Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

AgaBoso 09:46, 02 kwi 2024

Super efekty! Dobre białko musi wpadać, że tyle energii.
U mnie pietruszka i marchew na taśmie pierwszy raz w tym roku, ale z pietruszki chyba niewiele będzie. Posiałam z końcem stycznia, wykiełkowało kilka a jak rozgrzebują ziemię to nasion nie ma. Możesz polecić, która konkretnie się u Ciebie sprawdza?

Patrzę na Twoją szklarnię i zastanawiam się teraz czy lepiej zrobić 2 szersze grządki po bokach i jedną na środku.
Darecka 02:15, 14 kwi 2024

Pozdrawiam Wszystkich grasujących jeszcze po forum nocnych Marków i Markizy też Mój wewnętrzny zegar stwierdził, że ileż to można spać, sumienie dodało, że tak zaniedbywać wątku nie wypada, więc oto jestem .
Lidko, Asiu, Aniu, Bożenko, Eliso, Sylwio, MagdaLenko i Agnieszko- dziękuję niezmiernie, że jesteście i mnie dopingujecie. Na pewno u Was w Waszych zaczarowanych ogrodach dzieje się teraz dużo wspaniałości, chyba przyjdzie mi wziąć dziekankę, żeby nadrobić forum .
Darecka 02:23, 14 kwi 2024

An_na napisał(a)
Na rabacie pod garażem, po wykopaniu hortensji zostaną same trawy czy coś tam jeszcze masz?
Aniu poza miskantami posadziłam tam jeszcze lilie: Elodie i Foxtrot, które czekały na swój wielki dzień chwały od 25 grudnia, a które zakupiłam zainspirowana, a wręcz zauroczona liliami u Bożenki . Były jednak straty na froncie, wynikające z mojego zaniedbania, część cebulek nie przetrwała i spleśniała (mea culpa), w tym chyba wszystkie 3 z odmiany Muscadet. Mam jednak szczerą nadzieję że te, które przetrwały wybaczą mi te zwłoki (czy tylko 1 zwłokę? ) i zakwitną oszałamiająco już w tym sezonie .
Darecka 02:26, 14 kwi 2024

Kordina napisał(a)

Ha, ha, ha, świetne! Masz dar - trajektoria lotu, siewca czarnych dziur, kopytko - kapitalne!! I mocno rozbawiające
Twoje opisy są terapeutyczne

Bożenko Łomatkobosko! Gdyby nie fakt, że przypiekłam sobie wczoraj twarz słonkiem ryjąc w warzywniku, przez co przybrała kolor zbliżony do pąsowej róży, to właśnie w tym momencie spłonęłabym pąsem .
Darecka 02:41, 14 kwi 2024

Rumianka napisał(a)
No...Pani! Poszło Wam jak z płatka... Utyranie daje tyle satysfakcji, że wystarczy na znaczną część wiosny.
Efekt finalny = kapitalny. Baaardzo po mojemu
U Ciebie współpraca na najwyższym poziomie...uzupełniająca trajektoria lotu itp.

Od razu przypomniały mi się moje ogrodowe rewolucyjne poczynania, ciężkie...ale z wielką radością we własnym serduchu... przy jednoczesnym "akompaniamencie" niekończących się pomrukiwań eMa,... który później stwierdził..."wiesz, fajnie to wyszło..." A pomyślałam sobie: niech cie gęś kopnie...najpierw mruczysz, później chwalisz...

Eliso 100% racji z wynikającej z utyrania satysfakcji (i jeszcze rym częstochowski wleciał ).

Na współpracę z mym poczciwym chłopiną nie narzekam, wręcz przeciwnie- bardzo dobrze nam się razem pracuje, jesteśmy zgranym zespołem. Wdzięcznam niezmiernie Rodzanicom i Doli, że splotły razem nasze losy .

U Was rewolucja ogrodowa była przez duże R, a że niektóre chłopy są stworzone do "mędzenia" i "ględzenia" nad wyrost, no cóż... Najważniejsze, że potrafią później przyznać się do błędu i pochwalić, a Tobie Eliso gratuluję samozaparcia i pewności siebie w dążeniu do celu, pomimo konieczności wysłuchiwania jęków cierpiętnika .

Darecka 02:54, 14 kwi 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Efekty poczynań ogrodowych bardzo satysfakcjonujące, pieknie Wam to idzie. Drugi bujak dobra decyzja zwłaszcza, że bardzo fajny ma wzór. Meble w altanie faktycznie wpisały się i niejeden sezon posłużą
Gratuluję takiego duetu, bo jak wsparcie jest to wszystko się udaje osiągnąć.
Drugi bujak już dojechał i zdradzę Wam w sekrecie, że oba są eksploatowane do granic przyzwoitości ( przynajmniej w tych słodkich chwilach pomiędzy szpadlowaniem i pędzlowaniem ).

Mebelki sprawiły, że altana wydaje się teraz większa i są mega wygodne, już niedługo będziemy pewnie więcej w ogrodzie przesiadywać, niż walczyć z materią, przemieszczając dupinę pomiędzy bujakiem a fotelem ( szczerze w to wierzę, ale jak wyjdzie- nie wiem, bo na jesień szykujemy rewolucję 2.0 w drugiej części ogrodu ).

Fajnie się robi we dwójkę, inaczej trochę by było smutno i pewnie ciężko (sama bym raczej nie dała rady ruszyć tych dużych drzewek, czy kilkuletnich karp turzycy, a wczoraj ściągaliśmy szmaciany relikt (czyt. agrowłókninę) ze ścieżek między skrzyniami w warzywniku i tam też sama bym pewnie poległa, bo tak zarosły ją chwasty).
Darecka 03:02, 14 kwi 2024

MagdaLenka napisał(a)
U Ciebie jest cisza, cisza, cisza... a nagle łup z grubej rury! Tyle zdjęć i tyle pracy zrobione! Szok, jakie macie wysokie obroty. U nas już nie te pesele... Zazdroszczę postępów. Rabaty na gotowo - miodzio!
Bujak chyba też sobie kupię taki, skoro ma Twoją rekomendację.
Hah Magdalenko, chyba na razie będę jeszcze przez jakiś czas egzystować w takim "gruboróżanym" (czy "rurowym"?) trybie. Mój pesel może i umożliwia jeszcze taką wysokość obrotów, ale dzisiaj prawie namówiłam eMa, żeby kupił mi balkonik, bo po wojażach w warzywniku ledwo mogłam chodzić .

Trochę mi smutno, że zaniedbuję forum, dawno nie spacerowałam po Waszych ogrodach, ale każdą wolną chwilę mam wypełnioną po brzegi, a nie lubię czytać i odpisywać na chybcika. Powolutku kończę wiosenną rewolucję, może wtedy będę bardziej na bieżąco .

A bujaka spraw sobie koniecznie, nasz jest z Brico Marche i cena w porównaniu z innymi całkiem przyzwoita . To jeden z najlepszych naszych zakupów ogrodowych do tej pory .
Darecka 03:22, 14 kwi 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Super efekty! Dobre białko musi wpadać, że tyle energii.
U mnie pietruszka i marchew na taśmie pierwszy raz w tym roku, ale z pietruszki chyba niewiele będzie. Posiałam z końcem stycznia, wykiełkowało kilka a jak rozgrzebują ziemię to nasion nie ma. Możesz polecić, która konkretnie się u Ciebie sprawdza?

Patrzę na Twoją szklarnię i zastanawiam się teraz czy lepiej zrobić 2 szersze grządki po bokach i jedną na środku.

Białeczko serwatkowe z OstroVita wlatuje, a jakże (najlepsze o smaku truskawkowym- polecam), a oprócz tego dobra przedtreningówka z cytruliną, która daje solidnego kopa .

W tym roku mam nasiona marki WegAna, coś tam powoli zaczyna kiełkować, ale żebym mogła polecić z czystym sumieniem, trzeba poczekać na rozwój sytuacji. Nie pamiętam niestety, jakie nasiona miałam w tamtym roku, a plon był satysfakcjonujący. Piszesz, że siałaś w styczniu- być może po prostu wymroziło część nasion? Chociaż chyba końcem stycznie skończyły się i mrozy...

Co do układu szklarni, to każdy ma swoje własne preferencje, ja na przykład lubię mieć swobodne przejścia (trajektorie lotu ). Dlatego mam tylko wąską kiszkę na sałatę i inne małe pierdółki na środku, bo niezmiernie wkurzało mnie w tamtym roku przeciskanie się z konewkami pomiędzy krzakami pomidorów i papryk. Trza przetestować różne rozwiązania, żeby dojść do takiego, które nam będzie najbardziej odpowiadało . Zerknęłam szybciutko, co u Ciebie słychać- widzę, że szklarnia już stoi- extra! Na pewno przyniesie Ci dużo radości .
Darecka 03:37, 14 kwi 2024

Czas przekopać się przez fotki z ostatnich 2 tygodni- natrzaskałam tego towaru 255 sztuk, chyba coś jest z moją głową nie tak
Darecka 03:44, 14 kwi 2024

To nie żart, 1 kwietnia przyszedł czas na pierwsze pikowanie pomidorków w tym roku. Stanowisko przygotowałam sobie profesjonalne i uzbroiwszy się w kawę zabrałam się ochoczo do pracy (dzisiaj czeka mnie vol.2, 12 spóźnialskich pomidorasków powędruje do swojego własnego, prywatnego P9 ).