Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Gruszka_na_w... 20:15, 14 kwi 2025

Wafel napisał(a)

Asia, zachwyciło mnie to ujęcie. Rewelacyjnie skomponowane nasadzenia. Szary murek robi świetne tło. Prosto, bez zadęcia. Idealnie. Nawet ten głaz się wpasował.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 22:30, 14 kwi 2025

Deszczu zaczynam zazdrościć Osiedlowa wygląda bajecznie Magnolia to nie Gienka
Ichigo 23:47, 14 kwi 2025

Ładna ta osiedlowa, wszystko się pięknie ze sobą skomponowało. Udany projekt i pewnie dużo pracy własnej .
Wafel 00:26, 15 kwi 2025

Dziękuję wszystkim za miłe słowa na temat osiedlowej ❤️, mnie też się nawet podoba, choć skarpa jeszcze nie do końca satysfakcjonuje Troszkę zmieniłam układ krzewów, bo z przodu, od frontu rabaty miałam dwie pęcherznice Lady in Red i one jakoś mnie tam denerwowały w zeszłym roku, więc poszły na tył rabaty a do przodu wzięłam tawuły Goldflame, które rosły w głębi i mniejszą pęcherznicę Tiny Wine, tamaryszek poszedł do sąsiadki na zapłocie, 3 jałowce płożące poszły też w inne miejsce, czekam teraz aż się rozkręcą byliny i trawy, będzie gęściej i bardziej zielono Wysiałam do doniczek macierzankę, która ma rosnąć przy krawędzi rabaty, ale to na razie małe, zielone przecinki. Mój dereń Ivory Hallo przesadzony tam jesienią wypuszcza listki, zatrwiany też mają nowe listki, seslerie od dziewczyn już przekwitają, przyjęły się zawciągi z mojego podziału i dąbrówka rozłogowa, chyba wszystko na dobrej drodze Powinnam też poprawić sadzenie klona, bo oczywiście za głęboko pewnie posadzony, ale wypuszcza już liście, to chyba już za późno na operację. Cieszę się, że daje tam radę, jest bardziej żywotny niż mój Beni Maiko
Wafel 00:27, 15 kwi 2025

Ichigo napisał(a)
Ładna ta osiedlowa, wszystko się pięknie ze sobą skomponowało. Udany projekt i pewnie dużo pracy własnej .

No głównie praca własna , ale cieszy, tylko kręgosłup się buntuje
Wafel 00:32, 15 kwi 2025

Magara napisał(a)

Wszystko jedno w sumie jaka to odmiana, skoro jej się tu podoba i kwitnie. Nazwa to tylko dla porządku, bo lubię wiedzieć co mam, a to jedyna roślina, oprócz otrzymanego klona palmowego (*nigdy bym nie wpadła na to, by go tam posadzić), której sama nie kupiłam lub nie zaplanowałam na tej rabacie
Wafel 00:41, 15 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Asia, zachwyciło mnie to ujęcie. Rewelacyjnie skomponowane nasadzenia. Szary murek robi świetne tło. Prosto, bez zadęcia. Idealnie. Nawet ten głaz się wpasował.

Miło, że tak to miejsce postrzegasz

Murek z bliska już nie taki piękny , ale mój mąż go częściowo osobiście pomalował, więc ma też swój wkład pracy Głaz wykopany na działce sąsiadki okazał się centralnym punktem rabaty i od niego wyszły pierwsze pomysły nasadzeń
Mur fajnie osłania rośliny i daje zaciszny kącik dla magnolii, oddając jej również skumulowane ciepło.
Wafel 00:52, 15 kwi 2025

Magara napisał(a)

Nic u ciebie nie popadało?
Wafel 00:54, 15 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Muszę moją przesadzić według Twoich wskazówek. Dostałam na parapetówkę czyli w 2022 roku. Ma na razie tylko jeden monsterowy liść a reszta bez dziur. A jak podlewasz? Od góry konewką? Nie czuć wtedy tego obornika?

Ja zmieszałam ziemię z kompostem też dobrze rosła,to dość żarłoczna roślina.
Ewa777 10:51, 15 kwi 2025

Widzę, że masz już odpowiedź co do magnolii. Potwierdzam to nie jest Genie.
Osiedlowa wygląda obłędnie. Super się prezentują wszystkie nasadzenia. Na pewno w sezonie będzie jeszcze gęściej, ale wiosenny widok też jest ciekawy.
U mnie wczoraj mocno popadało, wszystko podlane