Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

pestka56 15:39, 03 gru 2024

Nie sięgam. Stawiam drabinkę.

Do okna kuchennego od najbliżej wiszących karmidełek jest około 3 m. Ptaszki się nie boją.
Magara 22:53, 03 gru 2024

Makao napisał(a)

Gdzie kupowałaś orzechy? Na All?

Tak, zobaczymy co przyjdzie bo opinie różne.
Makao 07:17, 05 gru 2024

pestka56 napisał(a)
Nie sięgam. Stawiam drabinkę.

Do okna kuchennego od najbliżej wiszących karmidełek jest około 3 m. Ptaszki się nie boją.

To zimą miałabym piętra stawać na drabinę ż by się nie pierdyknąć
Moje oddalone są trochę ponad 2m
Makao 07:20, 05 gru 2024

Póki co u mnie same sikorki bogatki

Jeszcze zbyt zielono jest żeby ptactwo musiało szukać pokarmu wśród ludzi. Zapewne jak spadnie śnieg to zrobi się większy ruch
pestka56 13:09, 05 gru 2024

U mnie też większoąść to sikorki. Ale dziś była eskadra mazurków, kowalik, sójki i jakieś malutkie ptaszydło, którego nie zdążyłam dokładnie obejrzeć, może rudzik. Co dziennie jest więcej stołowników i codziennie karma szybciej znika.

Z drabiną miałam w lutym (chyba ) przypadek. Kret podkopał miejsce gdzie zwykle stawiam i się tak chybotnęła, że musiałam skakać z 5-tego stopnia. No i drabina poleciała w prawo, a ja w lewo. Tyle, że zamiast miękko, to walnęłam pełną stopą twardo w ziemię i padłam z bółu. Skręcone kolano. Do dziś po schodach schodzę na jedną nogę.

Żeby nie było... Nauczona doświadczeniem zrobiłam specjalne podstawy pod śliwą, żeby mi drabina w kombinacji z kretem już takich numerów nie robiła.

Moim orzeszkojadom kupuję fistaszki w połówkach. Im to bez różnicy, wcinają tak samo. Trzeci rok kupuję tu https://allegro.pl/oferta/orzechy-ziemne-dla-ptakow-polowki-luz-16519940411?utm_source=notification&utm_medium=cartWithPayment&utm_campaign=cef7b135-c856-4150-84eb-687c2d87cdd6
Makao 18:31, 05 gru 2024

Zapewne jakbym kupiła takie orzeszki to mężaty by się do nich przytulił
On uwielbia orzeszki ziemne
pestka56 21:10, 05 gru 2024

Makao napisał(a)
Zapewne jakbym kupiła takie orzeszki to mężaty by się do nich przytulił
On uwielbia orzeszki ziemne

Mój też jest orzechowym wiewiórem i zawsze podżera. Mówi, że ptaki mogą, to on tym bardziej.
Magara 22:44, 05 gru 2024

Kasia, fajna oferta, zapisałam
Dziś moje zamówione orzeszki też dotarły - jestem zadowolona, czyste, zero pleśni czy innego badziewia. Są świeże, nie są prażone, więc duża szansa, że nikt pierzastym nie wyżre zapasów
Jutro powieszę karmnik, bardzo jestem ciekawa reakcji towarzystwa
Tess 00:34, 06 gru 2024

Makao napisał(a)
Póki co u mnie same sikorki bogatki

Jeszcze zbyt zielono jest żeby ptactwo musiało szukać pokarmu wśród ludzi. Zapewne jak spadnie śnieg to zrobi się większy ruch

Ale wypasiona stołówka!

Tak mi się skojarzyło z wierszem A. Fredry:

Osiołkowi w żłoby dano,
W jeden owies, w drugi siano.
Uchem strzyże, głową kręci.
I to pachnie, i to nęci.
Od któregoż teraz zacznie,
Aby sobie podjeść smacznie?
Trudny wybór, trudna zgoda -
Chwyci siano, owsa szkoda.
Chwyci owies, żal mu siana.
(...)

Ja juz dawno dokarmiam. Ale u mnie z dnia na dzień coraz mniej ptaków Może zbyt dużo drapieżników dokoła. Bo i wrony siwe, i sójki, i koty wolnobytujące...
Makao 15:06, 06 gru 2024

Tess napisał(a)

Ale wypasiona stołówka!

Tak mi się skojarzyło z wierszem A. Fredry:

Osiołkowi w żłoby dano,
W jeden owies, w drugi siano.
Uchem strzyże, głową kręci.
I to pachnie, i to nęci.
Od któregoż teraz zacznie,
Aby sobie podjeść smacznie?
Trudny wybór, trudna zgoda -
Chwyci siano, owsa szkoda.
Chwyci owies, żal mu siana.
(...)

Ja juz dawno dokarmiam. Ale u mnie z dnia na dzień coraz mniej ptaków Może zbyt dużo drapieżników dokoła. Bo i wrony siwe, i sójki, i koty wolnobytujące...

Na razie ptaszków mało bo jeszcze nie czas na dokarmianie. Jest ciepło i ona mają co spożywać. Jak śnieg spadnie to wtedy zrobi się tłoczno. Pamiętam że rok temu 3-4 razy dziennie dosypywałam słonecznika ale śnieg leżał. Na chwilę obecną jednej porcji słonecznika starcza na dwa dni.