Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

pestka56 18:27, 10 sie 2025

Makao napisał(a)
Jakby nie patrzeć to dla pszczół mało korzystne. Będę robić kompozycje bez traw.

Rok temu trafiłam na filmik o nawłoci kanadyjskiej i tam krytykowane były ogrody trawiaste i szkodliwości tej nawłoci, i traw ozdobnych dla pszczół.

Jakbyś zrobiła ogród z samych traw, to pszczołom by się to nie przydało. Co innego ogrody bylinowo trawiaste.

Czytałaś może co pisze o łąkach Łukasz Łuczaj? O roślinach i dominacji jednych roślin nad innymi w kolejnych latach po wysiewie? Ciekawa wiedza, także ze względy na skład wysiewy zależnie od m.in. gleby.
Makao 19:47, 10 sie 2025

Uparłaś się na te trawy Ogród trawiasto bylinowy mam tu gdzie mieszkam ale tam nie będę tego powielać. Nie po to kupowałam dom na wsi. Jak łąka zacznie się siać sama to kwiaty wysieją się w kępach traw i potem będę mieć problem. To samo z trawami. Trzcinnik i miłki mocno się wysiewają i w końcu jedno zagłuszy drugie. No nie przekonasz mnie. Nie w tym temacie. Miałam łąkę i wiem jak się zachowuje. Wyszła mi całkiem dobrze i byłam zadowolona z efektu.
Jakieś jego filmiki pojawiały mi się na yt ale nie było w nich nic co by mnie zainspirowało więc nie przeglądałam ich za dużo.
pestka56 21:16, 10 sie 2025

Nie namawiam cię, żebyś koniecznie trawy sadziła

U mnie ani miłki, ani trzcinniki się nie sieją. Odmianowe Karl Foerster i Overdam są sterylne.

Łuczaj ma stronę i bloga. Na blogu jest sporo o łące kwietnej. Może ci sie przyda
https://lukaszluczaj.pl/category/laka-kwietna/

Jest tam też informacja o możliwości zakupu nasion, ale wiem, że już przestał robić kompozycje i je sprzedawać.
Makao 21:29, 10 sie 2025

U mnie trzcinnik krótkowłosy i molinia Transparent sieją się jak głupie. Miłki wysiewają się u znajomej tak jak sesleria jesienna. Wyrywam ich pełno wiosną.

Mam już sprawdzony sklep z nasionami więc tam kupię.

Zerknę na bloga jak znajdę chwilę wolną
Makao 14:34, 11 sie 2025

Byłam dziś w sadzie obok mojej działki. Przyjechała właścicielka z ciocią która znała ogród najlepiej. Miała łzy w oczach i strasznie się denerwowała że tak wygląda. Klucze miała nasza sąsiadka i w zamian za korzystanie z dobrodziejstw miała się tym ogrodem opiekować tak żeby można było po nim chodzić a on wygląda tak

50 arów chaszczy.
Skontaktowałam się z firmą która czyści działki pod trawnik i wycenił swoją usługę na 40 000. No szczęka nam opadła. Połowa tego to koszt wywozu odpadów. Nie zgodziła się więc zaproponowała że możemy spróbować ale od wiosny bo wtedy po zimie chwastów nie będzie więc tylko gałęzie rozdrabniarką zmielimy a glebę przejedziemy glebogryzarką i niech się te pokrzywy rozkładają.
Nie wiadomo gdzie są drzewa a gdzie samosiejki. Pełno mirabelek, dzikich róż, krzaczastych jesionów i co gorsze akacji. Nie wiem jak tych niepotrzebnych drzew się pozbyć bo wyciąć piłą to nie problem ale wyrywanie korzeni to już większa bajka i nie prosta bo za dzieciaka nie raz widziałam jak się odkopuje korzenie, wiąże łańcuch i ciągnikiem wyrywa. Pomyślałam o zastosowaniu grzybni do rozkładania naturalnego takich korzeni. Same spróchnieją. To chyba najlepsze rozwiązanie.
Na przyszły rok przyjedzie znowu więc dobrze by było by można było wejść i pospacerować bo teraz to typowy tajemniczy ogród

Założyliśmy nową kłódkę i łańcuch choć na około dziur tyle że oficjalnie to nikt nie wejdzie ale nieoficjalnie to może każdy

Klucze teraz mam ja.
pestka56 15:26, 11 sie 2025

5 000 m2... To o 3 tys. więcej niż ma mój ogród.
Bajko ty moja! Nieźle się urobicie, a potem jeszcze trzeba będzie zadbać odrzewa owocowe, odpowiednio je poprzycinać, żeby owocowały.
Ja bym na twoim miejscu już zaczęła. Przynajmniej wycięłabym ścieżki w gąszczu zielska. Mocna kosa spalinowa lub nawet akumulatorówka z zapasowymi akamulatorami przydałaby się. A na wiosnę byloby łatwiej.
ElzbietaFranka 16:32, 11 sie 2025

Ania chłopa z kosa aby wykosił. Zebrać lub nie siano. Zadzwonić do kółka rolniczego jeżeli takie jest aby talerzową przekopali to zrobić teraz.mozesz zasiać na to gorczycy lub faselii. Następnie w jesieni przeorac. Wiosna brona, lub znowu talerzowa rozdrobnić i wyrównać. Mają takie maszyny które od razu wyrównują.
Gorczyca zagłusza chwasty i szybko wschodzi i masz dodatkowy nawóz zamiast obornika.
Daj spokój 40 tys.
ElzbietaFranka 16:34, 11 sie 2025

pestka56 napisał(a)
5 000 m2... To o 3 tys. więcej niż ma mój ogród.
Bajko ty moja! Nieźle się urobicie, a potem jeszcze trzeba będzie zadbać odrzewa owocowe, odpowiednio je poprzycinać, żeby owocowały.
Ja bym na twoim miejscu już zaczęła. Przynajmniej wycięłabym ścieżki w gąszczu zielska. Mocna kosa spalinowa lub nawet akumulatorówka z zapasowymi akamulatorami przydałaby się. A na wiosnę byloby łatwiej.

Kasia nie jest to wcale dużo mój ma 42 ary.
Makao 19:17, 11 sie 2025

Praca tam już to odpada. Tam jest tyle kniei i gałęzi że nie ma gdzie stanąć. Jeśli odpalę jakąś podkaszarkę to co chwila będziemy trafiać na przeszkody. Poczekamy aż gałęzie wyjdą na wierzch a im się nie spieszy.

Czy to prawda że tam gdzie rośnie pokrzywa tam dobra ziemia? Tak mi się coś kręci w głowie
anabuko1 19:27, 11 sie 2025

Makao napisał(a)
U mnie trzcinnik krótkowłosy i molinia Transparent sieją się jak głupie. Miłki wysiewają się u znajomej tak jak sesleria jesienna. Wyrywam ich pełno wiosną.

Mam już sprawdzony sklep z nasionami więc tam kupię.

Zerknę na bloga jak znajdę chwilę wolną

Hmm u mnie nic z traw się nie wysiewa.
A może nie wyrzucaj ?
Na wiosnę takie siewki chętnie przyjmę.