Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Margo2 00:14, 28 gru 2024

Zazdraszczam szklarni. Gdybym ja ogród od nowa tworzyła...
Jestem bardzo ciekawa tego kalendarza. Kupowałaś na fejsie? Niestety ja nie mam.
Kalendarz księżycowy jest bardzo dobry. Tylko trzeba korzystać, nie tak jak Magarka
Ciekawe, czy ten Twój kalendarz opiera się na księżycowym
Piękne bombki.
sylwia_slomc... 20:35, 28 gru 2024

Makao napisał(a)
Ja również życzę wszystkim Radosnych i Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia a także wszelkiej pomyślności w Nowym Roku 2025

Kalendarzem nie potrafię się posługiwać( tym roślinnym) Ale życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym sezonie. I musiałam zacytować bo bombki mnie urzekły.
Makao 12:25, 29 gru 2024

Magara napisał(a)
Bardzo jestem ciekawa Twoich wniosków po stosowaniu się do kalendarza Kasi In, ale o to pewnie zapytam za rok
Też bym chciała kalendarz, który mnie poprowadzi. Marzenie ściętej głowy
Do tej pory miałam ekologiczny księżycowy, ale średnio z niego korzystałam, raz wyszło, raz nie wyszło...

Pogoda jest nieprzewidywalna, klimat się zmienia, diabeł wie jaka będzie wiosna A do tego rejonizacja - co wolno siać do gruntu w Polsce zachodniej, niekoniecznie wolno np. w północnej

W zeszłym sezonie kupiłam własny kalendarz przeznaczony wyłącznie do prac ogrodowych, starałam się rzetelnie robić notatki na przyszłość - jakoś podskórnie czuję, że to najlepsza kalendarzowa droga Plus wszelkie info z wątku Hani odnośnie prac ogrodowych, skorygowane o położenie ogrodu

U Kasi podoba mi się to że ona wyznaje zasadę że wysiewy tego samego warzywa robi się co dwa tygodnie żeby wschody były różne terminowo. Wtedy mamy pewność że zbiór będzie wydłużony w czasie. Nie wysiewamy od razu 20 papryk jednej odmiany tylko dzielimy np. 5 w jednym dniu a kolejne 5 za dwa tygodnie. To samo z pozostałymi warzywami.
Kasia mówi że ona wysiewa przez cały sezon.

I to może mi się sprawdzić.
Makao 12:28, 29 gru 2024

Margo2 napisał(a)
Zazdraszczam szklarni. Gdybym ja ogród od nowa tworzyła...
Jestem bardzo ciekawa tego kalendarza. Kupowałaś na fejsie? Niestety ja nie mam.
Kalendarz księżycowy jest bardzo dobry. Tylko trzeba korzystać, nie tak jak Magarka
Ciekawe, czy ten Twój kalendarz opiera się na księżycowym
Piękne bombki.

Te kalendarze są u niej na stronie
https://sklep.kasia.in/

Kalendarz książkowy też kupowałam kiedyś ale mi nie podpasował. Za sztywny jest i pogoda wszystko mi psuła.
Makao 12:32, 29 gru 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kalendarzem nie potrafię się posługiwać( tym roślinnym) Ale życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym sezonie. I musiałam zacytować bo bombki mnie urzekły.

Hehe, dwie ostatnie to plastiki
Też byłam miło zaskoczona

Dzięki za życzenia bo na przyszły rok dużo planów w głowie nam się narodziło. To będzie dla nas rok wyzwań bo i warzywnik dla mnie to nowość ale i planujemy zakup uli . Tacy z nas wariaci że własny miód nam się marzy i jajka.
Makao 12:33, 29 gru 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Hehe, dwie ostatnie to plastiki
Też byłam miło zaskoczona

Dzięki za życzenia bo na przyszły rok dużo planów w głowie nam się narodziło. To będzie dla nas rok wyzwań bo i warzywnik dla mnie to nowość ale i planujemy zakup uli . Tacy z nas wariaci że własny miód nam się marzy i jajka.
Magara 23:19, 29 gru 2024

Makao napisał(a)

U Kasi podoba mi się to że ona wyznaje zasadę że wysiewy tego samego warzywa robi się co dwa tygodnie żeby wschody były różne terminowo. Wtedy mamy pewność że zbiór będzie wydłużony w czasie. Nie wysiewamy od razu 20 papryk jednej odmiany tylko dzielimy np. 5 w jednym dniu a kolejne 5 za dwa tygodnie. To samo z pozostałymi warzywami.
Kasia mówi że ona wysiewa przez cały sezon.

