Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 11:53, 23 sie 2024

A to Figa ❤️
Jedna z moich kotek. Mam je dwie i każda inna. Ta to typowy kot i chodzi własnymi drogami. Mieszanka dachowca i syberyjskiego więc to tłumaczy jej umiłowanie do samotności . Najbardziej łowna. Zjada wszystko co da się zjeść i bardzo często przynosi mi podarki pod drzwi tarasowe . A od kiedy uratowałam przed nią kilka traszek to już ich mi nie przynosi. Domyślam się że zjada je po kryjomu przede mną
April 11:53, 23 sie 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Nie mogę zapamiętać tej nazwy. Przywiozłam jedną sadzonkę. Żyje, nie robi na razie dobrego wrażenia Nawet zebrałam nasiona Wysieję. Zobaczymy, czy coś z tego wyjdzie

Może lepiej byłoby zimowym siewem?

Althaea Cannabina od Danusi też mam ale chyba coś u mnie zjada nasionka bo żadnego nie widzę.
MiluniaB 12:24, 23 sie 2024

U mnie też już jesiennie w ogrodzie. Lubię ten czas - zresztą każdą porę roku lubię

Figa ładna koteczka
Makao 12:26, 23 sie 2024

A to jest Tola ❤️
Bardzo inteligentna kotka i potwornie leniwa . Rzadko kiedy wychodzi z domu (to dla niej kara). Jeśli nie śpi to znaczy że jest głodna ale nie pójdzie sobie złowić . Po co ma się męczyć skoro jest sucha karma w domu .
Szybko się uczy, rozpoznaje gdy na nią krzyczę i nie popełnia więcej tego błędu. Nauczyłam ją reagować na komendę SIAD ponieważ skakała na moją rękę gdy dawałam jej jeść. Już tego nie robi . Bardzo lubi surowe ziemniaki. Potrafi zostawić karmę a przyjść na ziemniaczki jeśli usłyszy że je obieram. Dziwna jest
Zawsze śpi ze mną i potrafi dobitnie pokazać że mam już iść spać bo ona chce się położyć do łóżka.
Jest po chemioterapii w remisji. Dwa lata temu wykryto u niej mięsaka złośliwego na karku. Były to dla mnie bardzo trudne chwile. Dużo płakałam. Z tego co wet mówił to rzadko kiedy zwierzę przeżywa przy tym nowotworze ale jej się udało . Oczywiście zabroniłam jej umierać gdy usłyszałam diagnozę. Posłuchała
Rojodziejowa 12:35, 23 sie 2024

Makao napisał(a)
Już masz nasiona?
To takie spłaszczone kulki jak okrągły bochenek?
U mnie jeszcze zielone są.

Krzaczki małe bo może 40cm mają ale fajne ażurowe są. Nie wiem czy kiedykolwiek urosną do takich rozmiarów jak u Danusi.

Może nazwa prawoślaz palmowy będzie łatwiejsza do zapamiętania

Albo prawoślaz konopiowaty tak czy tak, nie wchodzi jakoś na stałe w bazę danych

Jedne nasionka już na krzaczku były takie bardzo sypkie. Resztę tez urwałam, ale nie jestem pewna, czy były odpowiednio dojrzałe.
Rojodziejowa 12:35, 23 sie 2024

April napisał(a)

Althaea Cannabina od Danusi też mam ale chyba coś u mnie zjada nasionka bo żadnego nie widzę.

A może już się wysiały?
Rojodziejowa 12:36, 23 sie 2024

Piękne kociska
Basieksp 12:39, 23 sie 2024

U nas też jesień powoli zagląda kotki masz urocze nasz Filemon też potrafi siad robić, robi siad razem z Azą, razem tak sępią za smakołykami
MiluniaB 12:48, 23 sie 2024

Tola też fajna

Ehhhh biedne te zwierzaki jak coś im dolega i my właściciele walczący o ich zdrowie.

MagdaLenka 12:59, 23 sie 2024

Jakie wspaniałe wspaniałości!!!
O koty mi chodzi oczywiście... Piękne obie! Fajnie jest obserwować, że zwierzęta też mogą być zupełnie różne z charakteru.
Dobrze, że przynajmniej jedna jest domatorką. Ja o swoje zawsze drżałam, gdy były na dworze, bo mamy dom blisko ulicy, a u nas prawie nikt nie stosuje się do ograniczenia prędkości. Ostatnio Pchełka wbiegła pod samochód. Na szczęście przeturlała się pod autem między kołami i skończyło się na kilku obtarciach (oraz rachunku na 9 stów u weta, żeby przekonać się, że nic jej nie jest).