Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Monia81 17:49, 11 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Monia a kiedy wysadzałaś do tunelu? Ogrzewałaś tunel? Były na jasnych parapetach wcześniej?

Do tunelu papryki wsadzałam pod koniec kwietnia, w zeszłym roku dość późno, bo zimny był u nas kwiecień i bałam się trochę, żeby mi to nie pomarzło, ale bardzo szybko nabrały masy i zabrały się do kwitnienia, tak jak pomidory czy też bakłażany tunelu nie ogrzewałam, wcześniej sadzonki miałam przy południowym oknie. Madzia z wilczego kiedyś pokazywała taki regał- szklarenkę i taki sobie też nabyłam i w tym trzymałam wszystkie sadzonki
Juzia 10:28, 12 sty 2025

Makao napisał(a)
Bożenko to chyba nie chodzi o uziemianie tylko o korzyść zdrowotne takie jak hartowanie się i poprawianie krążenia. Ty mówisz czymś w stylu łączenia się z naturą. Chodzenie boso po śniegu to raczej w kierunku morsowania gdzie właśnie zimno i śnieg ma znaczenie.

A u mnie bardziej chodzi jednak o uziemianie... jak Bożenka pisze
Ale nie zaprzeczam, że chodzenie po śniegu podniosło moją tolerancję na zimno ogólnie. Ja straszny zmarźlak byłam... a teraz jest o niebo lepiej

Jak nie ma śniegu to też łażę po moich kamulcach zimą Np. do skrzynek chodzę po selera naciowego i resztki buraka liściowego do koktajlu Czy żeby napełnić karmniki
Ludzie wychodząc z domu zakładają buty.... a ja ściągam skarpetki...hahaha!
Juzia 10:31, 12 sty 2025

Makao napisał(a)
Melduję że zaliczyłam swoje pierwsze bieganie boso po ściegu

Uczucie? Piecze i szczypie ale na początku. Przy 4 podejściu już jest fajnie

No brawo!
I co? Wcale nie tak strasznie, prawda?
Makao 18:12, 12 sty 2025

Juzia napisał(a)

A u mnie bardziej chodzi jednak o uziemianie... jak Bożenka pisze
Ale nie zaprzeczam, że chodzenie po śniegu podniosło moją tolerancję na zimno ogólnie. Ja straszny zmarźlak byłam... a teraz jest o niebo lepiej

Jak nie ma śniegu to też łażę po moich kamulcach zimą Np. do skrzynek chodzę po selera naciowego i resztki buraka liściowego do koktajlu Czy żeby napełnić karmniki
Ludzie wychodząc z domu zakładają buty.... a ja ściągam skarpetki...hahaha!

To znaczy że błędnie zrozumiałam Twoje intencje. Myślałam o tym tylko jak o hartowaniu a Tobie o to głębsze przesłanie.

I robisz to codziennie tak jak pisze Bożenka?

Juzia napisał(a)

No brawo!
I co? Wcale nie tak strasznie, prawda?

Strasznie nie jest ale póki co mogę tylko kilkanaście kroków zrobić bo potem bolą stopy. Wczoraj nawet syn ze mną wyszedł bo go zaciekawiło i powiedział że fajne uczucie
Juzia 19:16, 12 sty 2025

Makao napisał(a)

To znaczy że błędnie zrozumiałam Twoje intencje. Myślałam o tym tylko jak o hartowaniu a Tobie o to głębsze przesłanie.

I robisz to codziennie tak jak pisze Bożenka?

Strasznie nie jest ale póki co mogę tylko kilkanaście kroków zrobić bo potem bolą stopy. Wczoraj nawet syn ze mną wyszedł bo go zaciekawiło i powiedział że fajne uczucie

Latem codziennie... inne sezony już mi się codziennie nie udaje

Ja dzisiaj odśnieżałam na bosaka Trzy rundy musiałam zrobić, bo na raz za długo i strach paluchy odmrozić, bo im dłużej tym mniej czuć i można sobie zaszkodzić.

To może rodzinnie będziecie spacerować?
antracyt 20:14, 12 sty 2025

Tak długo to bym na śniegu nie dała rady biegać, ale bardzo lubię wyskoczyć z sauny prosto na śnieg.
Latam chodzę po ogrodzie na bosaka prawie cały czas. Uwielbiam to
Makao 13:37, 13 sty 2025

Juzia napisał(a)

Latem codziennie... inne sezony już mi się codziennie nie udaje

Ja dzisiaj odśnieżałam na bosaka Trzy rundy musiałam zrobić, bo na raz za długo i strach paluchy odmrozić, bo im dłużej tym mniej czuć i można sobie zaszkodzić.

To może rodzinnie będziecie spacerować?

Twarda jesteś. Zapewne stopniowo do takiego efektu wytrwałościowego dochodziłaś bo nie wyobrażam sobie odwalać śnieg boso. Póki co odczuwam ból po kilku sekundach
Rojodziejowa 13:45, 13 sty 2025

Ania, melduję, że zdobyłam ziemię do wysiewów. Jak tylko zdezynfekuję moje pojemniczki do podkiełkowywania gonię Cię z paprykami Jakieś już u Ciebie pokazują kiełki?
Makao 14:07, 13 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Ania, melduję, że zdobyłam ziemię do wysiewów. Jak tylko zdezynfekuję moje pojemniczki do podkiełkowywania gonię Cię z paprykami Jakieś już u Ciebie pokazują kiełki?

Super
Ja kupiłam 3 worki ale na bank będę potrzebować jeszcze z 10szt. Najwięcej pójdzie podczas pikowania do większych doniczek

Kiełki już kilka nasion papryki mi puściło i wczoraj przesadziłam je do ziemi. Teraz czekam aż z niej wyjdą.
Dwie odmiany tak szybko poszły Jalapeno i Serrano. Koral śpi w najlepsze. W przyszłym roku z tymi dwiema nie muszę się śpieszyć.

Kapusta Pak Choi zaczyna mi kiełkować (1szt). Mąż przygotował mi dla kapust parapet w garażu bo tam temperatura nie przekracza 15st. Mogłoby być chłodnie.

Pelargonia też jedna mi wyrosła (na razie)

Poza tym czekam na kiełkowanie papryki słodkiej/spiczastej z marketu.

Oczywiście wszystkie wysiewy powtórzę na początku lutego.

Zamówiłam kolejne nasiona bo cebula Globo chyba ma przeterminowane nasionka. Już tydzień a nic nie kiełkuje .
Makao 17:40, 13 sty 2025

Zobaczcie
Blisko podlatuje już kolejny dzień z rzędu
Przegania sikorki i mazurki ale pięknie wygląda
Krogulec/jastrząb wróblarz