Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 17:40, 19 lip 2024

Anda napisał(a)

70 stopni, czyli tak jak na pryzmie kompostowej. Nie wszystko co dobre zostaje zniszczone.

I chyba cos pomylilas przekazujac informacje, bo skoro amoniak sie utlenia, to nie zadziala jako nawoz. Dostajac sie do atmosfery wzmacnia efekt cieplarniany. Bo to prawda ze sie utlenia.

Możliwe że w wypowiedzi nie byłam tak fachowa jak on i wyszła sprzeczność
Bardzo możliwe. Za dużo tego było
Chyba tam chodziło o jakąś formę azotu. Azot amonowy.

Doczytałam w necie że azot z obornika utlenia się w postaci amoniaku i chyba coś takiego też mówił
Makao 17:55, 19 lip 2024

Judith napisał(a)
Aniu, jak najbardziej dało do myślenia.
Dlatego, gdy usłyszałam o badaniach wykazujących brak wartości odżywczych obornika granulowanego, poprosiłam o ich źródło. Napisałam dlaczego o to proszę.
Jestem osobą twardą stojącą na ziemi. Ufam faktom, logice i wiedzy. Nie ufam opiniom podawanym jako fakty - w takim przypadku sprawdzam u źródeł, jeśli temat mnie interesuje. Tak będzie i tym razem - odnajdę informacje.
Nie było moim celem odpytywanie Ciebie. Chciałam informacji od Twojego znajomego, to jego stwierdzenia dotyczyło moje pytanie. Przepraszam, że zabrzmiało to jak odpytywanie Ciebie, przepraszam, że stworzyłam niekomfortową sytuację.

Uff, bo chciałam jak najlepiej zaspokoić Twoją ciekawość a miałam wrażenie że poległam na całej linii.
Ulżyło mi że choć troszkę naprowadziłam Cię na jakąś drogę
pestka56 18:14, 19 lip 2024

Makao napisał(a)

Nie wiem czy stosuje e-my w uprawach.
A co to jest?
Bo dziś dał mi wykład na temat ostatniego wynalazku. On to fachowo nazwał ale chodzi o bakterie którymi oblewa się ziemię i że to niby takie super dla gleby.

Postukał się w czoło na koniec i określił głupotą ale stwierdził że ktoś się na to nabierze i kasę będą trzepać.

Poczytaj https://www.probiotics.pl/

To działa i nie jest to żaden hokus-pokus. Po prostu są dobre i złe bakterie. Tam gdzie wprowadzisz te dobre, złe są wypierane. To tak w dużym uproszczeniu Kiedyś dla nich pracowałam i stąd nawet poznałam kilku rolników stosujących e-my.
Ja używam Bokashi do kompostowania. Mój bliski znajomy jakieś 5 lat temu miał w ogrodzie problem z cisami, które dusił grzyb. On ma wzdłuż jednego boku ogrodu żywopłot cisowy, gdzie rośnie ponad 50 cisów. Nagle zaczęły chorować jeden po drugim. Po odkażeniu gleby, praktycznie wyjałowieniu, zastosował e-my. Cisy nieco odchorowały, ale żadnego nie musiał usunąć. Teraz to jest 2,5 m wysokości żywopłot.
Polon 20:39, 19 lip 2024

Ciekawe to o oborniku. Ja kupuję granulowany, bo świeżego nie mam skąd wziąć. W mojej okolicy tylko ludzie , innych „dawców” nie znajduję . No i chyba nie odważyłabym się składować obornika przy moim psie
Co do badań to chyba ostatnimi czasy straciły na wiarygodności generalnie, bo na każdą tezę znajdą się opracowania, niejednokrotnie wzajemnie się wykluczające, ale z profesorskimi podpisami. Takie czasy …
Anda 12:49, 20 lip 2024

pestka56 napisał(a)

To działa i nie jest to żaden hokus-pokus. Po prostu są dobre i złe bakterie. Tam gdzie wprowadzisz te dobre, złe są wypierane. To tak w dużym uproszczeniu Kiedyś dla nich pracowałam i stąd nawet poznałam kilku rolników stosujących e-my.
Ja używam Bokashi do kompostowania. Mój bliski znajomy jakieś 5 lat temu miał w ogrodzie problem z cisami, które dusił grzyb. On ma wzdłuż jednego boku ogrodu żywopłot cisowy, gdzie rośnie ponad 50 cisów. Nagle zaczęły chorować jeden po drugim. Po odkażeniu gleby, praktycznie wyjałowieniu, zastosował e-my. Cisy nieco odchorowały, ale żadnego nie musiał usunąć. Teraz to jest 2,5 m wysokości żywopłot.

Też używam em-y i robię bokashi. I mam z nimi dobre doświadczenia
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
pestka56 13:22, 20 lip 2024

Anda napisał(a)

Też używam em-y i robię bokashi. I mam z nimi dobre doświadczenia

Bakterie to bakterie i po prostu trzeba je dobrze wykorzystywać
UrsaMaior 20:23, 20 lip 2024

TAR napisał(a)
Dlatego Tobie wszystko jak na dopalaczach rosnie, dajesz swiezy. Chyba sie przejade po okolicznych stadninach i wyżebram obornika choc kilka workow do nasadzen.

U nich nie trzeba żebrać, będą zachwyceni, że ktoś padoki posprząta
Makao 23:02, 20 lip 2024

pestka56 napisał(a)

Ciekawe to co piszesz. Może poczytam z ciekawości
Makao 23:03, 20 lip 2024

Polon napisał(a)
Ciekawe to o oborniku. Ja kupuję granulowany, bo świeżego nie mam skąd wziąć. W mojej okolicy tylko ludzie , innych „dawców” nie znajduję . No i chyba nie odważyłabym się składować obornika przy moim psie
Co do badań to chyba ostatnimi czasy straciły na wiarygodności generalnie, bo na każdą tezę znajdą się opracowania, niejednokrotnie wzajemnie się wykluczające, ale z profesorskimi podpisami. Takie czasy …

Też mam taki dystans do badań
Makao 23:05, 20 lip 2024

UrsaMaior napisał(a)

U nich nie trzeba żebrać, będą zachwyceni, że ktoś padoki posprząta

Dobrze wiedzieć
Mam kilka stadnin w okolicy
Warto spróbować