Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

UrsaMaior 21:13, 04 sie 2026

Oj tam oj tam, zaraz szlaban
mrokasia 21:15, 04 sie 2026

Chyba obesznięty ten szlaban został .
Ja aktualnie posiadam 4 doniczki.
LIDKA 21:37, 04 sie 2026

mrokasia napisał(a)

Kasia
To jesteś moim ideałem i wzorem . Działasz zawsze z rozmysłem i nie trzymasz zapasów. U mnie czeka na zmiłowanie ze 30 do posadzenia a kolejne kilkanaście to rozmnażam przetaczniki . I jeszcze postoją.
A teraz jest burza to jutro się będzie dobrze kopać i może się zmobilizuję . U mnie same byliny wiec to drobnica. Pójdzie szybko tylko trudno się zabrać .
TAR 09:45, 05 sie 2026

Szlabany macie chyba tylko wirtualne

Kasia opuszczasz sie, az 4 doniczki? Widzialam co nakupowalas. Rozumiem, sama mam jeszcze tyle wolnych miejsc, bedzie to wszystko ciezko zapelnic.
TAR 11:02, 05 sie 2026

W tym roku niektore moje rosliny szaleja jak na dopalaczach, sadzce ponad 2 metry wielkoludy, bede musiala je chyba wyautowac, bo za nimi mam duzo nizsze rdesty. Nie spodziewalam sie takich przyrostow. Niektore hortensje siegaja mi do czubka glowy, tez jakies mutanty, sciete byly praktycznie 20 cm przy gruncie. Bagienna jest tak zarosnieta, ze z maczeta bedzie wejscie.
mrokasia 11:11, 05 sie 2026

Dziś powiększyłam liczbę doniczek o kolejnych 18 sztuk...
Większość pójdzie na kawałek z Geishą.

TAR napisał(a)
W tym roku niektore moje rosliny szaleja jak na dopalaczach, sadzce ponad 2 metry wielkoludy, bede musiala je chyba wyautowac, bo za nimi mam duzo nizsze rdesty. Nie spodziewalam sie takich przyrostow. Niektore hortensje siegaja mi do czubka glowy, tez jakies mutanty, sciete byly praktycznie 20 cm przy gruncie. Bagienna jest tak zarosnieta, ze z maczeta bedzie wejscie.

Mój rdest zmienny też tak wybujał, pożarł wszystko.
Za to niektóre hortensje jakoś słabo. Długo się zbierały po zimie i dalej marnoty.
TAR 11:20, 05 sie 2026

U mnie nawet odrosły pozniej omszone, myslalam ze padly. Dobrze, ze nie mialam czasu ich wykopac
Za to beda slabo kwitly albo w ogole serraty. Anabelki te zwykle maja takie bomby jakby co najmniej Strongami były
Juzia 11:54, 05 sie 2026

Dajesz im coś czy taką dobrą ziemię tam masz???
TAR 12:28, 05 sie 2026

Nic nie daje, ziemia w kazdym miejscu inna od piachu, zolta gline, zielona gline po ciezka nieprzepuszczalna czarna breje plus dosypane kilka wywrotek urodzajnej ale to ulamek. Ten sezon taki. Po ciezkiej, dlugiej ziemie jakby wszystko ruszylo. I mam regularna dostawe slonca i wody. Kilka cieplych dni i deszcz. To swoje robi.
Przy sadzeniu w dolki dalam duzo dobra, tam gdzie piach i sucho dalam hydrozel, do kazdego dolka obornika co najmniej lopate. W mokrych miejscach ze 20 cm keramzytu, w kazdy dolek duzo maczki bazaltowej a to co lubi kwasno to dodatkowo drobna kora i do rodkow siarki mielonej i granulatu sypnelam. Ale mam miejsca gdzie nic nie chce rosnac albo tylko jakies malo ciekawe rosliny
tulucy 13:05, 05 sie 2026

mrokasia napisał(a)

Może być, ze obesznięty.
A dziś jeszcze przyszła paczka z roślinkami, zapomniałam juz nawet o niej, bo zamawiana wieki temu.
Ale wczoraj uziemiłam z 10 doniczek.