Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 21:01, 13 lip 2023

TAR napisał(a)
Ja bym zostala przy grabach, bezpieczniejsze i pewnosc ze nie przemarzna. Cena nie zabija a sa przeurocze. Judaszowce 50/50, pozno maja liscie i sa kapryśne, nie lubia przeciągów.
Nawet u mnie w lesie nie pozbywam sie siewek grabow, niech rosna. Osobiscie bardzo je lubie.

No graby nie zawodne. Mam już 6 Fastigiat u siebie. Ale musiałabym wsadzić ich kilka by mieć wystarczający cień. I gdzie wg Ciebie lepiej je wsadzić? Przy tarasie czy przy placyku? A może katalpę przy tarasie?
TAR 21:06, 13 lip 2023

Co do katalpy sie nie wypowiem. Nie mam i nie mialam. Jakos mnie nie rajcuje. Pozno rusza i dlugo jest lyso a grabki ruszaja wczesniej i maja dlugo liscie. Pomysl moze o jakims buku. Purple fountain szybko rosna sa tez w wersji zoltej i zielonej. Slonce im niestraszne
TAR 21:07, 13 lip 2023

Zamiast fastigiat moze lucasy one objetosciowo grubsze
Makao 21:29, 13 lip 2023

TAR napisał(a)
Co do katalpy sie nie wypowiem. Nie mam i nie mialam. Jakos mnie nie rajcuje. Pozno rusza i dlugo jest lyso a grabki ruszaja wczesniej i maja dlugo liscie. Pomysl moze o jakims buku. Purple fountain szybko rosna sa tez w wersji zoltej i zielonej. Slonce im niestraszne

Prawda, późno ruszają katalpy ale potem jakie piękne są. Na insta dziewczyna ma cudny ogród i właśnie katalpę blisko tarasu. Gałęzie wiszą jak dach i te wielkie liście wachlują na wietrze. A jak kwitnie to i pachnie pięknie. Już o wszystko ją wypytałam
I teraz tylko myślę czy lepiej przy tarasie czy placyku sobie taki dach zrobić

Takie zrzuty zrobiłam.
Agatorek 21:42, 13 lip 2023

Mam u siebie katalpy nieszczepione. Szybko rosną, mają wielkie liście i ładnie kwitną . Ale, jak Tarcia zauważyła, dość późno startują.
Makao 21:59, 13 lip 2023

Agatorek napisał(a)
Mam u siebie katalpy nieszczepione. Szybko rosną, mają wielkie liście i ładnie kwitną . Ale, jak Tarcia zauważyła, dość późno startują.

To akurat nam nie przeszkadza. Orzech włoski też późno nam rusza więc wiemy o co chodzi. Myślę że tą katalpę posadzę przy placyku a tu pod domem jeszcze pomyślę.
Magleska 22:17, 13 lip 2023

Aniu świetna zmiana z pozbyciem się łuków -dom wygląda elegancko

a z drzew jeśli chcesz duże -to może Tulipanowiec ,Ambrowiec lub Platan -mam wszystkie 3 -i je lubię -są takie jak narazie bezproblemowe

Platana mam Alpens Globe( mam nadzieję ,że dobrze napisałam odmianę ) w przedogródku -ma 6 lat i jest już ogromny

Tulipanowca też mam kulę -ale jak narazie młodziak -więc nie wiem ,czy szybko przyrasta

i z kulistych mam Klona Globosum -tez bezproblemowy i już ładna duża kula z niego

Makao 07:03, 14 lip 2023

Magleska napisał(a)
Aniu świetna zmiana z pozbyciem się łuków -dom wygląda elegancko

a z drzew jeśli chcesz duże -to może Tulipanowiec ,Ambrowiec lub Platan -mam wszystkie 3 -i je lubię -są takie jak narazie bezproblemowe

Platana mam Alpens Globe( mam nadzieję ,że dobrze napisałam odmianę ) w przedogródku -ma 6 lat i jest już ogromny

Tulipanowca też mam kulę -ale jak narazie młodziak -więc nie wiem ,czy szybko przyrasta

i z kulistych mam Klona Globosum -tez bezproblemowy i już ładna duża kula z niego

Tulipanowca akurat mam. Bardzo go lubimy. Kupiłam go to miał z 1m. Teraz ma z 5m. Roczny przyrost to około 70cm.
Platan śliczny ale za wielki a kul nie chcę.
Ambrowiec klonolistny by był okej. Zobaczymy.
Makao 07:01, 15 lip 2023

Zaraz ruszam do ZP a w drodze powrotnej te dwie inne szkółki w Pieścirogach i Borowej Górze odwiedzę. 240km do przejechania
Rojodziejowa 08:28, 15 lip 2023

Makao napisał(a)
Zaraz ruszam do ZP a w drodze powrotnej te dwie inne szkółki w Pieścirogach i Borowej Górze odwiedzę. 240km do przejechania

Oj tych ZP bardzo zazdroszczę!!