Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

LIDKA 18:55, 06 lip 2024

Asia nie oddawak tego derenia bo on Ci tam fajnie rozjaśnia.
Kasya 20:02, 06 lip 2024

Jaki to dereń ?
Wafel 00:12, 07 lip 2024

Ivory Hallo - rośnie jak szalony. Ładnie się przejaśniło, przetrzebiłam też Rozanne, który był zakryty przez derenia i puścił strasznie długie pędy. Jak się go da tak utrzymać bez niezbyt częstego cięcia to może się zastanowię. Z tyłu za nim rośnie też trzmielina Fortune'a, która w razie czego może być alternatywą dla niego. Na razie ta forma kielicha mi się podoba nawet Rabata odetchnęła...
Wafel 00:14, 07 lip 2024

Fakt Lidka, ładnie rozjaśnia, tylko ten cis tak ni w pięć ni w dziewięć pomiędzy derenia a pęcherznicę wciśnięty. Trochę mi to nie gra.
Wafel 00:23, 07 lip 2024

Lidka nie wiedziałam, że derenie mogą być szczepione na pniu. Jak przytniesz swoje to pokaż.
Pod tym dereniem wyginęły mi ciemierniki, ale mam pełno siewek, malutkich - tkwią w miejscu, nie rosną, może bardziej doświetlone się rozkręcą
LIDKA 10:50, 07 lip 2024

Ok pokaże te derenie u mnie.
Mam 7.
Fajnie mnie te korony zasłaniają od drogi która jest nieco niżej od działki i taka niewielka wysokość wystarcza.
Bede musiała zmienić rośliny pod nimi. Zabietają światło.
Kasya 11:19, 07 lip 2024

Wafel napisał(a)
Ivory Hallo - rośnie jak szalony. Ładnie się przejaśniło, przetrzebiłam też Rozanne, który był zakryty przez derenia i puścił strasznie długie pędy. Jak się go da tak utrzymać bez niezbyt częstego cięcia to może się zastanowię. Z tyłu za nim rośnie też trzmielina Fortune'a, która w razie czego może być alternatywą dla niego. Na razie ta forma kielicha mi się podoba nawet Rabata odetchnęła...

To on jednak spory
Ja mam elegantissime, ale ten to miał być duży
Ja swojego przycielam wycinając mu pędy
Zostawiłam 2 a on zamiast nowe z dołu to wypuszcza gałęzie. Tych pędów… ech uparciuch
ElzbietaFranka 11:40, 07 lip 2024

Wafel napisał(a)
Zerknie ktoś jeszcze na liście mojego powojnika powyżej? Grzyb?

Może już sobie dałaś rady z tym powojnikiem, ale pisze.

To żadna choroba tak nieraz bywa, że powojniki od dołu mają takie zabarwienie. Też u mnie tak było.
Może za dużo słońca miał. Clematisy lubia mieć "nóżki w cieniu głowę w słońcu".
Moje clematisy są wszystkie podsadzone roślinami np floksami. Dwa mam posadzone z tyłu róży.
Osłon kartonem jak w słońcu rośnie.

Clematisy chorują na uwiąd. Trzeba je dołem osłaniać.
Wafel 11:42, 07 lip 2024

Na osiedlowej posadziłam Elegantissimę, ale to jej pierwszy rok, tam może się rozrastać spokojnie. Ivory jest niski, ale bardzo rozłożysty i wypuszcza dużo gałęzi po cięciu. Im bardziej go tnę tym gęściej i szerzej rośnie, ale wysoki nie jest, chyba o połowę niższy od Elegantissimy.
Wafel 11:45, 07 lip 2024

Elu nóżki ma zasłonięte, odkryłam, że podkopuje go kret może to go osłabiło. Czy uwiąd zaraża inne powojniki? Clematis sąsiadki brzydko wygląda, może mój coś od niego złapał...