Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 11:47, 07 sty 2025

pestka56 napisał(a)
Znajomi mieli saunę prze dom nad Narwią. Zimy były wtedy bardzo śnieżne. Wychodziliśmy z sauny i robiliśmy orły w śniegu. Nigdy się nie przeziębiłam

Ja pierdziu, to już prawie jak morsowanie a do tego nawet nie zamierzam startować.
Gruszka_na_w... 12:20, 07 sty 2025

Kordina napisał(a)
2 tony?? O matko! To jak gruba musi być płyta cementowa wylana pod taki piecokominek? Trzeba to uwzględnić w czasie budowy, bo potem może być za późno na taki udźwig chyba...

Na etapie projektowania uwzględniona została konieczność wylania odpowiedniej stopy fundamentowej pod komin i piecokominek.

Wewnątrz fundamentów na stopie wymurowane są bloczki betonowe.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 13:12, 07 sty 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Na etapie projektowania uwzględniona została konieczność wylania odpowiedniej stopy fundamentowej pod komin i piecokominek.

Wewnątrz fundamentów na stopie wymurowane są bloczki betonowe.

Eee to skoro projekt mojego domu zakładał kominek to też powinnam mieć w tym miejscu bardziej wzmocniony strop. Strop bo pod salonem jest piwnica więc takich specjalnych fundamentów na bank nie mamy
MagdaLenka 15:00, 07 sty 2025

Ale fajne zdjęcia archiwalne!
Aż zerknęłam z sentymentem w moją fotorelację z budowy...
U mnie też była stopa fundamentowa pod kominek.
Kordina 15:23, 07 sty 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
...Wewnątrz fundamentów na stopie wymurowane są bloczki betonowe.

Haniu, ale miałaś pustkę wokół, aż trudno uwierzyć
pestka56 13:14, 08 sty 2025

Makao napisał(a)

Eee to skoro projekt mojego domu zakładał kominek to też powinnam mieć w tym miejscu bardziej wzmocniony strop. Strop bo pod salonem jest piwnica więc takich specjalnych fundamentów na bank nie mamy

Ważna jest wielkość tego co stawiasz. Ja mam komin po byku - ponad 6 m wysokości, ceglany z jednym kanałem kominowym i dwoma kanałami powietrznymi, a przy nim dodatkowo stopę fundamentową pod kominek. Tyle, że kominek miał być mały (100-120 kg), a jest duży 400 kg. Stopy nie powiększaliśmy i w niczym to nie zaszkodziło.

Skoro masz piwnicę to można w niej zrobić podbudowę pod piec.
Makao 14:44, 08 sty 2025

Mężaty mówi że nic się nie stanie. Strop ma wytrzymać ciężar kominka.
Makao 15:32, 08 sty 2025

Dziś odebrałam książkę/atlas o pszczelarstwie. Nie spodziewałam się tak wielkiej knigi. Z lekka ją przejrzałam i jest w niej wszystko to co chciałam - na szczęście bo takich książek na rynku jest masa
Monia81 18:58, 08 sty 2025

Ania u Ciebie to już czyste szaleństwo odnośnie papryki ja w zeszłym roku siałam 01.02 i 30.06 czerwca już miały fajne duże owoce, a gdzieś około połowy lipca zbierałam, tylko, że moje w szklarni były, w tym roku do gruntu chcę parę sztuk wsadzić teraz chcę posiać tydzień wcześniej niż ostatnio i zobaczę jak będzie, każdy musi znaleźć u siebie odpowiedni moment na sianie pszczelarstwo mojemu eMusiowi się marzyło, ale teraz za bardzo absorbuje nas praca zawodowa, może kiedyś i kury wrócą wszystkiego co najlepsze w tym roku, aby wszystko co założone się udało zrealizować
Alija 19:32, 08 sty 2025

Makao napisał(a)
Melduję że zaliczyłam swoje pierwsze bieganie boso po ściegu

Uczucie? Piecze i szczypie ale na początku. Przy 4 podejściu już jest fajnie

Aniu, jestem pod wrażeniem, podziwiam. W ubiegłym chyba roku Juzia namawiała i zapomniałam o tym, a miałam ochotę spróbować. teraz śnieg nam stopniał, ale jak znowu napada to może, może...