Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

LIDKA 10:29, 25 wrz 2024

TAR napisał(a)
Ja to bym stamtad usunela wszystkie rosliny poza sosna, no moze jeszcze tym kulistym cyprysikiem i calosc zrobila od nowa. To tak na wszelki jakbys juz nie miala co robic a koniecznie chciala

Sosna fajna, nadac jej ksztaltu, conica w polowie wyschnieta niezbyt ladnie wyglada. Leszczyna pewnie od wiosny cala we mszycy? Tuja zbytnio juz wybujala wizualnie pożera wszystko.
Tak tylko kusze

Ja jak Tarcia jestem za rewolucją
Makao 10:44, 25 wrz 2024

pestka56 napisał(a)

Żal zasłaniać różą, czymś innym też, tę pergolę Ślicznie tak wygląda.

Ależ ona po to została stworzona. Żeby podpierać różę. Miała być prosta bez zbędnych zdobień.
Nie chciałam brzydkiego drutów.
Pergola musi zdobić i współgrać z rośliną. Tworzyć jedność
Wymyślając taką oto podporę moja róże będzie taką kropką nad „i”.
Makao 11:00, 25 wrz 2024

TAR napisał(a)
Ja to bym stamtad usunela wszystkie rosliny poza sosna, no moze jeszcze tym kulistym cyprysikiem i calosc zrobila od nowa. To tak na wszelki jakbys juz nie miala co robic a koniecznie chciala

Sosna fajna, nadac jej ksztaltu, conica w polowie wyschnieta niezbyt ladnie wyglada. Leszczyna pewnie od wiosny cala we mszycy? Tuja zbytnio juz wybujala wizualnie pożera wszystko.
Tak tylko kusze

Leszczyna nigdy nie miała mszyc i rośnie zdrowo. Cięłam ją trochę wiosną ale chyba za słabo. Conica z czasem odrośnie i będzie jak nowa a przed nią będą wsadzone niskie hortensje drzewiaste.
Ten kulisty cyprysik to tawuła japońska
Ta rabata jest na totalnej patelni i cieszę się że mam tam rośliny które rosną i nic nie muszę z nimi robić więc nic nie będę usuwać.
Z hortensjami wygląda tak

I do takiego wyglądu wrócę tylko z innymi hortkami drzewiastymi.
Makao 11:03, 25 wrz 2024

LIDKA napisał(a)

Ja jak Tarcia jestem za rewolucją

O nie, nie, nie.
Żadnych rewolucji na tej rabacie. Ta rabata jest nietykalna. Zresztą jak wszystkie w moim ogrodzie. Mam tylko takie małe luki gdzie nie gdzie ale rośliny które dosadzę muszą pasować do roślin zastanych.
Juzia 11:07, 25 wrz 2024

A mi się bardzo podoba ta rabata!
Wypełnisz pustkę po hortkach i będzie cud - miód!
TAR 11:26, 25 wrz 2024

No moze masz racje Tu zdjecia czesem sa tak rozmyte, ze wzielam tawule za cyprysika z hortkami rzeczywiscie lepiej, teraz troche jest smutna. A z leszczyna mnie zaskoczylas, ja wlasnie z powodu mszyc je wywalilam w poprzednim ogrodzie, zawsze az sie lepiły.
Liczysz, ze Conica odzyska igły?
Makao 11:55, 25 wrz 2024

TAR napisał(a)
No moze masz racje Tu zdjecia czesem sa tak rozmyte, ze wzielam tawule za cyprysika z hortkami rzeczywiscie lepiej, teraz troche jest smutna. A z leszczyna mnie zaskoczylas, ja wlasnie z powodu mszyc je wywalilam w poprzednim ogrodzie, zawsze az sie lepiły.
Liczysz, ze Conica odzyska igły?

Judith powiedziała że Conica odzyska igły bo też tak miała. Od przyszłego sezonu zacznę na wszelki wypadek oprysk z magicznej siły żeby ją wzmocnić. Będzie dobrze.
Muszę tylko upolować hortensje Limette bo one niższe są
Hortensje drzewiaste na prawdę poprawiają wygląd tej rabaty. I nawet myślałam o bukietowych bo sztywne są ale one późno kwitną więc na efekt trzeba długo czekać.

Na razie planuję odżywić glebę w tych gołych miejscach i nawieźć obornika.
Posiałabym poplon ale do przyszłego sezonu nic nie będę mogła tam wsadzić.

A może nie ma co się spieszyć i hortensje te co mam wsadzić do przechowalnika. Na dłuższą metę to może być dobra decyzja.

Hmm…
Ewa777 11:57, 25 wrz 2024

Zobaczyłam zdjęcia z fajnej wyprawy i spotkania u Danusi. Mi jakoś umknęła informacja o spotkaniu.
Masz sporo siły na koniec sezonu, skoro robisz takie rewolucje. Na wiosnę już będziesz miała przygotowane rabaty - to zdecydowany plus
Makao 11:57, 25 wrz 2024

Juzia napisał(a)
A mi się bardzo podoba ta rabata!
Wypełnisz pustkę po hortkach i będzie cud - miód!

Dziękuję Juzia
Mi ta rabata na prawdę leży
Ona powstała wg starych projektów tylko tam były berberysy czerwone. I na początku tam rosły ale igły mnie dobijały
Makao 12:01, 25 wrz 2024

Ewa777 napisał(a)
Zobaczyłam zdjęcia z fajnej wyprawy i spotkania u Danusi. Mi jakoś umknęła informacja o spotkaniu.
Masz sporo siły na koniec sezonu, skoro robisz takie rewolucje. Na wiosnę już będziesz miała przygotowane rabaty - to zdecydowany plus

Słońce tak nie grzeje i jest znośnie ale jeszcze nie zimno. Jak spadnie temperatura poniżej 18 st to już mi się nie będzie chciało. Sen zimowy mnie dopadnie. Teraz myślę o poplonie i przesunięcie sadzenia na wiosnę. Przed przymrozkami jeszcze wszystko przekopię i dodam obornika.