Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 20:31, 18 wrz 2024

Czytając u Patrycji o podlewaniu drzew od razu pomyślałem o moich.

Po fali upałów przyszły dni deszczowe. Jednak woda nigdzie nie stała, a tylko raz widziałem "kałuże" w dołkach drzew. We wiaderku 10 l przez kilka dni zebrało się tylko 5 l. Teraz od poniedziałku ciepłe dni były, więc w końcu wlałem po konewce 10 l każdemu drzewu.

I tutaj mam wrażenie, że to mało? Jednak ziemia aż tak nie wchłania tej wody. Bardzo długo stoi.

Z jednej strony już ograniczam częstotliwość podlewania i chcę dać dużo wody (jak radzi Anda), a z drugiej ziemia jest mokra i wcale nie wpija tej wody. Żeby wlać 50 l to bym chyba pół dnia musiał chodzić i czekać aż wsiąknie

Drzew raczej nie uśmiercę, wyglądają ok. Chyba jednak nie ma jednej, uniwersalnej zasady i dawki podlewania. Kwestia miejsca i gleby. W pierwszych dniach po sadzeniu też woda stała długo, a w teorii mój piach powinien chłonąć jak gąbka.

Zostać przy dawce 10 l na drzewko raz na kilka dni?*

*Przy pogodzie słonecznej i temperaturach powyżej 20 stopni.
Judith 21:06, 18 wrz 2024

Połowa 10 litrowego wiaderka to duży opad - pewnie ok. 10 cm? To dużo. Ja od ostatniego deszczu (a padało tylko jedną noc i napadało ze 2-3 centymetry, raczej 2) jeszcze nie podlewałam.
Marcin89 21:13, 18 wrz 2024

Judith napisał(a)
Połowa 10 litrowego wiaderka to duży opad - pewnie ok. 10 cm? To dużo. Ja od ostatniego deszczu (a padało tylko jedną noc i napadało ze 2-3 centymetry) jeszcze nie podlewałam.
No no wiadomo, że pół wiaderka to już coś. Momentami była duża ulewa i wydawało mi się, że przeleje wiadro szybko. A do tego czas trwania tego deszczu - kilka dni.

No ja te drzewa to traktuję jakoś wyjątkowo, jest parę dni po opadach i dziś dostały wodę. Ziemia już wysychała.
Anda 21:41, 18 wrz 2024

Marcin, skoro ziemia mokra i nie wchłania wody, to nie ma potrzeby podlewania. Jeśli masz wątpliwości co do wilgotności gleby to wykop dołek i sprawdź głębiej jak jest wilgotno.
Dużo i rzadko to może być 30l raz na miesiąc albo raz na dwa tygodnie. Wszystko zależy od warunków. Nie ma jednego przepisu jak na ciasto

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Marcin89 21:53, 18 wrz 2024

Anda napisał(a)
Marcin, skoro ziemia mokra i nie wchłania wody, to nie ma potrzeby podlewania. Jeśli masz wątpliwości co do wilgotności gleby to wykop dołek i sprawdź głębiej jak jest wilgotno.
Dużo i rzadko to może być 30l raz na miesiąc albo raz na dwa tygodnie. Wszystko zależy od warunków. Nie ma jednego przepisu jak na ciasto

Po cichu liczyłem, że przeczytasz post Temat już był poruszany u Judith, że każdy ma inną glebę i trzeba obserwować. Teraz to się potwierdziło, dziękuję

Moje obserwacje są takie:
Dawki wody duże, ale rzadziej (raz lub dwa razy na tydzień). Ale też nie za mało, bo ziemia wysycha szybko, nie zatrzymuje tej wilgoci.

Z tym brakiem wchłaniania to jest tak, że pierwsza dawka wody dość szybko znika. Potem dolewam to już wolno się wchłania.
Judith 22:02, 18 wrz 2024

Marcin89 napisał(a)
No no wiadomo, że pół wiaderka to już coś. Momentami była duża ulewa i wydawało mi się, że przeleje wiadro szybko. A do tego czas trwania tego deszczu - kilka dni.

No ja te drzewa to traktuję jakoś wyjątkowo, jest parę dni po opadach i dziś dostały wodę. Ziemia już wysychała.

Jeśli to faktycznie 10 cm (będzie tyle?) to na 1m2 spadło co najmniej 100 litrów. Się chyba dobrze ziemia nawilżyła .
Marcin89 22:10, 18 wrz 2024

Judith napisał(a)

Jeśli to faktycznie 10 cm (będzie tyle?) to na 1m2 spadło co najmniej 100 litrów. Się chyba dobrze ziemia nawilżyła .
A nie podałem Ci. No w sumie nie wiem ile wysokości ma wiaderko. Trzeba liczyć, że było 10-12 cm wody

Nawilżyła się jak najbardziej. W warzywniku widać najlepiej. Ale potem było 3 dni ciepła, słońca i wiatru. To schnie znowu. Do tego u mnie nie na praktycznie cienia.
Marcin89 11:40, 20 wrz 2024

Ambrowiec dziś.

Te liście tak się przebarwiają, czy to dodatkowo jakiś grzyb?
Marcin89 11:41, 20 wrz 2024

Dalie. Teraz dają czadu. Dziś pięknie świeci słońce

olciamanolcia 12:00, 20 wrz 2024

Ambrowiec przebarwia się prawidłowo
To nie grzyb
To kolor jesieni ❤️

Dalie cud