Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

LIDKA 09:56, 29 lip 2026

Rabatka ładna z tymi kulkami

Marcin wiśnie wyglądają sto razy lepiej niż moje kanzan i 2 amonogawy
Bo ja moje ogoliłam tak że po parę liści mają i są jakby prostym patykiem. Więcej już ich ciąć nie planuję .

Rojodziejowa 10:05, 29 lip 2026

Ja mam Kanzana długo i mam wrażenie, że wygląda tak samo, jak przy wsadzaniu parę lat temu Natomiast przy szkole posadzili i rosną jak szalone.
Marcin89 10:28, 29 lip 2026

Judith, Ty się nie przejmuj, bo wczoraj to samo pomyślałem. Miskanty z lewej za masywne, a nowe z prawej lekko podeschły. Szałwia coś długi się zbiera. Taki oto efekt, że coś mi tu nie leży do końca
Lidka i Asia, cięcie fajnie wpłynęło na zagęszczenie koron. Za rok nic nie ruszam i daję im rosnąć
Marcin89 10:36, 29 lip 2026

Nie wiem jak to się stało, ale ta rabata stała się moja ulubioną. Dosyć dobrze sprawdza się zagranie cieniem orzecha. Część roślin ma po południu cień (funkie, tawułki, hortensje), a druga strona słoneczna cały dzień (jeżówki, kocimiętki, rozplenice itd.).
Cień:

Słońce:

Marcin89 10:37, 29 lip 2026

Tutaj widok w drugim kierunku. Trochę gorzej widać rośliny. Przycięte jaśminowce fajnie wypuszczają pędy z ziemi. Ciachnąłem też bordową pęcherznicę. Krzewy są na tyle małe, że posadziłem wczoraj miedzy nimi 5 floksów i 5 szałwii. Podrosną i pójdą w miejsce docelowe

mrokasia 10:57, 29 lip 2026

Faktycznie, ładnie się zagęściły te Kanzany, to był dobry ruch .
Rabata kulkowa wygląda świetnie! Bardzo ładne rozmieszczenie kulek. Te miskanty teraz rzeczywiście trochę tu bałaganią... Tu chyba lepiej sprawdziłyby się rozplenice albo może trzcinniki?
Judith 11:35, 29 lip 2026

Marcin89 napisał(a)
Judith, Ty się nie przejmuj, bo wczoraj to samo pomyślałem. Miskanty z lewej za masywne, a nowe z prawej lekko podeschły. Szałwia coś długi się zbiera. Taki oto efekt, że coś mi tu nie leży do końca

Uff!
Marcin, ja bym tu widziała ŚŚ . Lekka i ażurowa, delikatnie wypełniająca wyższe piętro. Problem w tym, że za 10 lat byłaby tu za duża... Byłaby...?
Marcin89 12:48, 29 lip 2026

Judith napisał(a)

Uff!
Marcin, ja bym tu widziała ŚŚ . Lekka i ażurowa, delikatnie wypełniająca wyższe piętro. Problem w tym, że za 10 lat byłaby tu za duża... Byłaby...?
Eh te zdjęcia po wgraniu. Tu nawet JEST świdośliwa. Ma kilka pędów, które wyginam w bok
Wizaulizacja AI, pamiętasz?

Po posadzeniu:
Marcin89 12:53, 29 lip 2026

Cisy po cięciu w kulę. Nie zrobiłem zdjęć jak wyglądały, trudno. Ta ostatni sam się w kulę formuje

pestka56 12:56, 29 lip 2026

A czemu ci te turzyce brzydną? Mają za dużo słońca i za mało wody?
Co to za odmiana? Może trzeba posadzić inną?

Ja mam takie odmiany turzyc, których od kilku lat nie cięłam nawet wiosną i są ładne.