Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

edi75 11:33, 03 cze 2024

Marcin89 napisał(a)
No właśnie na jesień pisaliśmy tutaj, że za okazy takiej wysokości (2,5 m jakoś) to drogo. Niewiele niższe Edyta kupiła za 69 zł.

tak to prawda kupiłam za tyle
Wiolka5_7 12:26, 03 cze 2024

Marcin89 napisał(a)
No właśnie na jesień pisaliśmy tutaj, że za okazy takiej wysokości (2,5 m jakoś) to drogo. Niewiele niższe Edyta kupiła za 69 zł.

Widziałam je i myślę, że cena spoko bo nie są duże i pnie mają bardzo cieniutkie.

Ceny co roku idą w górę.
Trzeba brać pod uwagę wysokość drzewa i przede wszystkim grubość pnia.

Szukaj szukaj ,ale jak patrzę na ceny w necie to maskara.
Ja swoje kupowałam jakoś 4 lata temu to były jeszcze normalne ceny
Marcin89 12:36, 03 cze 2024

Coś tak myślę o tych mniejszych, bo sobie je wyprowadzę, cena super. Zaoszczędzone pieniądze mogę dołożyć do zakupu kulistych drzew.
olciamanolcia 12:49, 03 cze 2024

Marcin89 napisał(a)
Coś tak myślę o tych mniejszych, bo sobie je wyprowadzę, cena super. Zaoszczędzone pieniądze mogę dołożyć do zakupu kulistych drzew.

Polecam platany
Wiolka5_7 13:45, 03 cze 2024

Marcin89 napisał(a)

W sumie brzozy dość szybko rosną

Dobry plan
Marcin89 22:06, 04 cze 2024

Przyszły mi nasiona traw. Zdecydowaliśmy się na głównym trawniku na Barenbrug RPR Lawn (dawniej Play & Sport).

Na wąskim pasku koło brata domu, gdzie jest bardziej półcień i nie będzie nawodnienia - Barenbrug Water Saver.

Zna ktoś te mieszanki? Faktycznie wysiać gęściej niż zalecają?

A druga kwestia to siewnik. Mieliśmy pożyczyć, ale jest zepsuty. Te nasze 250 m2 ręcznie chyba da radę? Brat ma obawy, że będzie nierównomiernie i już by siewnik kupował. Ja tam wcale nie chcę
Marcin89 22:20, 04 cze 2024

Wczoraj równaliśmy znowu teren pod trawnik Faktycznie jest już równo, ale cały spadek był źle w kierunku budynku gospodarczego i w jednym miejscu górka. Znowu było grabienie i ciąganie palety. A dziś przejazd glebogryzarką, bo wszystko się ubiło znowu. Ktoś patrząc z boku pomyśli, że zwariowaliśmy. Ale tam brakowało 4-5 cm i to poprawiliśmy. Sam już mam dość. Gorsze niż zrywanie darni, serio

Dziś jeden z boków trawnika został oddzielony ekobordem i tym samym mam zarys ścieżki na tył ogrodu.

Tak jak radziła Lidka, wywinęliśmy z 5 cm agrotkaniny za borda. Zdjęć z dziś niestety brak. Ścieżka póki co odkryta, bo jest mega dziurawa i trzeba to poziomować przed sadzeniem czegokolwiek i rozsypaniem grysu.
An_na 22:44, 04 cze 2024

Ja się na nasionach traw nie znam, a jeśli chodzi o sianie to uważam, że spokojnie dacie radę ręcznie, tylko nasion pewnie pójdzie więcej.

Niemożliwy jesteś z tym równaniem równiutko jak na stole było. 4-5cm? I do poprawki? Szacun
Rozumiem poprawki, bo spad nie w tę stronę
Rojodziejowa 22:50, 04 cze 2024

Ale taki siewnik na kółkach to porem Ci się do pielęgnacji trawnika przyda… Rozsypiesz nim nawóż potem.
Angelika95 22:57, 04 cze 2024

Marcin, my kupiliśmy siewnik, żeby później przydał się do rozsypywania nawozu. Tak wyrównaliście, że szkoda żeby poszło nierówno.

Nie dziwię Ci się, że miałeś dość. Ja dziś doszłam do skraju swojej wytrzymałości przy rozwożeniu zrębki - łatwa robota, ale tyle już jej rozwiozłam w tym roku, że miałam dość. Już miałam myśli, żeby komuś to oddać, ale dotrwałam i mam spokój. Za dużo zaplanowałam na ten rok. No ale nie ma co żałować, bo zrobione.

Twoja rabata przy tarasie super, wstawisz zdjęcia grabów?