Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

JoanNa 23:25, 26 cze 2024

LIDKA napisał(a)
Joasia
Nie lubie płaczków. u kogoś mi się podobają ale nie u mnie.

Buki teraz przesadzałam. Po dwóch latach siedzenia w ziemi , przy wysokosci ok 3.5 m korzeń był wielkości wiaderka 10 l.

Miłych wakacji.

Zazdroszcze wam że jesteście w miarę blisko. Ja tu z tego lubuskiego samotna.;(

No wlaśnie bacznie obserwuję Twoje poczynania i podziwiam, bo wsadzić drzewko z doniczki to żadna sztuka, tak samo jak przesadzić kwiaty, ale przemeblować drzewo z gruntu, to już lekki stresik dla mnie, bo ryzyko większej straty.
Lidko, a powiem Ci że ja też nie widzę płaczków u Ciebie-one są takie trochę rozkopane/szalone,takie luźniejsze w odbiorze. A u Ciebie rabatki tak ogarnięte na tip top, w ogóle cały ogród tak odbieram jako poukładany, więc taka rozczochrana brzoza czy buk to nie wiem czy by się odnalazła.
To stwierdzam że mamy tak samo, tylko na odwrót Podobają mi się poukładane rabaty i to bardzo, ale wiem że u mnie to nie przejdzie, bo bardziej ciagnie mnie w takie troche swobodne nasadzenia,ale jednak żeby jakąś spójność miały, co jest trudne jak się ma dużo chciejstw i czlowiek zachwyca się tyloma roślinami..

Nie ma nikogo z lubuskiego? Kurcze, właśnie szkoda że ta opcja mapki jest nieaktywna. Tak to można byloby sprawdzić kogo mamy w zasięgu województwa, bo noe wszyscy mają podaną lokalizację w stopce.
Narsilia 12:15, 27 cze 2024

Pomysł z rabata na tyle jak najbardziej na plus zrobisz sobie fajne strefy ogrodu na tą część reprezentacyjna/ozdobna no i użytkowa szklarnia , warzywnik itp.

Masz dużą ładna kształtna działkę to na wszystko znajdzie się miejsce .

No ja na forum od 4 lat a w zasadzie z ,,okolic,, Ty pierwsza , więc może i dla Lidki ktoś się pojawi z Lubuskiego.

Patrycja_KG_Lu 15:20, 27 cze 2024

Większość osób pewnie się zgodzi co do tego by szklarnię ukryć, a moje zdanie będzie w mniejszości. Uważam, że można by było zrobić z niej bardzo fajny element ogrodu na którym zaczepia się oko lub na jego otoczeniu. W tym zdjęciu z oddali wygląda na porządną szklarnię. Wiele osób by taką z chęcią w swoim ogrodzie miało. Będziecie jej używać do uprawy warzyw?

1.https://pin.it/1mR7DmyVN
2.https://pin.it/3fAxsJgzY
3. https://pin.it/2iA6iKStK

A tutaj szklarnia właścicielki forum (jedna z kilku).

JoanNa 16:28, 27 cze 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Większość osób pewnie się zgodzi co do tego by szklarnię ukryć, a moje zdanie będzie w mniejszości. Uważam, że można by było zrobić z niej bardzo fajny element ogrodu na którym zaczepia się oko lub na jego otoczeniu. W tym zdjęciu z oddali wygląda na porządną szklarnię. Wiele osób by taką z chęcią w swoim ogrodzie miało. Będziecie jej używać do uprawy warzyw?

1.https://pin.it/1mR7DmyVN
2.https://pin.it/3fAxsJgzY
3. https://pin.it/2iA6iKStK

A tutaj szklarnia właścicielki forum (jedna z kilku).

Patrycja, ja bym jej nie ukrywała gdyby była taka piękna jak u pani Danusi lub jak te z pinteresta. Niestety moja nie jest taka reprezentacyjna. Mąż kupił okazjonalnie te główne stalowe legary,dokupił kątowników i innych 'blaszek' i wspólnie z moim bratem zespawali szkielet. Potem tylko kupiliśmy poliwęglan.To nie jest taka profesjonalna szklarnia jak te dostępne na rynku, ale pomidorom i paprykom to nie przeszkadza. Od 4lat zjadamy swoje pomidory az do listopada
Szklarnia jest ogromna-jak dla mnie za duża, bo ma 6x5m, dlatego 1/3 służy jako domek ogrodnika. Dlatego chciałam trochę zasłonić tego olbrzyma
Patrycja_KG_Lu 20:54, 27 cze 2024

Z daleka na tym zdjęciu wygląda bardzo dobrze, ma symetryczny szkielet. Masz jakieś zdjęcie z bliska?
sylwia_slomc... 22:19, 27 cze 2024

olciamanolcia napisał(a)

Ty sie nie baw w żadne mączki komposty i oborniki pod krzewy-posadź bezpośrednio do ziemi rodzimej-poradzi sobie- krzew sie dostosuje do warunków bytowych
roseum piekna jest a jesienia to juz w ogóle bajeczka

No na piasku niestety nie można sobie na takie odpuszczanie pozwolić bo nic nie będzie dobrze rosło co woli inną glebę niż piach.
sylwia_slomc... 22:21, 27 cze 2024

JoanNa napisał(a)

Mówisz? Taka z niej twardzielka? Nie no w przypadku mojego piasku to byłoby pastwienie się nad tą rośliną, tu naprawdę jest zwykly szary piasek. Jak wiedzieliśmy że bedziemy się budować, to mama na to pole juz nie dawała obornika pod uprawy, no bo po co na dzialce budowlanej takie urzyźnianie. Gleba dawno juz 'zjadła' te resztki próchnicy z okresow uzyzniania i został piach z którym teraz przyszło mi walczyć

Chcąc by rośliny dobrze rosły i cieszy, a nie frustrowały w przyszłości lepiej o glebę porządnie zadbać przynajmniej pod planowane rabaty
JoanNa 23:40, 27 cze 2024

Sylwia, jest tak jak mówisz-jak teraz odpuszczę, to potem będę sie wkurzać. Wiem że rośliny lepiej lub gorzej, ale jakos daja sobie radę. Tylko ja wolę żeby radziły sobie lepiej Zresztą, jak juz zakończy się przygotowanie podjazdu, to nie ma opcji żebyśmy sadzili cokolwiek czy siali trawę w takiej ziemi.To byłaby strata czasu i pieniędzy na sadzonki/nasiona.
Niestety nie ma drogi na skróty.
JoanNa 23:42, 27 cze 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Z daleka na tym zdjęciu wygląda bardzo dobrze, ma symetryczny szkielet. Masz jakieś zdjęcie z bliska?

Niestety nie. Jak wrócimy, to coś cyknę.
Wiolka5_7 05:38, 28 cze 2024

JoanNa napisał(a)
Sylwia, jest tak jak mówisz-jak teraz odpuszczę, to potem będę sie wkurzać. Wiem że rośliny lepiej lub gorzej, ale jakos daja sobie radę. Tylko ja wolę żeby radziły sobie lepiej Zresztą, jak juz zakończy się przygotowanie podjazdu, to nie ma opcji żebyśmy sadzili cokolwiek czy siali trawę w takiej ziemi.To byłaby strata czasu i pieniędzy na sadzonki/nasiona.
Niestety nie ma drogi na skróty.

Asia dobrze myślisz

Też przyłożyłam się do szykowania gleby w całym ogrodzie i są efekty gleba to podstawa