Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 18:11, 20 lip 2025

Juzia napisał(a)

Ale ja chcę właśnie na samym środku! Przed domem

Nie potrzebne mi dwa. Kupię sobie odmianę samopylną

Ja nawet nie wiem co mam. Orzeszek jest od orzeszka z miękką łupinką tyle wiem. Mężaty mówi że jadł orzeszki z naszego drzewka i jest miękka łupinka.

W sadzie obok działki którą kupujemy są chyba 2 orzechy. Możliwe że wsadzę tam takiego z wielkimi orzeszkami bo kiedyś tam taki był. Orzechy miał olbrzymie i bardzo je lubiłam
Juzia 19:45, 20 lip 2025

Makao napisał(a)

Orzeszek jest od orzeszka z miękką łupinką

Hahahahahahha!
Dobre
LIDKA 22:35, 20 lip 2025

Makao napisał(a)
Chyba tak, trochę się stonowało i uspokoiło. Mój syn uważa jednak że ten rudy/czerwony kolor byłby lepszy.

Ludzie płaca za różne cortenowe rzeczy kupę szmalu a Ty kazałaś zamalować. Mi się też rudy podobał ale czarny też nieźle się prezentuje.
Magara 23:16, 20 lip 2025

Usiłowałam coś dziś znaleźć w necie o orzechach, że dwa muszą być - nic nie znalazłam Nie mam pojęcia skąd taki zabobon mi w głowie utkwił

Jakiś czas temu (a dokładniej jakieś 40 lat temu ) mój tata posadził na swojej działce dwa orzechy - pamiętam jak dziś, że je wykopywał na okolicznych łąkach, bo byłam naocznym świadkiem tegoż, jako dziecko (tak, tak, wtedy w Sopocie jeszcze były łąki ).

Dziś to są ogromne drzewa, z masą orzechów rok w rok. Jak na nie patrzę to tym bardziej mam ochotę "mojego" orzecha wychlastać Ale potem przychodzi refleksja - że średnio mnie obchodzi co będzie za kolejne 40 lat
Makao 07:23, 21 lip 2025

LIDKA napisał(a)

Ludzie płaca za różne cortenowe rzeczy kupę szmalu a Ty kazałaś zamalować. Mi się też rudy podobał ale czarny też nieźle się prezentuje.

Hehe, no nie jestem nowoczesna
Lubię rdzawe ozdoby w ogrodzie ale blaszak mnie irytował i stale kombinowałam jak go zastawić bo był zbyt widoczny. Teraz nie muszę

Może gdyby faktycznie ten blaszak był kortenowy to bardziej by mi się podobał ale to była obdrapane farba po pierwszym malowaniu farbą podkładową. 30 lat tem gdy go tata stawiał na cele pomocnicze do budowy domu nikt nie myślał o tym by zostawić go niech naturalnie rdzewieje tylko pomalował podkładem.
Makao 07:30, 21 lip 2025

Magara napisał(a)
Usiłowałam coś dziś znaleźć w necie o orzechach, że dwa muszą być - nic nie znalazłam Nie mam pojęcia skąd taki zabobon mi w głowie utkwił

Jakiś czas temu (a dokładniej jakieś 40 lat temu ) mój tata posadził na swojej działce dwa orzechy - pamiętam jak dziś, że je wykopywał na okolicznych łąkach, bo byłam naocznym świadkiem tegoż, jako dziecko (tak, tak, wtedy w Sopocie jeszcze były łąki ).

Dziś to są ogromne drzewa, z masą orzechów rok w rok. Jak na nie patrzę to tym bardziej mam ochotę "mojego" orzecha wychlastać Ale potem przychodzi refleksja - że średnio mnie obchodzi co będzie za kolejne 40 lat

Za 40 lat… to i mnie już pewnie nie będzie. No chyba że przekroczenie setki jest mi pisane. Może któreś z moich dzieci odziedziczy po mnie zapał do opieki nad ogrodem ale póki co żadne nie jest zainteresowane więc zarośnie jak tajemniczy ogród

W Sopocie łąki, hmm aż nie do wyobrażenia.
Joann 09:45, 21 lip 2025

A mnie się podoba pomalowany blaszak, świetny pomysł! Na czarnym tle rosliny lepiej wygladaja
Polon 09:49, 21 lip 2025

Rdzawe ozdoby fajne, ale ozdoby są na ogół niewielkie, są akcentem. Blaszak chyba za duży w swojej rdzawości

Jadłaś już malabarski? Mój jeden w końcu ma pączki kwiatowe. Niby rośnie, ale do dwumetrowego potwora to mu daleko. Może w tym roku za zimno na bujny rozrost.