Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Anda 12:49, 20 wrz 2024

Marcin89 napisał(a)
Po cichu liczyłem, że przeczytasz post Temat już był poruszany u Judith, że każdy ma inną glebę i trzeba obserwować. Teraz to się potwierdziło, dziękuję

Moje obserwacje są takie:
Dawki wody duże, ale rzadziej (raz lub dwa razy na tydzień). Ale też nie za mało, bo ziemia wysycha szybko, nie zatrzymuje tej wilgoci.

Z tym brakiem wchłaniania to jest tak, że pierwsza dawka wody dość szybko znika. Potem dolewam to już wolno się wchłania.

W sumie to teraz poleca się rzadkie podlewanie czyli tak raz na dwa/trzy tygodnie, ale 50-60 l na raz. Zawsze trzeba zwracać uwagę na warunki, w których rośnie roślina. To normalne, że pierwsza dawka się szybciej wchłania, a potem już idzie wolno.

10 l to raczej mała dawka wody, tym bardziej na glebie piaszczystej. Teraz idzie jesień, więc podlewanie nie jest już takie trudne. Jednak w przyszłym sezonie będziesz musiał na to bardzo uważać

Są takie specjalne worki 80l, które stawia się dookoła pnia a woda powoli się przesącza w kierunku korzeni. To bardzo praktyczne rozwiązanie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Marcin89 08:54, 22 wrz 2024

Chciałbym prosić o polecenie sprawdzonych odmian tulipanów:
- białych lub kremowych
- różowych pastelowych lub biało-różowych

Oczywiście poza Exotic Emperor, bo tego planuję kupić

Anda 09:07, 22 wrz 2024

Polecam Blue Diamond. Mam go od lat, chyba od momentu założenia ogrodu. Mnoży się bardzo, nadwyżki już rozdaję. Kwitnie wcześnie i długo.
Purissima jest ok. Mam ją krócej, mnoży się mniej obficie, ale jest ok już od przynajmniej 5 lat.
Negrita podobnie. Tam gdzie bardzo sucho Negrita mi zanikła zupełnie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Marcin89 10:26, 22 wrz 2024

Dziękuję bardzo Ewa Jeśli zdecyduję się na takie kolory, to będę miał zapisane odmiany.

Na ten moment pasuje mi ta Purissima. A jest też podobna z nazwy Flaming Purissima i wygląda ciekawie
Patrycja_KG_Lu 20:53, 22 wrz 2024

Na instagramie kilka dziewczyn zachwalało Mystic Van Eijk. Zakupiłam, bo akurat spotkałam w Bie…ce.
Marcin89 21:05, 22 wrz 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Na instagramie kilka dziewczyn zachwalało Mystic Van Eijk. Zakupiłam, bo akurat spotkałam w Bie…ce.
Dziękuję, taki odcień różu też mi się podoba
LIDKA 09:26, 23 wrz 2024

Z białych crystal snow. Ładny choć nie wiem czy sie mnoży. Miałam z pomyłek a teraz dokupiłam.

Pozdrawiam

Edit:
to są snow white.
Rojodziejowa 16:41, 23 wrz 2024

On wygląda podobnie do Exotic Emperor
Marcin89 17:21, 23 wrz 2024

Rojodziejowa napisał(a)
On wygląda podobnie do Exotic Emperor
Też mi się skojarzyło
Rojodziejowa 17:30, 23 wrz 2024

Marcin, a z cebulowych idziesz tylko w tulipany?