Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 16:42, 26 kwi 2026

Mirko, właśnie mnie ta rdzawość urzekła, bo mam trochę cortenowych ozdóbek, lubię takie odcienie w ogrodzie
Ichigo 16:50, 26 kwi 2026

Pewnie nie pamiętasz, ale u mnie w zeszłym roku uszkodzono (chyba kosiarką) bardzo dotkliwie pień na młodym grujeczniku. Myślałam, że już po drzewku. Zauważyłam to późno, dopiero jesienią, bo całe lato nie jeździłam na wieś i nawet nie wiem, kiedy to się dokładnie stało. Posmarowałam maścią i trzymałam kciuki. Drzewko na szczęście ładnie przezimowało i ma już liście.

Ciekawa jestem tych żółtych magnolii. Nawet zastanawiałam się, czy sobie nie kupić odmiany "Bogumiła" albo "Yellow Bird". Coś mi ciągle ta "Sunrise" leży na sercu .
Wafel 19:07, 26 kwi 2026

Pamiętam historię twojego drzewka. Pojawił się optymizm

Ta żółta magnolia, jeśli ma delikatny cytrynowy odcień może ładnie wyglądać, patrzyłam sobie w necie. Wydaje mi się, że te kwiaty będą w takim tulipanowym kształcie. Początkowo byłam sceptyczna do tych nasadzeń, bo wybrano kapryśne i wrażliwe drzewka, zwłaszcza, że są w donicach posadzone na dość wietrznym stanowisku i od tamtej strony bije zawsze chłód od takiego jakby wąwozu. Jak dadzą radę będzie fajnie

Podoba mi się też odmiana Sunsation
Ichigo 20:12, 26 kwi 2026

Rzeczywiście ryzykowna decyzja. Ale kto wie... Czas pokaże. Moja magnolia rośnie na bardzo wietrznym stanowisku, aż przechyliła się w jedną stronę. I teraz rośnie taka pochylona. Zimą musi być wystawiona na silne, mroźne wiatry. Na początku ją chyba owijałam agrowłókniną... Teraz radzi sobie sama.
Druga magnolia "Red As Red" choruje i nie wiem, czy przeżyje.

Ta "Sunsation" też ładna, żółta ale z różowym rumieńcem. Ech, gdybym miała teraz kupić nową, chyba bym się nie zdecydowała. Zbyt duży wybór, wszystkie ładne .
Patrycja_KG_Lu 08:30, 27 kwi 2026

Koło Ikei u nas w donicach rosną 2 magnolie i pięknie sobie radzą mimo patelni w lecie, śmagania wiatrem i ciasnego miejsca.

Moje tegoroczne czereśnie co pokazywałam z drucikiem i ranami też wyglądają zdrowiej. Ja maści nie miałam, ale zawinięte są taką taśmą nieprzepuszczalną, więc to miejsce nie wysycha. Liczę, że na jesieni zajrzę pod taśmę zobaczyć jak się zabliźniło.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Wafel 08:58, 27 kwi 2026

Patrycja, no to dobre wieści dotyczące i magnolek i czereśni
Wafel 09:00, 27 kwi 2026

Ichigo napisał(a)
Rzeczywiście ryzykowna decyzja. Ale kto wie... Czas pokaże. Moja magnolia rośnie na bardzo wietrznym stanowisku, aż przechyliła się w jedną stronę. I teraz rośnie taka pochylona. Zimą musi być wystawiona na silne, mroźne wiatry. Na początku ją chyba owijałam agrowłókniną... Teraz radzi sobie sama.
Druga magnolia "Red As Red" choruje i nie wiem, czy przeżyje.

Ta "Sunsation" też ładna, żółta ale z różowym rumieńcem. Ech, gdybym miała teraz kupić nową, chyba bym się nie zdecydowała. Zbyt duży wybór, wszystkie ładne .

To może trzeba zrobić jakiś solidny odciąg tej pochylonej ?
Wafel 09:07, 27 kwi 2026

Ta nasza magnolia wyglądała kiepsko, sąsiadka posadziła ją zanim powstała rabata, po prostu w zapuszczonym trawniku, nie wiem czy sypnęła coś w dołek. Przekopałam jej ziemię wokół z kompostem i kwaśnym tortem, podlewałam Astvitem i zrobiłam oprysk na grzyba. Od zeszłego sezonu ładnie kwitnie, nie miała grzyba.
TAR 11:51, 27 kwi 2026

Asia świetna ta donica. Daj namiary Moje magnolie slabo wygladaja. W ogole slabo mi rosna poza jedna. Wiec nie bede wiecej ich kupowac. Maja dobre miejscowki, dolki takim dobrem wypelnione a one ledwo dychaja. Nie to nie, jak padna posadze inne drzewka, ktore sobie dobrze radza.

Wiesz kupilam tez sobie jeszcze jednego Beni Maiko i kilka jeszcze innych. Troche zaszalalam ale myslalam, ze strat pozimowych bedzie wiecej. Jestem mile zaskoczona klonami, bo nawet najwieksze cherlaki daly rade.
Wafel 14:49, 27 kwi 2026

TAR, obie donice kupione w "Oszą" na Szczęśliwej, ta mniejsza w zeszłym roku

U innej sąsiadki magnolia posadzona 5 lat temu jeszcze ani razu nie zakwitła, nie wiem o co chodzi z tymi drzewkami.
Z klonami zaszalałaś, ale jak im dobrze, to co sobie żałować Ja u siebie wolałabym innego klona, ale kupiłam bez zgłębiania tematu Beni Maiko a on rośnie bardziej kuliście i jest chyba za duży do mojego ogrodu. Rośnie powoli, będę się później martwić