Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 03:06, 23 mar 2024

6-go marca nadejszła wiekopomna chwila- odpalamy rozsadnik! Na pierwszy ogień poszły papryki chilli i mini żółte słodkie (nasionka wydłubane z pysznościowych papryczek z Netto), sałata crimson, miechunka, koleus, naparstnica, szałwia muszkatołowa i omączona oraz szczypiorek siedmiolatka (wszystko siane było 24 lutego i gnieździło się na malutkim parapecie):

Darecka 03:09, 23 mar 2024

Jak dzień kobiet, to i kwiaty- dostałam od teściowej piękne prymule, od eMa białe róże, a od siebie samej 2 mini paletki bratków .

Które niemalże niezwłocznie poleciałam posadzić wokół kamiennego kręgu:

Darecka 03:14, 23 mar 2024

9 marca przyszedł czas rozprawić się z przedogródkiem, który został doszczętnie rozorany przez nasze biegusowate, czteronogie szkodniki . Na poniższe zdjęcie załapał się jeden z nich:

Szym zwertykulował i wyrównał całość, wszystko otoczyliśmy siatką, po czym posialiśmy miks mikro koniczyny i trawy boiskowej. Nie jest to szczyt estetyki, ale kiedy trawka już urośnie i się zagęści, ogrodzenie najpewniej zniknie z naszego krajobrazu.

Darecka 03:17, 23 mar 2024

Studnia też nieco wypiękniała, bo otrzymała nową pokrywę:

Teraz jeszcze wymiana daszku i malowanie całości .

Mamy już paprysie, czas na pomidory. Tym razem taki oto zestaw:

Darecka 03:20, 23 mar 2024

Szał ciemiernikowy w pełni, poniżej zestaw urodzinowy mojej mamy- marzyła o tych z serii Ice'n'Roses:

A tu już moje ślicznotki:

Darecka 03:24, 23 mar 2024

I skradająca się niepewnie wiosna- "ananasy" sadzone trochę na czuja w grudniu wyrosły tam, gdzie planowałam :

Darecka 03:27, 23 mar 2024

Czosnki Party Balloons zdrowo rosną ku mej bezbrzeżnej radości (bardzo na nie liczę)- zwróćcie uwagę na te fajowe różowe końcówki liści, na żywo bardzo rzucają się w oczy:

Wielosił bardzo pięknie przezimował, podobnie jak bodziszki:

Darecka 03:31, 23 mar 2024

Róży widocznie nie straszne przymrozki, rozwija listki jakby nigdy nic (a mroziło u nas trochę w ciągu ostatnich 3 tygodni, jednak nie zarejestrowałam żadnych strat ):

Brunnera Alexander's Great i pączki kwiatowe na lilaku Meyera Palibin:

Darecka 03:36, 23 mar 2024

Kwitną pierisy, kolcosiłom też ma się na życie :

Serduszka rośnie w oczach:

I wreszcie dowożą azalię Silver Sword, której wypatrywałam z utęsknieniem:

Darecka 03:41, 23 mar 2024

Krokusowy napis "Ranczo" w tym roku wygląda tak, hm... Cosik niewyględny . Prawdopodobnie trzeba zaakceptować fakt, że, wzorem jakichś Illuminati, tym razem jest to napis "tylko dla wtajemniczonych", kto nie wie, że tam jest, ten się nie domyśli .

Kalina herbaciana też już pączkuje:

Ten skrawek ogrodu wymaga troskliwszej opieki, ale za to czosnki rosną jak najęte do rośnięcia :