Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

pestka56 18:27, 10 sie 2025

Makao napisał(a)
Jakby nie patrzeć to dla pszczół mało korzystne. Będę robić kompozycje bez traw.

Rok temu trafiłam na filmik o nawłoci kanadyjskiej i tam krytykowane były ogrody trawiaste i szkodliwości tej nawłoci, i traw ozdobnych dla pszczół.

Jakbyś zrobiła ogród z samych traw, to pszczołom by się to nie przydało. Co innego ogrody bylinowo trawiaste.

Czytałaś może co pisze o łąkach Łukasz Łuczaj? O roślinach i dominacji jednych roślin nad innymi w kolejnych latach po wysiewie? Ciekawa wiedza, także ze względy na skład wysiewy zależnie od m.in. gleby.
Makao 19:47, 10 sie 2025

Uparłaś się na te trawy Ogród trawiasto bylinowy mam tu gdzie mieszkam ale tam nie będę tego powielać. Nie po to kupowałam dom na wsi. Jak łąka zacznie się siać sama to kwiaty wysieją się w kępach traw i potem będę mieć problem. To samo z trawami. Trzcinnik i miłki mocno się wysiewają i w końcu jedno zagłuszy drugie. No nie przekonasz mnie. Nie w tym temacie. Miałam łąkę i wiem jak się zachowuje. Wyszła mi całkiem dobrze i byłam zadowolona z efektu.
Jakieś jego filmiki pojawiały mi się na yt ale nie było w nich nic co by mnie zainspirowało więc nie przeglądałam ich za dużo.
pestka56 21:16, 10 sie 2025

Nie namawiam cię, żebyś koniecznie trawy sadziła

U mnie ani miłki, ani trzcinniki się nie sieją. Odmianowe Karl Foerster i Overdam są sterylne.

Łuczaj ma stronę i bloga. Na blogu jest sporo o łące kwietnej. Może ci sie przyda
https://lukaszluczaj.pl/category/laka-kwietna/

Jest tam też informacja o możliwości zakupu nasion, ale wiem, że już przestał robić kompozycje i je sprzedawać.
Makao 21:29, 10 sie 2025

U mnie trzcinnik krótkowłosy i molinia Transparent sieją się jak głupie. Miłki wysiewają się u znajomej tak jak sesleria jesienna. Wyrywam ich pełno wiosną.

Mam już sprawdzony sklep z nasionami więc tam kupię.

Zerknę na bloga jak znajdę chwilę wolną