Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Malinowy zakątek

Malinowy zakątek

LIDKA 17:24, 17 sty 2024

Przegapiłam Twoją choinkę a ślicZna była.

U mnie za podjazd odpowiada syn.
Odśnieża na razie chętnie. Choć aktualnie auta nie ma.

Czy nasionko z papryki z lidla mogę dać wprost do gruntu? Też lubię te długą paprykę. Mogłabym spróbować uprawy w donicy. Warzywniak mam mikro.
Marcin89 17:25, 17 sty 2024

No solidna pierzynka ze śniegu
Rojodziejowa 17:26, 17 sty 2024

NowaKiKi napisał(a)
Asia, w zeszlym roku zdecydowalam ze sprobuje wychodowacvpaprykw chyba pod kiniec lutego, nasionka wzielam z takiej zwyklej czerwonej, podkielkowalam je na waciku I chyba okolo 10 marca dopiero poszly do ziemi, wiec to bylo mega pozno ale kilka dojrzalo a troche zjedlismy zielone

W tym roku kupilam ta podluzna papryke z lidla, nasiona czanej papryki I ostrej jalapeño.

Musze zaczać namawiac meza zeby mi zrobilnjeszcze jedna skrzynie bo juzbwiem ze ze wszysykim co bym chciala to sie nie zmieszcze

Sprawdziłam jak wysiewała papryki w tamtym roku. To był początek lutego faktycznie, więc to już na dniach I później wysiałam właśnie z Lidla odmianę 'Poivron Corne de Boeuf' Smaczna była i dość fajnie owocowała. Może to ta, o której piszesz.

Polecam Padron - też można w Lidlu dorwać. Z patelni/grila bardzo smaczna!
NowaKiKi 17:29, 17 sty 2024

LIDKA napisał(a)
Przegapiłam Twoją choinkę a ślicZna była.

U mnie za podjazd odpowiada syn.
Odśnieża na razie chętnie. Choć aktualnie auta nie ma.

Czy nasionko z papryki z lidla mogę dać wprost do gruntu? Też lubię te długą paprykę. Mogłabym spróbować uprawy w donicy. Warzywniak mam mikro.

Dzieki za komplement choinkowy

Podobno tak, ale one bardzo dlugo wschodza i dlatego ja bede na mokrym reczniku kielkowac. A w sumie to zrobie eksperyment i posadze do ziemi podkielkowane i
normalne i zobaczymy jaka różnica w czasie.
Moj warzywnik tez jest mikro, skrzynia o wymiarach 5 x 1,2 m
NowaKiKi 17:35, 17 sty 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Sprawdziłam jak wysiewała papryki w tamtym roku. To był początek lutego faktycznie, więc to już na dniach I później wysiałam właśnie z Lidla odmianę 'Poivron Corne de Boeuf' Smaczna była i dość fajnie owocowała. Może to ta, o której piszesz.

Polecam Padron - też można w Lidlu dorwać. Z patelni/grila bardzo smaczna!

Juz kupiłam ale niestety nie wiem co za odmiana to była,
Patrycja_KG_Lu 18:17, 17 sty 2024

LIDKA napisał(a)
[…]

W jakim sensie wprost do gruntu? Możesz wprost do ziemi dać w doniczce kilka ziarenek, zazwyczaj potem się pikuje się pojedyncze siewki do osobnych doniczek, w maju hartuje przez 7-10 dni, a potem trafia w miejsce docelowe - grunt, tunel, donica. To tak w skrócie. To cieplolubna roślina, więc do gruntu na dworze nie dałaby rady. Te podłużne słodkie to często odmiana Ramiro albo Palermo.
LIDKA 18:54, 17 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

W jakim sensie wprost do gruntu? Możesz wprost do ziemi dać w doniczce kilka ziarenek, zazwyczaj potem się pikuje się pojedyncze siewki do osobnych doniczek, w maju hartuje przez 7-10 dni, a potem trafia w miejsce docelowe - grunt, tunel, donica. To tak w skrócie. To cieplolubna roślina, więc do gruntu na dworze nie dałaby rady. Te podłużne słodkie to często odmiana Ramiro albo Palermo.

Bede siać pomidorki to spróbóje z papryką. Mam takie doniczki do siania i dzis kupiłam ziemie.
NowaKiKi 21:41, 17 sty 2024

Proboj, proboj, mnie w zeszłym roku zaskoczyły ze choć parę się zaczerwieniło, chodź musialam pryskać wapnem no miały braki pokarmowe
NowaKiKi 21:46, 17 sty 2024

Moze bedIecie wiedzieć, co to za roslina z kdzodu obok ostnicy
https://pin.it/45mjLq2y7

Czy widzieliście gdzieś połączenie rozplenicy z kocimietka albo z inną roślinka która wczesnie startuje na wiosne?
Bo zazwyczaj widzę połączenie z jeżowkami, rozchodnikami, ale one późno kwitną.
Kordina 21:51, 17 sty 2024

Bylica Schmidta 'Nana'? Akurat mam ją zaznaczoną bo chciałam zakupić
A Ty w jakimś język suahili piszesz Klaudia? wiem, wiem, komórka dokańcza zaczęte słowa
Albo ta druga:
Bylica Ludovica 'Silver Queen'

Wkleję stronkę moje źródło roślin o srebrnych liściach, może komuś się przyda:
http://www.bezogrodek.com/2018/09/rosliny-o-srebrnych-lisciach.html