Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Monia81 07:18, 08 lip 2026

TAR napisał(a)

Popatrz Monia ile lat ja sie opieralam i w koncu uleglam i poodba mi sie to. Magnolie sie opieraja to choc rozami sie pociesze

Wszystko przedemną już widzę postęp, bo nie mówię różom nie
mrokasia 07:34, 08 lip 2026

TAR napisał(a)

Kasia co poczac? Nie powiem, nie bylam przekonana, obstawialam, ze raczej beda chorowac i nie kwitnac. A tu zaskok. Nawet sie wpasowaly.

Oby Ci rosły jak najpiękniej
TAR 09:33, 08 lip 2026

Magara napisał(a)

Dolce Vita - piękna. Też ją miałam na liście, żałuję, że się nie załapała Odnowiłam właśnie swoją listę, od D.V. zaczynam, bo nigdy nic nie wiadomo

Kolor Twoich H.R. mnie zaskoczył. U mnie one żółte, tak ciepło, ale prawdziwie żółte. Tylko jednego roku miały pojedyncze kwiaty modelowo-lososiowe.

Zaróżankowałaś się Fajnie
Ja też kiedyś się zarzekałam i bałam, a teraz się z róż cieszę, i to bardzo.
Po tegorocznej zimie dodatkowo wiem, że wiosenne cięcie będzie totalnie bezstresowe - te, które po zimie wydawały mi się stracone i zostały przycięte baaardzo - najlepiej kwitną

Mnie tez zaskoczyly roze po zimie, co dziwne prawie nie przemarzly. Ale ja mam gruba warstwe kory i bylo duzo sniegu lezacego do kwietnia. Poza tym nie wiedzialam jak przycinac i chyba niektore zostawilam za wysokie a niektore zle wycielam. Trudno.
H. Rostock sadzilam latem ubieglego roku, kwitla jednym kwiatem podobnym do obecnych. Moje nie sa zolte, bardzo podoba mi sie ich kolor. Szczegolnie ten rumieniec po rozwinieciu. Dolce Vita jest czadowa, sadzilam wiosna. Nie ma za wiele kwiatow jeszcze licze na nastepny sezon.
TAR 09:47, 08 lip 2026

Wafel napisał(a)
Mega! Róże i klony

No mowilam, one u mnie sa wrzucone w rabaty i w byliny tam gdzie bylo wolne miejsce. Na tej za chwile przekwitna przetaczniki a ujawnia sie lebiodki Gentle Breeze i Rosenkuppel, fioletowe zatrwiany i floksy, białe gaury,zlimonkowieja seslerie i pojawia sie kwiaty pozniejszych hortensji. Rabata zmieni sie calkowicie, liscie roz beda tylko ciemnym tłem dla reszty.

Wafel napisał(a)

Ratunku! Przepadłam, co ty za piękności pokazujesz? Dolce Vita też śliczniutka! Śliczne fotki

Jak gałązka czereśni

To Margo Koster, dlugo sie zastanawialam gdzie je posadzic, bo kolor mocno odbiega od tego czego sie spodziewalam i co pokazuja w necie. Ale chyba znalazlam miejsce wsrod dzwonkow i klonow Carnival. Dadza troche powera na rabacie.

Teraz czekam na kwitnienie Novalisa, mam nadzieje ze nie bedzie znowu lało i uda mi sie w koncu sensowne kwiaty zobaczyc.

Dzis zakwitła Larissa Circus ale pieknosc. Musze ja posadzic jak najszybciej. Niech cieszy oko na rabacie a nie w doniczce. I chyba dostałam pomyłke Kurfurstin Sophie, przyszlo cos rozowego co zupelnie jej nie przypomina, pachnie ale mi sie nie podoba. Szkoda, bo liczylam mocno na jej kwitnienie. Ale to wlasnie ryzyko jesiennych zamowien z golym korzeniem. Chyba bede ja reklamowac.
TAR 09:51, 08 lip 2026

Monia81 napisał(a)

Wszystko przedemną już widzę postęp, bo nie mówię różom nie

Ja mowilam stonowcze nie i zobacz co z tego wyszlo Ale chyba w koncu dojrzalam do roz. Nie powiem, ze skusily mnie na poczatku te roze drobne Veilchenblau u Izy no i potem pooooszłooo. Pazernosc nie zna granic

mrokasia napisał(a)

Oby Ci rosły jak najpiękniej

moze i Ty jeszcze na jakas sie zdecydujesz, widze ze rosna u Ciebie idealnie
Wafel 10:09, 08 lip 2026

Też mam Larissę Circus, trochę mało ją widać, bo jest z tyłu rabaty, ale liczę że urośnie Deszczu i wiatru ma po dziurki w nosie...