Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

MagdaLenka 19:51, 27 sie 2023

Na zdjęciach wszystko wygląda fajnie (choć nie zawsze uda się tak wykadrować, żeby nie było widać chwastów i niedociągnięć), ale jest jeszcze tyle do zrobienia, że co chwilę ogarnia mnie zwątpienie. Mam nadzieję, że ogród faktycznie nauczy mnie cierpliwości.
Angelika95 20:10, 27 sie 2023

Magda, nie łam się, szukaj pozytywów, moim zdaniem już masz naprawdę dużo zrobione
olciamanolcia 20:31, 27 sie 2023

Bordowych rozplenic nie sadz docelowo - one nie przeżyją zimy w gruncie.
MagdaLenka 20:46, 27 sie 2023

olciamanolcia napisał(a)
Bordowych rozplenic nie sadz docelowo - one nie przeżyją zimy w gruncie.

Wobec tego pójdą do garażu na zimę.
olciamanolcia 20:49, 27 sie 2023

MagdaLenka napisał(a)

Wobec tego pójdą do garażu na zimę.

Tak. To jedyna opcja. Miałam tez je w gruncie - zgniły po zimie pomimo okrycia to samo z pampasową.
Wykop je do donicy ( bylebyś zdazyla przed mrozami ) obetnij i przezimuj w garażu.
MagdaLenka 20:54, 27 sie 2023

olciamanolcia napisał(a)

Tak. To jedyna opcja. Miałam tez je w gruncie - zgniły po zimie pomimo okrycia to samo z pampasową.
Wykop je do donicy ( bylebyś zdazyla przed mrozami ) obetnij i przezimuj w garażu.

Dzięki za instrukcję. Tak zrobię.
Judith 21:10, 27 sie 2023

Elo Magdalenko
Poczytałam i widzę, że fajnie sobie poczynasz .
Szok i niedowierzanie w kwestii przygotowania gleby! Gdybym to ja była taka mądra przy zakładaniu ogrodu!
W temacie borówki amerykańskiej się wypowiem (bo tak zrozumiałam kwestię jagodnika, słusznie?). Otóż ładne to krzaczki i niekoniecznie trzeba je oddzielać wizualnie od rabaty. A jesienią to już prawdziwy pokaz dają .
Powodzenia, pozwolę sobie podglądać .
MagdaLenka 21:11, 27 sie 2023

Czy ktoś ma może przetacznikowca Pink Glow i jest w stanie podzielić się opinią? Potrzebuję wysokiej byliny jako tło dla róż Olivia Rose. Myślałam o ostróżkach, ale trochę za krótko kwitną...
MagdaLenka 21:17, 27 sie 2023

Judith napisał(a)
Elo Magdalenko
Poczytałam i widzę, że fajnie sobie poczynasz .
Szok i niedowierzanie w kwestii przygotowania gleby! Gdybym to ja była taka mądra przy zakładaniu ogrodu!
W temacie borówki amerykańskiej się wypowiem (bo tak zrozumiałam kwestię jagodnika, słusznie?). Otóż ładne to krzaczki i niekoniecznie trzeba je oddzielać wizualnie od rabaty. A jesienią to już prawdziwy pokaz dają .
Powodzenia, pozwolę sobie podglądać .

Cenna uwaga o borówkach.
Chyba faktycznie dam je na róg domu (między warzywnikiem przy ścianie wschodniej a rabatą przy ścianie południowej). Tam będą miały najwięcej słońca.
Co do przygotowania gleby, to cały proces wymagał dużo wstrzemięźliwości. Ja chciałam ogród już natychmiast, a tu jednak trzeba było dać sobie na wstrzymanie.
Judith 21:30, 27 sie 2023

MagdaLenka napisał(a)

Co do przygotowania gleby, to cały proces wymagał dużo wstrzemięźliwości. Ja chciałam ogród już natychmiast, a tu jednak trzeba było dać sobie na wstrzymanie.

Nie wątpię . Gdy przychodzi chęć zakładania ogrodu, to trudno jest powiedzieć sobie „ogród zacznę tworzyć za rok” . Przecież chcę teraz! . Ty nie tylko wiedziałaś, co robić, ale udało Ci się powściągnąć pragnienie innych działań .