Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 14:40, 29 lis 2024

Juzia napisał(a)

Może nie pij ich wieczorem?

W tym sęk że nie piję ich wieczorem. Raczej rano i coś w ciągu dnia.
Makao 14:42, 29 lis 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Najpierw zamaluj ranę Funabenem, żeby ją odkazić, a potem wypełnij ranę maścią ogrodniczą, żeby wilgoć nie wnikała w głąb. To wygląda na uszkodzenia mrozowe. Przed zabiegami rana powinna być w miarę sucha.

Oki tak zrobię. Z tym osuszeniem rany to będzie problem bo u nas stale wilgotno. Może jakieś ręczniki przywiążę to wciągną nadmiar wilgoci.
Makao 14:46, 29 lis 2024

Basieksp napisał(a)
U nas też tak mokro, nie doradzę czy tą ranę smarować, ale wilgoć napewno jej nie służy, więc może jednak posmarować, zakryć to przed tą wilgocią w powietrzu.

A szklarenka super, fajnie tak cały czas sobie ogrodowo działać, nawet jak będzie padać to w środku będziesz mogła coś porobić

Przez to że nadal w ogrodzie tyle robimy to czas mi mija bardzo szybko. Przecież to już grudzień a ja (gdyby nie ten chłód) wcale tego nie zauważyłam.
I to mi pasuje .
Zwykle o tej porze to ja już w zimową chandrę wpadałam a teraz jestem nadal na pełnych obrotach
Basieksp 14:58, 29 lis 2024

Makao napisał(a)

Przez to że nadal w ogrodzie tyle robimy to czas mi mija bardzo szybko. Przecież to już grudzień a ja (gdyby nie ten chłód) wcale tego nie zauważyłam.
I to mi pasuje .
Zwykle o tej porze to ja już w zimową chandrę wpadałam a teraz jestem nadal na pełnych obrotach

Tak pozytywnie Ci zazdroszczę, bo ja mogę tylko w weekendy coś podziałać. W tygodniu ciemno już, jak wracam z pracy. A poprzedni weekend też było słabo, bo coś tam padało, ale jutro ruszam, muszę, bo reszta liści czeka, ma być bez deszczu
Patrycja_KG_Lu 15:20, 29 lis 2024

Makao napisał(a)

Od tamtego roku też mam kule dla ptaków. Na opakowaniu moich było ostrzeżenie, żeby zdjąć te siateczki. Ja kupiłam najtańszy karmnik w Action jaki mieli.

„Uwaga, siatka, w którą pakowane są gotowe kule tłuszczowe, stanowi niebezpieczeństwo dla ptaków – zdarzają się przypadki zaplątania się w nią (co może prowadzić do śmierci ptaka).”

https://action.com/hostedassets/CMSArticleImages/38/17/3003017_5714988000871-110_01_20240917080915.png
Makao 16:25, 29 lis 2024

Basieksp napisał(a)

Tak pozytywnie Ci zazdroszczę, bo ja mogę tylko w weekendy coś podziałać. W tygodniu ciemno już, jak wracam z pracy. A poprzedni weekend też było słabo, bo coś tam padało, ale jutro ruszam, muszę, bo reszta liści czeka, ma być bez deszczu

Ja też mogę robić coś w ogrodzie dopiero po 15:00 lub weekendy. I to też na wyrywki bo córka ma sporo zajęć i jeżdżę z nią z miejsca na miejsce. Teraz sezon przedświąteczny to pomagam w tutejszym CAS bo dziewczyny nie wyrabiają z pakowaniem prezentów. Nie jest łatwo z tym wolnym czasem u mnie ale jakoś się wgryzam
Makao 16:28, 29 lis 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Od tamtego roku też mam kule dla ptaków. Na opakowaniu moich było ostrzeżenie, żeby zdjąć te siateczki. Ja kupiłam najtańszy karmnik w Action jaki mieli.

„Uwaga, siatka, w którą pakowane są gotowe kule tłuszczowe, stanowi niebezpieczeństwo dla ptaków – zdarzają się przypadki zaplątania się w nią (co może prowadzić do śmierci ptaka).”

https://action.com/hostedassets/CMSArticleImages/38/17/3003017_5714988000871-110_01_20240917080915.png

Tak tak mam taki karmnik na kule i zawsze je wyjmuję ale teraz są tam orzechy i na razie nie mam gdzie ich powiesić póki stojaka pod karmniki nie ogarnę.
Jak tylko będę miała gdzie karmniki powiesić to wszystko wyjmę z siatki.

Zanim tutejsze głodomory zorientują się że tu jest stołówka to minie tydzień i już wszystko będzie gotowe
sylwia_slomc... 18:18, 29 lis 2024

Makao napisał(a)
Czy mogę jeszcze zalepić sztuczną korą lub maścią tą ranę?

U nas jest bardzo deszczowo i wilgotno i nie wiem czy mogę to zrobić.

Rana która była małym obtarciem tak się otworzyła. W minioną zimę przewróciło się na nią rusztowanie. W sezonie liście zasłoniły i nie zauważyłam że tak się robi. Dopiero dziś i się wystraszyłam.

Czy smarować lub jeszcze jakoś odkażać?

Nie ma sensu już tego ruszać. Rana nie jest świeża, dokoła drzewo już ją zabliźniło samo. Smarowanie w takim stanie nic już nie da. Należy obserwować, gdyby się zaczynały dziać jakieś procesy gnilne to wtedy nożykiem oczyścić, opryskać i zasmarować maścią ogrodniczą lub farbą olejno ftalową. W chwili obecnej nic tam złego nie widać. Taka już zostanie uroda tej gałęzi. To już jest blizna zagojona. Będzie rosła wraz z gałęzią. Ale nic złego się na razie w niej nie dzieje.
Makao 19:07, 29 lis 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie ma sensu już tego ruszać. Rana nie jest świeża, dokoła drzewo już ją zabliźniło samo. Smarowanie w takim stanie nic już nie da. Należy obserwować, gdyby się zaczynały dziać jakieś procesy gnilne to wtedy nożykiem oczyścić, opryskać i zasmarować maścią ogrodniczą lub farbą olejno ftalową. W chwili obecnej nic tam złego nie widać. Taka już zostanie uroda tej gałęzi. To już jest blizna zagojona. Będzie rosła wraz z gałęzią. Ale nic złego się na razie w niej nie dzieje.

Tak myślisz?
Kupiłam Funaben więc już posmaruję. Tak na wszelki wypadek. I będę obserwować
Magara 22:53, 29 lis 2024

Ania, postępy szklarniowe śledzę, kibicuję mocno, z niecierpliwością czekam na efekt końcowy

Z postępowaniem z raną nie pomogę, ale z moich doświadczeń wiem, że posmarowanie na pewno nie zaszkodzi