Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 18:04, 09 mar 2024

Dziś dzień pod tytułem ‚przesadzanie roślin domowych’. Niektórych nie ruszałam wiele lat a niektóre przesadzam co roku bo stale coś im nie pasuje.

Kupiłam też kilka nasionek. Zobaczymy które wzejdą.

Nie wiem czy jeżówkę i wiesiołka nie włożyć do zamrażarnika.
Makao 18:35, 09 mar 2024

Kiedy siejecie pomidory? Patrzycie na kalendarz księżycowy ogrodników?
MagdaLenka 21:09, 09 mar 2024

Ja korzystam z kalendarza księżycowego. Będę wysiewać pomidory w przyszły czwartek, bo taki mi wypada termin po skoordynowaniu kalendarza księżycowego z moim kalendarzem czasu wolnego.
Anda 21:11, 09 mar 2024

Makao napisał(a)
Kiedy siejecie pomidory? Patrzycie na kalendarz księżycowy ogrodników?

Ja nie patrzę na księżycowy. Zawsze wysiewam w ostatnim tygodniu marca.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 21:42, 09 mar 2024

Ja do tej pory wysiewałam pomidory koło 20 marca, w tym roku mam zamiar zrobić to trochę szybciej. Pewnie jakoś w połowie przyszłego tygodnia.
Makao 21:56, 09 mar 2024

Różne kalendarze księżycowe różnie pokazują i dlatego zaczynam wątpić czy to się sprawdza.
W jednym widziałam dwa terminy najbliższy poniedziałek i wtorek a potem 20 i 21 a inny kalendarz pokazuje że od 17tego do 24tego.

Stwierdziłam że wezmę ten 20 lub 21 bo te dni się pokrywają.
ElzbietaFranka 23:56, 09 mar 2024

Makao napisał(a)
Dziś dzień pod tytułem ‚przesadzanie roślin domowych’. Niektórych nie ruszałam wiele lat a niektóre przesadzam co roku bo stale coś im nie pasuje.

Kupiłam też kilka nasionek. Zobaczymy które wzejdą.

Nie wiem czy jeżówkę i wiesiołka nie włożyć do zamrażarnika.

Aniu też nie wiem, ale jeszcze jest czas do wysiewu to włóż do lodówki.

W zeszłym roku domowe przesadzała więc mam spokój.
U mnie dosyć dobrze domowe rosną. Pozbyłam się tych kwiatów co nie lubią u mnie rosnąć i kłopot z głowy. U mnie najlepiej rośnie grubosz mam bardzo dużego ma ponad 20 lat i każdej wiosny go przycinam.
Juki rosną jak chwasty.
ElzbietaFranka 00:07, 10 mar 2024

Makao napisał(a)
Posadziłam
Na razie wszystkie razem bo taki gęsty efekt mi się podoba

Aniu mam dwie duże donice sansewerii. W jednej donicy posadzone niższe a w drugiej wysokie ponad 2 metr. Zrobię fotki to wstawię.
Podlewam je oszczędnie raz na 2 tygodnie. Raz w miesiącu podlewam zylatyna rozcieńczoną w wodzie. Płaska łyżeczka rozpuścić w letniej wodzie i dolać później wody aby powstał litr mikstury
Makao 07:27, 10 mar 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu też nie wiem, ale jeszcze jest czas do wysiewu to włóż do lodówki.

W zeszłym roku domowe przesadzała więc mam spokój.
U mnie dosyć dobrze domowe rosną. Pozbyłam się tych kwiatów co nie lubią u mnie rosnąć i kłopot z głowy. U mnie najlepiej rośnie grubosz mam bardzo dużego ma ponad 20 lat i każdej wiosny go przycinam.
Juki rosną jak chwasty.

hehe, a ja wczoraj dwie juki kupiłam w necie
Mój luby zobaczył o swojego brata takie wielkie pod sufit (albo dracena albo juka) i cały czas gadał że mu się bardzo podobały więc wczoraj kupił dracenę w brico a potem juki. A niech tam się ucieszy
Makao 07:31, 10 mar 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu mam dwie duże donice sansewerii. W jednej donicy posadzone niższe a w drugiej wysokie ponad 2 metr. Zrobię fotki to wstawię.
Podlewam je oszczędnie raz na 2 tygodnie. Raz w miesiącu podlewam zylatyna rozcieńczoną w wodzie. Płaska łyżeczka rozpuścić w letniej wodzie i dolać później wody aby powstał litr mikstury

I co ta żelatyna robi?

Mam kilka sensevierii. Jedna mnie denerwuje bo nie powtarza wyglądu sadzonki matecznej tylko każda nowa sadzonka wraca do pierwotnej postaci. Nie wiem o co kaman