Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 09:06, 26 lip 2024

TAR napisał(a)

Akurat werbena posadzona tam gdzie żadna ilosc opadow nie jest wystarczajaca, najsuchsze miejsce, przepuszczalnosc zwirowa. Ta jedna rosnie swietnie ale sie nie rozsiała. Chcialam miec łaczke z werben. Tam wlasnie przesadze ozanki i pysznogłowki plus jeszcze kilka bylin, ktore dogorywaja na mokrym. To bedzie jedyna rabata bylinowa w typie łąki. Nic innego tam nie urosnie. Daja rade rozchodniki, żylistki, knautie, floksy. Reszta cherlawa niby rosnie ale slabiutko.

No widzisz to zapewne dlatego od lat mam sadzonki stare i mi odrastają bez problemu. W miejscu suchym ale właśnie nie rozsiewa się tam
Ona mi wędruje w lepszy dla niej miejsca
TAR 09:28, 26 lip 2024

Mam 3 torebeczki z nasionkami, moze sypne w rozne rabaty i gdzies w koncu wzejdzie
Gruszka_na_w... 09:56, 26 lip 2024

Aniu, wszystkiego najlepszego z okazji imienin. Uściski!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ElzbietaFranka 10:16, 26 lip 2024

Makao napisał(a)
Mniej to nie znaczy wcale. Jutro zobaczymy jak bardzo mało masz siewek.

U mnie to tak jak u Magary. Jakoś nasiona znalazły się w kompoście i teraz jak go używam to wyrastają siewki ale nie jakoś bardzo dużo. Mam w truskawkach patagońską i hastatę oraz kilka patagońskiej w pomidorach. Na rabatach słabo się wysiewa bo zapewne za sucho.

Do wszystkich!!
Nasiona werbena wschodzą przez cały rok. Prawdopodobnie nie zauwazacie lub nie odróżniacie siewek od chwastów. Przy pieleniu usuwacie.
U mnie wysiewają się wszędzie i na mokrym i na suchym miejscu.
Starsze werbeny nie marzną wiosna odbijają.
Makao 10:29, 26 lip 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Aniu, wszystkiego najlepszego z okazji imienin. Uściski!

A dziękuję, dziękuję ❤️
Makao 10:38, 26 lip 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Do wszystkich!!
Nasiona werbena wschodzą przez cały rok. Prawdopodobnie nie zauwazacie lub nie odróżniacie siewek od chwastów. Przy pieleniu usuwacie.
U mnie wysiewają się wszędzie i na mokrym i na suchym miejscu.
Starsze werbeny nie marzną wiosna odbijają.

Akurat na tej rabacie co mam stare werbeny nie pielę a poza tym usuwam tylko dorodne chwasty. Nie bawię się w maleństwa. Od kilku lat nie widzę nowych siewek werbeny na rabatach. Tylko w kompoście.
Nie wyrywam czego nie znam bo ostatnio mam coraz więcej roślin wysiewających się więc jestem ostrożna. Wyrywam dopiero jak podrośnie i ewidentnie jest chwastem.

U wielu osób werbena nie chce się wysiać. Kiedyś też myślałam że za bardzo pielę ale już przestałam i nadal siewek na rabatach nie ma. Rok temu wysiałam całą torebkę w jednym miejscu dla sprawdzenia i nic tam nie ruszałam, i ani jedna nie wyrosła.
Po prostu moje warunki na tej rabacie się pogorszyły i werbena powędrowała w lepsze- do kompostownika

Taki live
TAR 10:38, 26 lip 2024

Aniu i ode mnie rowniez zyczenia imienionowe

Elu, ja praktycznie u siebie nie piele, nie mam potrzeby a juz szczegolnie nie pochylam sie nad drobiazgiem. Zazwyczaj tylko te "kłujace" w oczy wyciagam spomiedzy nasadzen. A tam gdzie jest werbena u mnie to typowa łaczka chwastowa, robic tam cokolwiek bede w nastepnym sezonie. Jakos werbeny nigdy u mnie sie nie rozsiewaly. Moze nie ta reka. Sa takie co rosna jak dzikie a sa i takie chocbym na glowie stawala to rosnac nie chca.
Makao 10:48, 26 lip 2024

Ja muszę koniecznie w przyszłym sezonie obornika sobie nawieść. Moje rabaty ewidentnie tracą wartości odżywcze. Nawet podlewanie humusem to za mało.
Kupa musi być

Podobno na trzy lata będzie spokój
Makao 10:51, 26 lip 2024

TAR napisał(a)
Aniu i ode mnie rowniez zyczenia imienionowe

Dziękuję ❤️

I wzajemnie o ile się nie mylę
Makao 10:54, 26 lip 2024

Ja również wszystkim Aniom i Haniom składam serdeczne życzenia imieninowe ❤️