Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 10:57, 06 paź 2024

anpi napisał(a)
Już zamówiona?

Niestety jeszcze nie
Już dwa razy była dostępna ale mąż uparł się żeby kupić na wiosnę i czekam
Ale pracuję nad tym by jednak jak najszybciej bo fundamenty trzeba ogarnąć a póki jej nie mamy to ciężko określić jak duże mają być
Makao 10:59, 06 paź 2024

Magara napisał(a)
Ale fajnie Też będę szklarnię z poliwęglanu zamawiać a foliakowi mówię bye Tylko u nas grubsza robota, bo są fundamenty, które trzeba rozwalić i postawić nowe, eh...

Ciekawa jestem na jaką się ostatecznie zdecydowałaś

No to u mnie nie było fundamentów ale teraz będą więc lepiej żeby szklarnia była solidna i posłużyła na długie lata
JoanNa 15:26, 06 paź 2024

Oo, fajnie Ania. U Ciebie też będzie mała metamorfoza A te szklarenki są taakie ładne teraz, i jeszcze z tymi systemami że same uchylają sobie okna jak za gorąco. Fajna sprawa z takimi udogodnieniami.
Makao 17:13, 06 paź 2024

JoanNa napisał(a)
Oo, fajnie Ania. U Ciebie też będzie mała metamorfoza A te szklarenki są taakie ładne teraz, i jeszcze z tymi systemami że same uchylają sobie okna jak za gorąco. Fajna sprawa z takimi udogodnieniami.

Haha, no aż tak zaawansowana ta moja szklarenka nie będzie żeby sama sobie okna uchylała. To raczej manual będzie
Patrycja_KG_Lu 17:26, 06 paź 2024

Taki najtańszy, automatyczny siłownik do otwierania okna to koszt około 50 kilku złotych. Na AliExpress, Temu, Allegro są.
JoanNa 17:50, 06 paź 2024

Makao napisał(a)

Haha, no aż tak zaawansowana ta moja szklarenka nie będzie żeby sama sobie okna uchylała. To raczej manual będzie

No właśnie ja na początku myślałam,że to jest b.drogi, wręcz luksusowy dodatek a tu sie okazuje, że nie trzeba dopłacać milionów. Tylko prawda jest też taka, że 2 uchylne okienka nie zrównają się z otwartymi na oścież drzwiami jeśli zależy nam na dobrym wietrzeniu szklarni. Także jeśli inwestować, to we wszystkie uchylne albo jeśli nie uchylne, to drzwi z obydwu stron. Koleżanka w tym roku kupila szklarenkę z 2 oknami uchylnymi-tak po zdjęciu patrząc to wielkości Twojego foliaka-i niestety same okienka nie wystarczały, i tak przed pójściem do pracy leciała otwierać drzwi bo rośliny mocno parowały.Troche żalowała że nie ma drugich drzwi. Ja mam dużą i wysoką szklarnię,z parowaniem latem nie mam problemów, ale drzwi frontowe i tylne mam oścież, bo jednak sauna się robi-zamykamy tylko jak się na burzę zbiera.
Juzia 18:05, 06 paź 2024

A ja mam taki dziwny trochę pomysł na szklarnio-foliaka i możecie mi napisać co o tym sądzicie... bo jesteście bardziej w temacie niż ja
Otóż... planuję zrobić wiatę z dachem z poliwęglanu i jedną lub dwiema ścianami, a reszta to ma być folia (taka gruba...jak są namioty np w ogródkach piwnych przy restauracjach).
Jest coraz cieplej u nas... i wydaje mi się, że na zwykłą szklarnię robi się już u nas za gorąco latem. A takie ściany z folii można zwinąć w razie potrzeby i zrobić duży przewiew.
Mocno głupi pomysł?
Basieksp 18:17, 06 paź 2024

Jak mogę coś podpowiedzieć to warto sobie wybrać tunel z dwoma drzwiami i od razu z dwoma okienkami. My kupiliśmy z dwoma drzwiami, przy tych upałach to trochę mało, zwłaszcza jak nie ma nas cały czas w domu. Dokupowaliśmy, osobno i montowaliśmy okienka z siłownikami. Fajna sprawa, nie trzeba rano się zrywać by folię otworzyć, okienka same się uchylają i zamykają
Makao 18:20, 06 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Taki najtańszy, automatyczny siłownik do otwierania okna to koszt około 50 kilku złotych. Na AliExpress, Temu, Allegro są.

To nie wiedziałam
Nie interesowałam się takim rozwiązaniem
Makao 18:24, 06 paź 2024

JoanNa napisał(a)

No właśnie ja na początku myślałam,że to jest b.drogi, wręcz luksusowy dodatek a tu sie okazuje, że nie trzeba dopłacać milionów. Tylko prawda jest też taka, że 2 uchylne okienka nie zrównają się z otwartymi na oścież drzwiami jeśli zależy nam na dobrym wietrzeniu szklarni. Także jeśli inwestować, to we wszystkie uchylne albo jeśli nie uchylne, to drzwi z obydwu stron. Koleżanka w tym roku kupila szklarenkę z 2 oknami uchylnymi-tak po zdjęciu patrząc to wielkości Twojego foliaka-i niestety same okienka nie wystarczały, i tak przed pójściem do pracy leciała otwierać drzwi bo rośliny mocno parowały.Troche żalowała że nie ma drugich drzwi. Ja mam dużą i wysoką szklarnię,z parowaniem latem nie mam problemów, ale drzwi frontowe i tylne mam oścież, bo jednak sauna się robi-zamykamy tylko jak się na burzę zbiera.

W swoim foliaku miałam jedne drzwi i były otwarte cały czas. Wilgoci nie było bo oprócz drzwi wszędzie pełno dziur
Teraz będą też jedne drzwi i 4 okna dachowe. Zobaczymy jak będzie z wilgotnością bo pewnie będzie też szczelniejsza niż foliak.