Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

pestka56 19:09, 23 lip 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
TAR i Pestka56: jakie odmiany są Waszymi ulubionymi?

Kupuję te same odmiany od lat – Kent, Senga Sengana, Polka, Elsanta, Honeoye. Raz wzięłam Selvę i Elkat.
olciamanolcia 20:39, 23 lip 2024

Makao napisał(a)
W truskawkach wysiały mi się werbeny. Patagońska i (tu zaskoczenie bo nie wiem skąd) hastata

Zaskoczenie bardzo duże bo nie miałam nigdy tej werbeny.

Mam jedynie zakupioną w tym sezonie strictę

U mnie werbeną wysiała się nawet na froncie przy ambrowcach i po drugiej stronie
Werbeny się nie pozbędziesz …
Magara 23:04, 23 lip 2024

Ja też mam od Niewczasów, drugi raz. Parę lat temu frigo, teraz też frigo.
W tym roku kupiłam zestaw kaszubski: Honeoye, Elsanta, Senga Sengana.
W moim przypadku nie może być mowy o tym, że za gęsto posadzone. Sadziłam w sporych odległościach, wydaje mi się, że co 50 cm. Sąsiadki mi mówiły, że zwariowałam, że szkoda miejsca ale trzymałam się ściśle instrukcji. Sadziłam jakoś w połowie kwietnia. Później przyszedł przymrozek, nie pamiętam kiedy
Na słodkość owoców nie narzekałam, ale fakt faktem, owoców było niewiele. Z 30 sadzonek może kilogram zjedliśmy, więcej nie. Oczywiście nie wiem ile zeżarły sójki Ale sadząc swoje pierwsze truskawki frigo kilka lat temu pamiętam, że jedliśmy już w pierwszym roku, teraz co najwyżej było podskubywanie
Makao 08:14, 24 lip 2024

Basieksp napisał(a)
Bardzo ładne ma kwiaty ta róża ja tak powoli oswajam się z różami i chyba coś z tego będzie posadziłam sobie trzy róże, przyjęły się i będą za chwilę drugi raz kwitły, mają pąki

Jak będziesz kupować róże z ADR to oswajanie idzie bardzo łatwo
Makao 08:18, 24 lip 2024

TAR napisał(a)

Mam pomysl. Tak czy inaczej radze bys rozluznila ich nasadzenia i te nadmiarowe sadzonki daj mamie. Reszte sobie zostaw i probuj. Moze za rok beda lepsze. Co ci zalezy.
Tylko teraz jeszcze ich nie wykopuj. Za wczesnie.
Z tymi Christinami zrob podobnie. Bo za rok beda juz mialy wielkie korzenie i tez moga slabiej kwitnac i owocowac.

Mogę dokupić kast i coś rozluźnić bo nie mam miejsca na parterze
Jak nie będzie wiosennych przymrozków to plony powinny być większe
Makao 08:19, 24 lip 2024

pestka56 napisał(a)
No, nie pamiętam co wtedy odpowiedziałaś na gęste sadzenie.
W sumie, myślę, że coś nie wyszło nie koniecznie z tego powodu.
Może spróbuj zapytać Niewczasów.

Na przyszły rok rzucę im wiosną obornik i zakwaszacz bo u mnie wysokie ph
Makao 08:20, 24 lip 2024

olciamanolcia napisał(a)

U mnie werbeną wysiała się nawet na froncie przy ambrowcach i po drugiej stronie
Werbeny się nie pozbędziesz …

Na razie mi nie przeszkadza. Wyrwać zawsze mogę.
Makao 08:22, 24 lip 2024

Magara napisał(a)
Ja też mam od Niewczasów, drugi raz. Parę lat temu frigo, teraz też frigo.
W tym roku kupiłam zestaw kaszubski: Honeoye, Elsanta, Senga Sengana.
W moim przypadku nie może być mowy o tym, że za gęsto posadzone. Sadziłam w sporych odległościach, wydaje mi się, że co 50 cm. Sąsiadki mi mówiły, że zwariowałam, że szkoda miejsca ale trzymałam się ściśle instrukcji. Sadziłam jakoś w połowie kwietnia. Później przyszedł przymrozek, nie pamiętam kiedy
Na słodkość owoców nie narzekałam, ale fakt faktem, owoców było niewiele. Z 30 sadzonek może kilogram zjedliśmy, więcej nie. Oczywiście nie wiem ile zeżarły sójki Ale sadząc swoje pierwsze truskawki frigo kilka lat temu pamiętam, że jedliśmy już w pierwszym roku, teraz co najwyżej było podskubywanie

Czyli zapewne przymrozki wiosenne nam okroiły plony.
Osłaniałam a i tak oberwały to co w zimę będzie.
Planuję obudować styropianem i okryć agrowłókniną.
April 08:33, 24 lip 2024

Normalnie nie mogę. Gdzie nie wejdę to wszystkim się sieją werbeny, tylko nie u mnie. Normalnie zazdroszczę. Wolałabym mieć nawet nadmiar niż brak.
LIDKA 08:58, 24 lip 2024

April napisał(a)
Normalnie nie mogę. Gdzie nie wejdę to wszystkim się sieją werbeny, tylko nie u mnie. Normalnie zazdroszczę. Wolałabym mieć nawet nadmiar niż brak.

April nie jesteś sama. Też mi się nie sieją. Aktualnie mam 1 szt kwitnącą.