Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

pestka56 19:39, 28 wrz 2024

Powinnam była, użyć opcji zz przytoczeniem cytatu. Nie zrobiłam tego i wyszło dziwnie.
Kiedy pisałam, że twój rolnik ma rację chodziło mi o obornik granulowany. Stąd też było na końcu moje pytanie, czy rolnik stosuje e-my.
Patrycja_KG_Lu 20:38, 28 wrz 2024

Ogród to wieczne testy roślin, gleby, dodatków itp. Ta sama roślina różnie rośnie w innych ogrodach. U kogoś do 60 cm, u innego do 110 cm. Testuj Ania co się sprawdza i dawaj znać.

Mam wrażenie, że płynące rady i opinie nie są pisane by wywołać jakąś burzę, a są skierowanymi z dobroci serca radami, chęcią podzielenia się wiedzą lub tym co się słyszało/czytało. Intencje są pozytywne

Jak były swojego czasu rozważania o oborniku u mnie to wtedy dostałam rady by lepiej odczekać z zakładaniem rabat.
Makao 20:56, 28 wrz 2024

Pati Na razie czekam bo poplon posiałam.
Dziś dostarczono mi obornik. Będę dawać w dołek i zobaczymy.

Nauczyłam się nie ufać ślepo radom i opiniom innych póki sama tego nie sprawdzę. Jedni mówią że dobrze a inni że źle i każdy upiera się że on właśnie ma rację.
Ktoś na pewno ją ma i wysłuchuję ciekawych rad ale jaki jest sens wracać do tematu który został już omówiony i to całkiem nie dawno.

Sprawdzę u siebie chociaż szybciej efekt będzie widoczny u tego rolnika bo już 3 miesiące minęły
Wafel 21:07, 28 wrz 2024

Ania, ten temat z obornikiem ciągnie się u ciebie jak smród po nim Tyle emocji z takim gównianym tematem kto by pomyślał Ja daję krytykowany tu gdzieniegdzie
na forum granulowany, że to tylko nawóz i nic więcej a ja twierdzę, że lepszy jest niż zwykły chemiczny nawóz, do innego i tak nie mam dostępu, także niech każdy sypie pod rośliny co mu się podoba a stan rośliny pokaże czy było dobrze zrobione
MagdaLenka 21:25, 28 wrz 2024

Z tym obornikiem to chyba chodzi głównie o to, żeby amoniak "wywietrzał".
Makao 21:46, 28 wrz 2024

Wafel napisał(a)
Ania, ten temat z obornikiem ciągnie się u ciebie jak smród po nim Tyle emocji z takim gównianym tematem kto by pomyślał Ja daję krytykowany tu gdzieniegdzie
na forum granulowany, że to tylko nawóz i nic więcej a ja twierdzę, że lepszy jest niż zwykły chemiczny nawóz, do innego i tak nie mam dostępu, także niech każdy sypie pod rośliny co mu się podoba a stan rośliny pokaże czy było dobrze zrobione

Ja też używam granulowanego obornika traktując go jako kompost. Tak czy siak jest to materia organiczna
Mary 22:19, 28 wrz 2024

Makao napisał(a)
Pati Na razie czekam bo poplon posiałam.
Dziś dostarczono mi obornik. Będę dawać w dołek i zobaczymy.

Nauczyłam się nie ufać ślepo radom i opiniom innych póki sama tego nie sprawdzę. Jedni mówią że dobrze a inni że źle i każdy upiera się że on właśnie ma rację.
Ktoś na pewno ją ma i wysłuchuję ciekawych rad ale jaki jest sens wracać do tematu który został już omówiony i to całkiem nie dawno.

Sprawdzę u siebie chociaż szybciej efekt będzie widoczny u tego rolnika bo już 3 miesiące minęły
Nie brałam udziału w tej dyskusji, więc w zasadzie mnie to nie dotyczy.
Przeczytałam ten wpis i bardzo mnie zasmucił.
LIDKA 00:36, 29 wrz 2024

Ania
W poprzedniej dyskusji tez napisałam że obornik lądował z obory na kupce i wiosną i jesienią lądował na polu.

I że nikt sie nie przejmował że on świeży.

Może powinnam napisać że nie rozłożony czyli że nie przekompostowany...choć napisałam że słome było widać.

Być może co innego rozrzucić go cienko po polu rozrzutnikiem a co innego dać bezpośrednio pod rośline w dołek korzeń.

Jak przetestujesz to daj znać jaki efekt.

Sie nie denerwuj.
Kazdy robi po swojemu. Ja też.
Juzia 08:08, 29 wrz 2024

Ale przecież Ania pisała już kilka razy, że obornik przykrywa się warstwą ziemi żeby właśnie tych korzeni nie popalić!

Skoro obornik się rzuca na pole jesienią i po przekopaniu do wiosny ma się przekompostować... to taki zakopany w dołku też się przekompostuje w tym samym czasie. Przez ten czas roślina się ukorzeni w tej warstwie ziemi nad obornikiem... chyba? Ja tak rozumuję przynajmniej
U mnie też się tak robiło... i wszystko rosło.
Makao 11:12, 29 wrz 2024

Juzia napisał(a)
Ale przecież Ania pisała już kilka razy, że obornik przykrywa się warstwą ziemi żeby właśnie tych korzeni nie popalić!

Skoro obornik się rzuca na pole jesienią i po przekopaniu do wiosny ma się przekompostować... to taki zakopany w dołku też się przekompostuje w tym samym czasie. Przez ten czas roślina się ukorzeni w tej warstwie ziemi nad obornikiem... chyba? Ja tak rozumuję przynajmniej
U mnie też się tak robiło... i wszystko rosło.

Dokładnie tak Juzia. Dokładnie tak.
Czy aż tak nie zrozumiale to opisuję że trzeba co kilka miesięcy pisać to od nowa