Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Kasya 08:16, 28 maj 2024

Moim zdaniem to nie grzyb
Mogą być jakieś niedobory lub nadmiary
Albo coś w tym stylu

Grzyb u powojnika to zazwyczaj 1 rodzaj czyli więdnięcie zamieranie pędów
Wafel 16:28, 28 maj 2024

Dziękuję Kasia, tylko jak rozpoznać czy to niedobory czy nadmiar. Nadmiar nie sądzę bo jestem oszczędna w dawkowaniu, poczekam jeszcze czy to się będzie rozszerzać na roślinie czy pozostanie na dolnych liściach, był nawieziony, gdy miał już takie liście, jeśli to niedobór to powinna być poprawa, ale może źle myślę...
Gruszka_na_w... 20:47, 28 maj 2024

Wafel napisał(a)
Poradźcie, grzyb czy niedobory na clematisie? Tylko dolne liście.

Na zdjęciach liście wybarwiły się tak jak u epimedium Rubrum.

O chorobach powojników możesz poczytać tutaj

Kasia dobrze pisze, że w przypadku powojników najgorsze byłyby objawy uwiądu, a ten na zdjęciach takowych nie ma. Nie wykazuje też charakterystycznych braków składników pokarmowych. Może taka jego uroda? Przeglądając zdjęcia sprzedawanych powojników, u niektórych były takie listki w dolnych partiach.

zdjęcie ze strony sprzedawcy
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wafel 21:51, 28 maj 2024

Haniu dziękuję za link, ciekawy wątek. Zostawię w spokoju te liście i będę bacznie obserwować, może faktycznie ten typ tak ma
Wafel 09:31, 30 maj 2024

Wczoraj na cito robiłam kompozycję dla teściowej, rośliny chwytałam w biegu bo już mi sklep zamykali, potrzebowałam jakiejś trawy, wybór praktycznie zerowy, jedna wołała do mnie kolorem, pokrój kostrzewy i nawet się nie zagłębiałam co to, miękkie, cieniutkie liście, limonkowy kolor, skradła moje serce. Śmiałek pogięty AmiLime. Trochę żałuję, że od razu nie podzieliłam dla siebie, ale zrobię to pod koniec lata, bałam się że zniszczę ładny pokrój.
Wafel 09:37, 30 maj 2024

A to moje turzyce palmowe Little Midge, są urocze.

Wafel 09:46, 30 maj 2024

Lawenda, której groziło kompostowanie

I ogólnie, rankiem.
Wafel 09:52, 30 maj 2024

Z okna kuchni podziwiam żurawki, bratki już dogorywają
pestka56 12:19, 30 maj 2024

Uroczo masz
Jesteś chyba jedyną osobą, ktorą tu spotkałam, ktora zachwyca się innymi trawami niż miskanty. Śmiałek cudny. Bardzo lubię wszystkie śmiałki i mam kilka, ale pogiętego akurat nie, a ten wygląda świetnie.
Gruszka_na_w... 12:39, 30 maj 2024

Zarówno śmiałek jak i turzyca palmowa prezentują się świetnie. Takoż też wygląda ogród o poranku. Od samego patrzenia człowiek czuje się lepiej. Bardzo ładnie obsadziłaś donicę. Teściowa powinna być zadowolona.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies