Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 14:08, 08 paź 2024

Judith napisał(a)
Przepięknie! Mam wrażenie, że mało pokazujesz ogrodu . Te zdjęcia przypominają, jaki jest piękny .

Nie pokazuję o tej porze roku bo u mnie teraz nic nie kwitnie. Wszędzie tu na forum widzę astry, dalię, zawilce, wrzosy a u mnie tylko trawy teraz. Dobrze że chociaż różne kolory mają. I dlatego nie pokazuję. Dziś akurat słońce jest to te kolory traw takie jaskrawe się zrobiły bo jak jest pochmurno to już tak nie świecą.
Hortensje też już od kilku tygodni prawie całe zasuszone. No u mnie to już na zimę idzie. Gdyby nie te liście na drzewach to już całkiem nie wychodziłabym do ogrodu. Te kolory traw jeszcze jakoś mnie pobudzają zwłaszcza jak jest słońce bo normalnie to już w sen zimowy bym zapadła.
Makao 14:13, 08 paź 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu masz bardzo ładnie. W jakich donicach te prosa są posadzone ile litrów ma donica. Robimy zadaszenie tarasu i ciągnie mnie w kierunku tych pros mam dylemat czy nadadzą się do donic.
Ile masz tych donic i jak długo je masz.

Donic jest 6. Prosa mają rok. Donice może 10l mają ale już widzę że są za małe. Muszę większe ogarnąć.
Na zimę poprzednim razem chowałam do piwnicy bo te donice plastikowe są i nie wiem czy by nie przemarzły. W tym roku jeszcze nie wiem.
Te prosa są super i czasem myślę czy nie powinnam ich do tych donic przy tarasowych wsadzić ale boję się że takie pojedyncze to stracą urok. Wolę takie w rzędzie.
Makao 14:19, 08 paź 2024

MagdaLenka napisał(a)
Aniu, pięknie masz.
Też rozważam proso Northwind przy tarasie. Poza tym chętnie zgapiłabym obwódkę z żurawki, ale za mało mam cienia w tym miejscu, gdzie by mi pasowała.

Obwódka z żurawki jest w słońcu i rośnie w piachu. To przy samej kostce jest więcej fatalne warunki. Tam nawet jak wsadzisz palec to i cementu można dotknąć. Nie wiem jakim cudem tam rośnie ale nigdy jej nie podlewam a rośnie najlepiej ze wszystkich. Nigdy w życiu jej nie wymienię. Kiedyś za nią rosła turzyca włosiasta w nogach hortki i to już całkiem był obłędny widok ale po 3 sezonach mi przepadła i boję się znowu spróbować bo nie wiem czemu znikła. Rosła dopóki jej nie wiązałam na zimę. Raz mi się zachciało związać i po turzycy.
MagdaLenka 14:46, 08 paź 2024

Makao napisał(a)

Obwódka z żurawki jest w słońcu i rośnie w piachu. To przy samej kostce jest więcej fatalne warunki. Tam nawet jak wsadzisz palec to i cementu można dotknąć. Nie wiem jakim cudem tam rośnie ale nigdy jej nie podlewam a rośnie najlepiej ze wszystkich. Nigdy w życiu jej nie wymienię. Kiedyś za nią rosła turzyca włosiasta w nogach hortki i to już całkiem był obłędny widok ale po 3 sezonach mi przepadła i boję się znowu spróbować bo nie wiem czemu znikła. Rosła dopóki jej nie wiązałam na zimę. Raz mi się zachciało związać i po turzycy.

Aniu, gdybyś miała nadwyżki tej żurawki, to ja chętnie przygarnę.
Makao 15:15, 08 paź 2024

MagdaLenka napisał(a)

Aniu, gdybyś miała nadwyżki tej żurawki, to ja chętnie przygarnę.

A wiesz że ja boję się ją ruszyć bo skoro znała rozwiązanie jak żyć to ni chcę jej ukatrupić ale spróbuję w przyszłym sezonie coś z tej obwódki wykroić to najwyżej sobie rozmnożysz z czasem sama.
O ile pamiętam to kupowałam sobie 3 sadzonki i po 3 latach podzieliłam je na tyle co widać
Makao 15:24, 08 paź 2024

A teraz pokażę Wam jak rośliny które sadziłam rok temu u znajomych - przybrały na masie. Dla mnie to jest szok bo ziemia piaszczysta bardzo. Było sporo podsypki wokół domu. Dałam w nogi dużo kompostu granulowanego i ziemię z worków. Dla mnie szok ale wiem że ten znajomy nie żałuje im nawozów i wody.
Było

Jest

Było

Jest

Wafel 15:24, 08 paź 2024

Ania trawy i hortensje pięknie się prezentują, na trójkątnej nie chciałabyś zawilców jesiennych dosadzić, albo rudbekii czy jeżówek?
Makao 15:28, 08 paź 2024

Było

Jest

Sądziłam tu takie trawy: proso Northwind, proso Rehbraun (zakochałam się w nim jak go zobaczyłam) i palczatki Standing Ovation.
Makao 15:33, 08 paź 2024

Było

Jest
Makao 15:38, 08 paź 2024

Było

Jest

Było

Jest

Było

Jest