I to może mi się sprawdzić.

Powtarzalność wysiewów cały sezon wielu ogrodników propaguje. Sama też staram się pamiętać np. o wysiewaniu nowych sałat co tydzień. Ale ja mam ten problem, że czas mi jakoś dziwnie w sezonie ucieka Niby mam przypomnienia w telefonie, ale często bywa tak, że jest inna sprawa do załatwienia, po załatwieniu tejże sprawy robi się noc, w nocy mówi się "jutro wysieję", a z jutra robi się pojutrze albo i popojutrze i tak sezon mija

Tak sobie myślę, że w kalendarzach ogrodniczych kluczowe jest korzystanie z nich
Zaglądanie rano i natychmiastowa mobilizacja do działania
Makao 20:43, 31 gru 2024

Makao 18:15, 01 sty 2025

Szkoda że ten wątek został uśpiony
Pszczoły i ule

Poczytałabym bo zbieram informacje o zakładaniu pasiek miodnych.

W tym sezonie 2025 oprócz nowej szklarni, którą zakupiliśmy bym mogła rozwinąć się pomidorowo i nowego warzywniaczka by poczynić kroki w posiadaniu pozostałych warzyw postanowiliśmy z mężem zacząć produkować własny miód na wsi.
Mam u rodziców trochę ponad hektar pola. Do tej pory nie mieliśmy na niego pomysłu ale pod koniec roku dostaliśmy wiatr w żagle bo koniec sezonu był bardzo dla nas owocny i pracowity. I jakoś tak padła propozycja „a może by tak własny miód i pszczoły?” .
Pomysł z pszczołami chwycił tak jak i z plantacją choinek bożonarodzeniowych .

Już wszystko wiem od Asi Nawigatorki.
Dała mi sporo cennych wskazówek i będzie pomagać jak tylko będzie mogła.
Jestem mega podekscytowana

Na razie kupujemy dwa ule i może dwa różne gatunki pszczół: Kraińską i Buckfast bo chcemy zobaczyć czy podołamy temu wyzwaniu. Fajnie byłoby mieć 10 pszczelich rodzin ale na początek to za duże wyzwanie.

Muszę dosadzić kilka drzew na polu takich jak Lipa czy Ewodia. Będziemy też wysiewać łąkę pszczelą aby pszczoły nie musiały daleko latać po pyłek. Obok rodziców jest stary sad więc się przyda na początku sezonu.

Minusem jest to że w okolicy są dwie pasieki. Jedna dalej bo 3-4 km od nas ale ta druga pasieka jest w tej samej wsi co my więc musimy swoje ule odsunąć głębiej w pole i osłonić od wiatrów. I stąd pomysł na plantację choinek wokół uli. Ale to na przyszłość bo dwa ule na razie będziemy ustawiać na podwórku moich rodziców by ocenić nasze siły i możliwości tamtejszej okolicy.

Będzie czaaaad

Na początek jednak czeka mnie bieganina do ARiMR oraz gminy.
Kordina 18:34, 01 sty 2025

OOO!!! Aniu, ale się rozpędzacie z zawrotną prędkością, szklarnia, warzywnik, ule. Super plany. My też mamy swój mniut na własne potrzeby, rodziny i bliskich
Z tego co mi wiadomo, 2 uli się nie zgłasza, a dopiero pasiekę, a ta powyżej 80 uli, chyba, że jakieś indywidualne, terenowe przepisy.