, zielona pojedyncza to ostatni miskant) do rododendrona też czerwonego (zielony gryzmołek) jest 6,5m szer. 1,9 od pnia tui
Dom rzuca cień, dopiero późnym popołudniem jest trochę słońca.
Myślałam żeby tam posadzić hosty ale wiosną zanim ruszą będzie pusto. Muszę coś jeszcze dosadzic tylko co? Chodzi mi po głowie hakonechloa all gold ale ona też późno rusza.
Jeżeli ktoś zajrzy i będzie miał pomysł będę wdzięczna

I z drugiej strony

Na wprost
Stoję pod domem
TAR 11:34, 13 kwi 2023

Aniu, clematisy to twardziele, troche podkarmic i rusza z kopyta. No i zlota zasada "nóżki w cieniu głowka w sloncu" i beda jak szalone rosly
An_na 11:42, 13 kwi 2023

O cześć Tarciu
Właśnie byłam u Ciebie
Judith 12:13, 13 kwi 2023

Trawa zielona caly rok to sesleria jesienna . Wczesną wiosną przycinałam zeszłoroczne zielone(!) źdźbła, a zaraz pojawiły się nowe.
A z ładnych zimozielonych i tu pasujących krzaczkowatych to cisy w formie kul lub sześcianów.
An_na 12:47, 13 kwi 2023

Cześć Judith jak zdrówko?

Znam seslerię jesienną i kocham całym sercem. Mam ją w kilku miejscach i ciągle jest mała bo ją wiecznie dzielę i dosadzam na inne rabatki
Czy ona w takim mało słonecznym miejscu będzie dobrze rosła?

Jeśli chodzi o cisy to myślałam o kulkach rozrzuconych nieregularnie i właśnie hosty i hakonechloa pomiędzy nimi. Muszę sprawdzić czy wymagania glebowe mają zbliżone.
Cisy lubią zasadową glebę to ewentualnie posadzę z dala od rodków. Coś mi się zaczyna klarować
ajka 13:07, 13 kwi 2023

Ja postawiłabym chyba na jakieś hortensje, jest tyle odmian. Może coś zimozielonego - iglaki, kosodrzewiny? Czy tam jest rododendron? Jeśli tak to może idź w rododendrony, miniaturowe różaneczniki, azalie, pierisy, eskianty (u mnie jest podobnego rodzaju malutki kącik przed domem). Są zimozielone i cień im nie przeszkadza. A może jakieś piękne drzewo?

U mnie osobiście hakonechloa all gold nie jest w stanie przetrwać, a szkoda, bo bardzo ładna. Ale ja bym ją traktowała tylko jako dodatek.
An_na 14:38, 13 kwi 2023

Aniu,
Musiałam sprawdzić co to eskiant ładne to
Tam są dwa rododendrony potem 6,5 m przerwy i różanka. Chciałabym łagodne przejście pomiędzy nimi i tak sobie kombinuję, póki co to leżą kartony i kora, żeby zielsko nie rosło
Judith 14:48, 13 kwi 2023

An_na napisał(a)
Cześć Judith jak zdrówko?

Znam seslerię jesienną i kocham całym sercem. Mam ją w kilku miejscach i ciągle jest mała bo ją wiecznie dzielę i dosadzam na inne rabatki
Czy ona w takim mało słonecznym miejscu będzie dobrze rosła?

Jeśli chodzi o cisy to myślałam o kulkach rozrzuconych nieregularnie i właśnie hosty i hakonechloa pomiędzy nimi. Muszę sprawdzić czy wymagania glebowe mają zbliżone.
Cisy lubią zasadową glebę to ewentualnie posadzę z dala od rodków. Coś mi się zaczyna klarować

No właściwie nasz racje w temacie seslerii . Ale ta róża mnie zmyliła. Przy niej pasowałaby. Jednak przy rodku nie bardzo (inne wymagania).
Na hasło *trawa, która szybko startuje* włącza mi się z automatu komunikat o seslerii .
Zdrowie lepiej, ale dziadostwo długo trzyma i mocno osłabia. Pogoda jak marzenie, a ja nic .
An_na 15:00, 13 kwi 2023

Ha ha faktycznie sesleria jest pierwsza i pięknie zielona

Łączę się w bólu też nie mogę działać, nie mam siły
Dziś Pani doktor na teleporadzie! stwierdziła u mnie infekcję wirusową grypo-covidowo podobną! nie wiem śmiać się czy płakać...
Och jak mnie wkurza ta niemoc
Ale żeby szklanka była do połowy pełna to sobie planuję i kupuję rośliny w necie

Mocy przybywaj!!
Buziam
DariaB 15:19, 13 kwi 2023

Aniu a hortensja Annabell? Ona woli cień i pięknie rozświetla cieniste zakątki. A sesleria wbrew pozorom też znosi cieniste miejsca.