Szkoda że ten wątek został uśpiony
Pszczoły i ule
Poczytałabym bo zbieram informacje o zakładaniu pasiek miodnych.
W tym sezonie 2025 oprócz nowej szklarni, którą zakupiliśmy bym mogła rozwinąć się pomidorowo i nowego warzywniaczka by poczynić kroki w posiadaniu pozostałych warzyw postanowiliśmy z mężem zacząć produkować własny miód na wsi.
Mam u rodziców trochę ponad hektar pola. Do tej pory nie mieliśmy na niego pomysłu ale pod koniec roku dostaliśmy wiatr w żagle bo koniec sezonu był bardzo dla nas owocny i pracowity. I jakoś tak padła propozycja „a może by tak własny miód i pszczoły?”

.
Pomysł z pszczołami chwycił tak jak i z plantacją choinek bożonarodzeniowych

.
Już wszystko wiem od Asi Nawigatorki

.
Dała mi sporo cennych wskazówek i będzie pomagać jak tylko będzie mogła.
Jestem mega podekscytowana

Na razie kupujemy dwa ule i może dwa różne gatunki pszczół: Kraińską i Buckfast bo chcemy zobaczyć czy podołamy temu wyzwaniu. Fajnie byłoby mieć 10 pszczelich rodzin ale na początek to za duże wyzwanie.
Muszę dosadzić kilka drzew na polu takich jak Lipa czy Ewodia. Będziemy też wysiewać łąkę pszczelą aby pszczoły nie musiały daleko latać po pyłek. Obok rodziców jest stary sad więc się przyda na początku sezonu.
Minusem jest to że w okolicy są dwie pasieki. Jedna dalej bo 3-4 km od nas ale ta druga pasieka jest w tej samej wsi co my więc musimy swoje ule odsunąć głębiej w pole i osłonić od wiatrów. I stąd pomysł na plantację choinek wokół uli. Ale to na przyszłość bo dwa ule na razie będziemy ustawiać na podwórku moich rodziców by ocenić nasze siły i możliwości tamtejszej okolicy

.
Będzie czaaaad

Na początek jednak czeka mnie bieganina do ARiMR oraz gminy.