Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

LIDKA 19:45, 11 sie 2025

Nie wiem jak Ty się sklonowalaś. Masz swoje dwa ogrody, troje dzieci, studia i jeszcze to. Ja bym poległa już w bramie tego pseudo sadu.

Makao 20:19, 11 sie 2025

LIDKA napisał(a)
Nie wiem jak Ty się sklonowalaś. Masz swoje dwa ogrody, troje dzieci, studia i jeszcze to. Ja bym poległa już w bramie tego pseudo sadu.

Ja nie wiem jak to ogarnę. Zima zdecydowanie będzie dla mnie czasem na poukładanie tego wszystkiego. Przede wszystkim studia a ogrody to odskocznia żeby nie zwariować od nauki. Na szczęście mam jeszcze mężatego i syna którzy chcą ten sad ogarnąć. Ja tylko będę nad tym czuwać.
ElzbietaFranka 20:53, 11 sie 2025

Makao napisał(a)
Praca tam już to odpada. Tam jest tyle kniei i gałęzi że nie ma gdzie stanąć. Jeśli odpalę jakąś podkaszarkę to co chwila będziemy trafiać na przeszkody. Poczekamy aż gałęzie wyjdą na wierzch a im się nie spieszy.

Czy to prawda że tam gdzie rośnie pokrzywa tam dobra ziemia? Tak mi się coś kręci w głowie

Też o tym słyszałam. U mnie pokrzywy nie rosną i mam byle jaka glebę. Posiłkuje się dużą ilością kompostu.

https://www.podkarpackiesady.pl/rosliny-wskaznikowe
TAR 21:54, 11 sie 2025

Ania na moim chaszczowisku alycze i inne kolidujace z domem wycial facet z okolicy, czesc z tego pozrebkowal, pnie sobie zostawilismy. Placilam za te przyjemnosc ok. 1 tys. Ogromne korzenie powyciagal koparkowy przy okazji porzadkowania terenu pod budowe. Te 40 tys.ktore ktos ci zaspiewal to jakis kosmos.
TAR 21:55, 11 sie 2025

Dubelek
pestka56 22:18, 11 sie 2025

Pokrzywa to magazyn azotu, bo rośnie na glebach zasobnych w azot z dobrą strukturą, spulchnionych, dobrze magazynujących wodę. Nie lubi gleb kwaśnych. Pokrzywa jest rośliną wskaźnikową.

Zawsze wrzucam pokrzywy na dno dołka sądząc rośliny. Po sąsiedzku mam dostatek pokrzyw. U siebie nie dopuszczam by rosły.

Skoro w tych chaszczach taki bałagan, to faktycznie musisz poczekać, aż będzie widać co tam zalega.
Makao 15:11, 12 sie 2025

anabuko1 napisał(a)

Hmm u mnie nic z traw się nie wysiewa.
A może nie wyrzucaj ?
Na wiosnę takie siewki chętnie przyjmę.

Molinie to sobie zostawiłam ale trzcinnika krótkowłosego to wyrywana jak chwast. Rok temu kilka sadzonek wykopałam i wydałam. Co to tych od koleżanki to nie zabieram tylko zostawiam u niej a co ona z nimi robi to już nie pytałam bo nie potrzebowałam.
Makao 15:15, 12 sie 2025

TAR napisał(a)
Ania na moim chaszczowisku alycze i inne kolidujace z domem wycial facet z okolicy, czesc z tego pozrebkowal, pnie sobie zostawilismy. Placilam za te przyjemnosc ok. 1 tys. Ogromne korzenie powyciagal koparkowy przy okazji porzadkowania terenu pod budowe. Te 40 tys.ktore ktos ci zaspiewal to jakis kosmos.

No właśnie. Cena z kosmosu. Wypożyczymy zrębak i glebogryzarkę albo jeśli zrobi się więcej miejsca po karczowaniu to ciągnik pożyczymy i przeoramy co się da.
A ile Ty masz tej działki? 30 arów?
Makao 15:17, 12 sie 2025

pestka56 napisał(a)
Pokrzywa to magazyn azotu, bo rośnie na glebach zasobnych w azot z dobrą strukturą, spulchnionych, dobrze magazynujących wodę. Nie lubi gleb kwaśnych. Pokrzywa jest rośliną wskaźnikową.

Zawsze wrzucam pokrzywy na dno dołka sądząc rośliny. Po sąsiedzku mam dostatek pokrzyw. U siebie nie dopuszczam by rosły.

Skoro w tych chaszczach taki bałagan, to faktycznie musisz poczekać, aż będzie widać co tam zalega.

Tam jest pełno pokrzywy i bym ją właśnie przemieliła i tam zostawiła. Dla nowych nasadzeń będzie jak znalazł. Przy tak dużej ilości drzew to ziemia pewnie jest wyjałowiona więc poplon wysieję po oczyszczeniu działki. Tak jak Ela pisała gorczycę lub facelię. Albo i to i to. Ładnie będzie jak to zakwitnie.
TAR 15:46, 12 sie 2025

Makao napisał(a)

No właśnie. Cena z kosmosu. Wypożyczymy zrębak i glebogryzarkę albo jeśli zrobi się więcej miejsca po karczowaniu to ciągnik pożyczymy i przeoramy co się da.
A ile Ty masz tej działki? 30 arów?

Tak. ok.30 ale polowa to na dziko zostawiona, nie bede wszedzie ogrodu robic, zostawilam lasek