Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

MagdaLenka 12:56, 02 gru 2024

Aniu, ten stojak na karmniki to jest mistrzostwo! Zgapiam.
Makao 15:47, 02 gru 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Świetny ten miks karmników na stojaku. Jest zainteresowanie poza sikorkami? Szklarnia super. Ja mam folie, ale pamiętam z jednego z forum o uprawach pod osłonami, że bardzo ważne jest zabezpieczenie brzegu poliwęglanu np. taśmami przed glonami i innymi co może wejść w te kanaliki, więc dobrze, że to zrobiliście.

Poliwęglan zakleiliśmy specjalnymi taśmami. W razie czego będziemy odkręcać i sylikonować ale to jeśli taśma zacznie odchodzić.

Co do ptasiego jedzonka to na razie tylko sikorki. Rano była jedna spotem dwie a teraz trzy lub cztery. Rok temu był też Modre, sporo Mazurków i Dzwońców. Od czasu do czasu Sójka przylatywała. Miałam też Grubodziby ale one lubią pestki wiśni i czereśni i zapomniałam w tym roku ich nazbierać
Makao 15:48, 02 gru 2024

antracyt napisał(a)
Ptasia stołówka full wypas
Szklarnia też bardzo fajna, pewnie już się teraz wiosny doczekać nie możesz

Mężaty mówi że na czubku powinien być jeszcze klasyczny karmnik
Makao 15:51, 02 gru 2024

Kordina napisał(a)
Ania, super ten mix karmnikowy, sama bym się przyssała do orzeszków
Będę miała podobnie, jak przyjdzie zamówienie z Aliex... na ten długi na kule tłuszczowe

Też miałam zamawiać na all ale przypomniało mi się że gdzieś mamy taki profil. Pojechałam kupiłam dwa te ozdobne wieszaki a mężaty ten pręt wkręcił. Zaskoczył mnie bo fajnie się zgrało.
Makao 15:55, 02 gru 2024

pestka56 napisał(a)
Szklarnia dech zapiera A jeszcze jak posadzisz coś obok i troszkę się wtopi będzie klimatycznie.

Karmnikowy słup super. Na szczycie można umieścić piękny karmnik tradycyjny. To byłoby ładne wykończenie słupa Przydałoby się też miejsce na tłuszczowo słonecznikowe połówki kokosa
U mnie ze względu na koty wszystko musi być wyżej, więc wykorzystuję śliwę Pissardii, co pewnie widziałaś na moim profilu fb.

Karmniczek-żołądź widziałam w Daglezji. Ale oczywiście to dla osób,które mają blisko do szkółki.

Właśnie pisałam wyżej że mężaty chce jeszcze taki klasyczny karmnik ogarnąć na czubek stojaka

Też mam koty-dwa. Ale gdyby chciały mocno polować na te ptaki to by i na drzewo właziły je łapać a nie właziły. Teraz to chyba nawet trudniej podkraść się by było bo to przy tarasie więc widać wszystko z góry słupa i brzozy obok
Makao 18:16, 02 gru 2024

MagdaLenka napisał(a)
Aniu, ten stojak na karmniki to jest mistrzostwo! Zgapiam.

Hehe, na zdrowie
Magara 22:17, 02 gru 2024

Ptasią stołówkę masz wypasioną Twoje pierzaste mają wybór jak w najlepszej knajpie
Ja właśnie zamówiłam 5 kg orzeszków
pestka56 23:53, 02 gru 2024

Moje koty mogłyby na śliwkę wchodzić i łatwo dostawać się do tradycyjnego karmnika, ale nie robią tego, mimo że to jest drzewko na którym grasowały jako kociaki. Ale ptaszki obserwują. Dlatego na wszelki wypadek inne karmidełka wiszą dosyć wysoko na gałęziach.
Makao 06:28, 03 gru 2024

Magara napisał(a)
Ptasią stołówkę masz wypasioną Twoje pierzaste mają wybór jak w najlepszej knajpie
Ja właśnie zamówiłam 5 kg orzeszków

Gdzie kupowałaś orzechy? Na All?
Makao 06:31, 03 gru 2024

pestka56 napisał(a)
Moje koty mogłyby na śliwkę wchodzić i łatwo dostawać się do tradycyjnego karmnika, ale nie robią tego, mimo że to jest drzewko na którym grasowały jako kociaki. Ale ptaszki obserwują. Dlatego na wszelki wypadek inne karmidełka wiszą dosyć wysoko na gałęziach.

Ale chyba dosięgasz do tych zawieszonych wysoko? Nie musisz wchodzić na drabinę?Ja miałam wieszane na wysokość wyciągniętej ręki. Teraz mam dużo wygodniej bo na murek wchodzę. Trochę boję się że przesadziłam z bliskością do domu ale zobaczymy. Jak będzie ich więcej to może nie będą się tak bały