Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Rojodziejowa 23:59, 04 lip 2023

pestka56 napisał(a)

Jest specjalna niemiecka strona podająca listę róż z ADR. Fajna wyszukiwarko np. po kolorach Warto tam sprawdzać zanim się kupi, bo nie każdy sklep czy szkółka podaje aktualne informacje.
https://www.adr-rose.de/
Do niedawna były też listy co roku przyznawanych certyfikatów od 1906 i informacje, które róże ten certyfikat straciły, ale je chyba usunęli.

Czyli Aspirin straciła ADR skoro jej nie ma na liście. O. Zaskoczenie!
Makao 06:46, 05 lip 2023

Judith napisał(a)
Pojęcia nie miałam, co to jest ADR. Zapytałam wujka Gugla, a on mi na to, ze to międzynarodowa konwencja dotycząca przewozu materiałów niebezpiecznych .
Ale w drugim rzucie załapał, ze chodzi o róże .

To teraz wiesz, i pestka wyjaśniła
Makao 07:37, 05 lip 2023

pestka56 napisał(a)
Wow, ale dopadło ogród. Może byś rozłożyła zraszacze takie mgiełkowe. Mam jeden specjalnie dla świerka Brewera, bo on lubi wilgoć w powietrzu. Jak szczególnie sucho robię mu latem mgiełkę.
Taki zestaw mam esktop:top:active&bi_c=YTUwZGY5ZWQtODRkMC00MTk3LWE1YTUtYWJkMjI3MjllYzc1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=cbc122ec-a39a-425b-b155-6ed3ec2ba0bc" target="_blank" rel="nofollow">https://allegro.pl/oferta/ogrodowa-kurtyna-zraszacz-zestaw-wodna-mgielka-20m-12402052430?bi_s=ads&bi_m=showitemesktop:top:active&bi_c=YTUwZGY5ZWQtODRkMC00MTk3LWE1YTUtYWJkMjI3MjllYzc1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=cbc122ec-a39a-425b-b155-6ed3ec2ba0bc
Jest fajny, bo można samodzielnie spryskiwacze montować na rurce w takiej odległości jeden od drugiego jak się chce. Świerkowi rozwieszam na pobliskiej sośnie.

No fajna ta mgiełka a czy przy takim wietrze jak był u nas to ma sens? Wiatr silny i ciepły. Wszystko w liście paruje.
Makao 07:38, 05 lip 2023

Mary napisał(a)
Aniu.
Czy jak wykopiesz dołek to jest mokro?
U siebie nie podlewam codziennie wszystkiego. Leję dużo wody w jedno miejsce. A kolejnego dnia na kolejny fragment. Dzięki temu woda dochodzi głębiej.

Nawet nie sprawdzałam. Staram się podlewać solidnie ale to za mało przy mojej przypuszczalnej glebie.
Makao 07:39, 05 lip 2023

pestka56 napisał(a)

Jest specjalna niemiecka strona podająca listę róż z ADR. Fajna wyszukiwarko np. po kolorach Warto tam sprawdzać zanim się kupi, bo nie każdy sklep czy szkółka podaje aktualne informacje.
https://www.adr-rose.de/
Do niedawna były też listy co roku przyznawanych certyfikatów od 1906 i informacje, które róże ten certyfikat straciły, ale je chyba usunęli.

Zaraz sprawdzę Florentinę i Amadeusa
Makao 07:40, 05 lip 2023

Basieksp napisał(a)
Kurczę, faktycznie sucho u Was u nas ma jutro padać, może u Ciebie też popada? Chyba to doby pomysł, podlać raz a porządnie, na dłużej starczy.

U nas najbliższy deszcz w czwartek za tydzień.
Dziś nie wieje więc jest nadzieja że podlewanie będzie efektywniejsze
Makao 07:48, 05 lip 2023

mrokasia napisał(a)
O rety, smutny widok .
Jak podlewasz?

Do tej pory konewką. Kupiłam taką specjalną co tak fajnie szeroko leje więc nogi roślinom lałam ale wczoraj to już leciałam po całości spryskiwaczem. Lałam wszędzie.
Dziś od rana ustawiłam sobie przenośny spryskiwacze (uszkodzony ale leje) i biegam z nim. Mocniej podleje.
Na razie wiatru nie ma więc może dziś rośliny dostaną więcej wody. Bo po wczorajszym podlewaniu gleba jeszcze jest wilgotna.
Makao 07:50, 05 lip 2023

LIDKA napisał(a)
Ania współczuje.
I deszczu życzę.

Żeby u mnie deszcz przyniósł widoczny efekt musiał by lać co najmniej tydzień a i tak wystarczyło by to na kilka dni. Potem musiałoby znowu padać.
Jedyny plus braku deszczu to to że klejenie styropianu idzie szybciej. Zostały dwie ściany ale małż postanowił wkeić siatkę na to co zrobił.
Roocika 08:04, 05 lip 2023

Ania, bardzo smutny widok

A czy rozważałaś wymianę roślin na takie bardziej suchoznośne?
Kasya 08:35, 05 lip 2023

Roślinki zemdlały od upału
U mnie troszkę półcień ratuje sytuacje
Rano wyglądają lepiej