Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz mały raj na ziemi :)

Nasz mały raj na ziemi :)

siaaska 20:30, 21 lis 2011

Początkiem listopada udało się nam kupić bardzo okazyjnie 3 świerki serbskie. Tylko są jakieś takie łyse.. :/ Powiedzcie mi czy mam je przycinać żeby się zagęszczały czy na razie pozwolić im rosnąć???
Mają nas troszkę osłonić od często wiejących wiatrów z tej strony...

Pszczelarnia 20:40, 21 lis 2011

Chyba muszą same sobie na razie dać radę?
Gardenarium 20:44, 21 lis 2011

Posadź je i nie żałuj dobrej ziemi, kompostu do dołków, skoro taniej udało się kupić. Odpłacą się w ciągu dwóch lat. Zobaczysz. Podlej po posadzeniu..Pamiętaj - ziemia nie może być kwaśna tylko odkwaszona, to wyjątek wśród iglaków.

Rosły w trawach, pewnie nikt ich nie pielił albo w zagęszczeniu. Teraz nic nie tnij.
Będą ładne, bo dostały luźnego terenu i dobrego oświetlenia

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:44, 21 lis 2011

Tego najmniejszego posadź w środku

Instagram Ogrodowiska
siaaska 21:00, 21 lis 2011

Dziękuję Danusiu za szybką odpowiedź Są już dawno posadzone, dostały do dołków kompost własnej produkcji. Mam nadzieję że troszkę odżyją wiosną
Niestety posadzone tak jak stały Chyba nie będę ich już ruszać - mam nadzieję że się wyrównają bo różnica w rzeczywistości jest niewielka...
siaaska 21:01, 21 lis 2011

Pszczelarnia napisał(a)
Chyba muszą same sobie na razie dać radę?

Ewo miałaś rację Będą musiały sobie poradzić
agniecha973 22:59, 21 lis 2011

Jeśli mogę Ci coś podpowiedzieć: Ja wypatrzyłam u nas w okolicy szkółkę leśną, która po prostu rozwinęła się trochę ze względu na popyt na rośliny w ostatnich latach. Rośliny w takich miejscach są dużo tańsze. Oczywiście nie ma tam aż takiego wyboru jak w marketach czy centrach ogrodniczych, ale bazę można stworzyć za 50% ceny. Te same rośliny kosztują drugie tyle co w "renomowanych" miejscach. Sprawdzałam. Jałowce np. kupowałam po 7zł, a w OBI to samo i taka sama wielkość były wtedy po 14zł.
Gardenarium 23:02, 21 lis 2011

Zadbaj od wiosny, podlewaj żeby nie miały tylko z deszczu, podlej kilka razy dolistnie i doglebowo Florovitem i puszczą ładnie.

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 08:10, 22 lis 2011

Witaj Asiu, teraz to przywitam się oficjalnie . Mieszkasz na cudownym odludziu i chyba tylko wiatry Ci dokuczają . Rudbekie cudne, widzę je w łanie koło studni.
siaaska 10:01, 22 lis 2011

agniecha973 napisał(a)
Jeśli mogę Ci coś podpowiedzieć: Ja wypatrzyłam u nas w okolicy szkółkę leśną, która po prostu rozwinęła się trochę ze względu na popyt na rośliny w ostatnich latach. Rośliny w takich miejscach są dużo tańsze. Oczywiście nie ma tam aż takiego wyboru jak w marketach czy centrach ogrodniczych, ale bazę można stworzyć za 50% ceny. Te same rośliny kosztują drugie tyle co w "renomowanych" miejscach. Sprawdzałam. Jałowce np. kupowałam po 7zł, a w OBI to samo i taka sama wielkość były wtedy po 14zł.

Agus dziękuję za rady Kilka roślinek kupiliśmy w pobliskiej szkółce...nie mają drogo ale niestety wybór ograniczony...