Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

Judith 23:33, 29 sie 2023

A to historia .
Jako opiekunka ogrodu z 3 ogromnymi dębami rosnącymi na środku jednej z części ogrodu powiem Ci, ze wybrałaś dla swojego drzewa dobre miejsce . Czyli daleko .
Moje kolosy są bardzo uciążliwe (tony liści i tony żołędzi), nasza relacja była od początku trudna, ale nie było wyjścia i pokochałam .
Muszelka 23:36, 29 sie 2023

Piękna historia.

Marzenia się spełniają. Trzeba tylko pozwolić im się spełniać
MagdaLenka 23:38, 29 sie 2023

Judith napisał(a)
A to historia .
Jako opiekunka ogrodu z 3 ogromnymi dębami rosnącymi na środku jednej z części ogrodu powiem Ci, ze wybrałaś dla swojego drzewa dobre miejsce . Czyli daleko .
Moje kolosy są bardzo uciążliwe (tony liści i tony żołędzi), nasza relacja była od początku trudna, ale nie było wyjścia i pokochałam .

U nas duże drzewa muszą być daleko, żeby nie zacieniały fotowoltaiki. Ma to taki minus, że nie mamy cienia bezpośrednio przy domu i upały bardzo męczą. Ale w pozostałe pory roku przynajmniej jest jasno w domu.
Ja kocham dęby już od dawna, chociaż mam świadomość problemów, jakie mogą powodować duże drzewa. Pocieszam się, że będę miała dużo materiału na szybki kompost liściowy.
MagdaLenka 23:41, 29 sie 2023

Muszelka napisał(a)
Piękna historia.

Marzenia się spełniają. Trzeba tylko pozwolić im się spełniać

Dobrze powiedziane. Najlepsze jest to, że te marzenia spełniają się nagle i jakby same z siebie (najlepszym dowodem bedzie kolejna historyjka - o sowie).
Wygląda na to, że pozytywne myślenie faktycznie przyciaga różne małe i większe szczęścia...
Mary 00:02, 30 sie 2023

MagdaLenka napisał(a)

U nas duże drzewa muszą być daleko, żeby nie zacieniały fotowoltaiki. Ma to taki minus, że nie mamy cienia bezpośrednio przy domu i upały bardzo męczą. Ale w pozostałe pory roku przynajmniej jest jasno w domu.
Ja kocham dęby już od dawna, chociaż mam świadomość problemów, jakie mogą powodować duże drzewa. Pocieszam się, że będę miała dużo materiału na szybki kompost liściowy.

Piękny dąb i jego historia.
Bardzo wartościowa uwaga o fotowoltaice. Mam szpaler wielkich klonów od południa. Jesienią fotowoltaika słabo by działała.
Dąb to nie jest dobry materiał na szybki kompost liściowy. Liście dębu muszą być długo kompostowane. Ich zbieranie jest utrudnione przez pomieszane z nimi żołędzie.
Makao 08:25, 30 sie 2023

Wielki dąb kupiliście. Super że się przyjął. Historia też bardzo ciekawa. Masz teraz dwa uratowane szczęścia Wiktora i Pchełkę
anuska2507 08:47, 30 sie 2023

Ciekawa historia z dębem To może być znak rozpoznawczy Waszego ogrodu.
Potwierdzam, że dębowe liście długo się rozkładają. Są też mocno kwaśne.
DariaB 12:10, 30 sie 2023

Cudna historia z dębem, ja podziwiam za posadzenie tak docelowo ogromnego drzewa. Dawniej sadzono dąb jak w rodzinie rodził się chłopiec, a jak dziewczynka to lipę
Szkółka piękna, ja też mam w swojej okolicy ulubioną szkółkę w pięknym otoczeniu.
Agatorek 12:46, 30 sie 2023

Fajna ta historia o dębie . Nie myślałam, że sadziliście już takie duże drzewo, dobrze, że się przyjęło

Relacja ze szkółki robi wrażenie, sporo towaru w super jakości! Widać, że właściciele dbają o nie.

U Ciebie też widać fajne rabaty , bardzo lubię rozplenice. Uważaj tylko przy cięciu na "kotki", czepiają się wszystkiego

MagdaLenka 14:12, 30 sie 2023

anuska2507 napisał(a)
Ciekawa historia z dębem To może być znak rozpoznawczy Waszego ogrodu.
Potwierdzam, że dębowe liście długo się rozkładają. Są też mocno kwaśne.

Dąb już jest znakiem rozpoznawczym. Sąsiedzi określają naszą posesję jako "Tam, gdzie z dnia na dzień wyrosły duże drzewa".