Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 07:50, 23 mar 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Książki po okładce zgaduję, że w mojej tematyce
Nie jestem pewna, czy gustujesz Sylwio w tematyce z pogranicza science fiction i fantasy, niemniej mnie ten 4 tomowy cykl pochłonął do reszty. Akcja rozgrywa się na planecie, która stopniem rozwoju cywilizacyjnego jest na etapie wczesnego średniowiecza, są nawiązania do mitologii nordyckiej, więc może warto spróbować? Grzędowicz był wielokrotnie nagradzany za swoją twórczość, jak dla mnie w pełni zasłużenie. Żeby jednak nie ryzykować wtopy, spróbuj sobie może najpierw małą próbkę tutaj:

https://doci.pl/kakarota/grzdowicz-1-pan-lodowego-ogrodu+fe1mc1

sylwia_slomczewska napisał(a)
Czy nasionka tej miechunki sypie się wierzchem po ziemi i dociska czy przysypuje ziemią od wierzchu?
Miechunkę sieje się tak, jak pomidory, więc trzeba lekko przysypać ziemią . Kiełkuje po jakimś tygodniu.
Darecka 07:54, 23 mar 2025

Alija napisał(a)
Daria, ależ u Ciebie ciekawie, sporo już popracowałaś ogrodowo i wysiewowo ( to chyba jakieś laboratorium), książki sf bardzo lubię, ale nie natrafiłam na tego autora.
Ciekawa jestem, czy nasiona kawy wykiełkują, ciekawe doświadczenie. Ja jakiś czas temu dostałam od syna i synowej nasiona lotosu, przywieźli mi z podróży poślubnej do Tajlandii. Roboty było przy tym mnóstwo, najpierw, opiłować, namoczyć, codziennie zmieniać wodę , nawet wykiełkowały, miały po dwa listki i na tym nasza współpraca się zakończyła niestety.
Jeśli lubisz taką tematykę, to szczerze polecam tego autora, dla mnie odkrycie roku

Kawy nawet jeszcze nie namoczyłam, boję się, że będzie podobna historia do Twojej- nagimnastykuję się nad tym bidnym ziarenkiem, a i tak finalnie skończy się klapą (podobnie było w przypadku passiflory, też trzeba było skaryfikować nasiona, z tym że ta nie zaszczyciła mnie nawet najlichszą siewką ).
Darecka 08:11, 23 mar 2025

Dobrze, że dzisiaj też jest wolny dzień, bo zrobiłam mniej, niż planowałam, do tej pory (klasyk)

Ale po kolei- udało się odgruzować meble ogrodowe/ bujaki (tych drugich szczególnie mi brakowało )

Dostałam piękną, własnoręcznie wykonaną przez moją mamę wiosenną kompozycję, która teraz cieszy oko w altanie:

Darecka 08:18, 23 mar 2025

Kupiliśmy pierwszą partię kory, dojechały też kolejne zamówione roślinki.

Lobelia Starship (fioletowa) oraz Baptysja Pink Truffles. Mam na prawdę niezłą wyobraźnię, więc wyobrażam sobie, że wykluje się z tych doniczek coś, co będzie zachwycać w sezonie

Przy okazji pokażę salaka, wysianego przez moją młodszą siostrę z nasionka wydłubanego ze skonsumowanego owocu:

Darecka 08:25, 23 mar 2025

Cosik się zdublowało...
Darecka 08:30, 23 mar 2025

Szklarnia pozazdrościła czystości meblom ogrodowym, więc zastosowała szantaż emocjonalny, aby nakłonić mnie do jej umycia, patrząc na mnie psim wzrokiem z niemym wyrzutem- przydałby się dłuższy wąż, żeby można było użyć karchera, bo mycie szczotką, przy akompaniamencie targanego za sobą mikrego wiadereczka z wodą to marny spektakl z równie marnym rezultatem

Mycie szklarni nie było zbyt inspirującym zadaniem, więc czas przenieść się do przedogródka, a tam.. łopatowanie

Darecka 08:33, 23 mar 2025

Przy okazji funduję sobie ogrodowiskowy manicure w najmodniejszym w tym sezonie na forum wiosennym trendzie a'la żałoba za paznokciami

Jestem miszcz kancikowania (co z tego, że trochę jakby pijany i gdzieniegdzie linia zawija wężykiem? )
Darecka 08:36, 23 mar 2025

Z ziemi wychodzą ukwiały:

Z kolei brzózka Shiloh Splash zostaje dowieziona w królewskiej lektyce na swoje nowe włości:

W ogóle jej nie widać haha. Tutaj też przydałyby się jakieś tetrisy.. coś tu nadal bardzo nie gra na tej rabacie, ale cierpliwości, coś wymyślę
Darecka 08:39, 23 mar 2025

Wybaczcie poniższy bohomaz, ale chcę się a Wami podzielić taką luźną koncepcją zmian, jakie się u nas szykują, mniej więcej widzę to tak (na razie chodzi mi bardziej o nowy kształt rabaty, niż same nasadzenia):

Darecka 08:43, 23 mar 2025

To tylko taki bardzo ogólny zarys, finalny kształt jeszcze bardzo do poprawki, bo za duży wywijas wyszedł, ale robiłam go wczoraj na szybko już na sam koniec dnia, a wiało przy tym tak okropnie (wybaczcie to mało wykwintne porównanie), jakby się Wałęsa powiesił

I na koniec przedstawię Wam jeszcze kota mojego szwagra, przed Państwem szatanisko z piekieł, kot Marian (na zdjęciu nie widać zbyt dobrze tych jego siarkowo żółtych oczu, na żywo na prawdę wygląda jak demon z czeluści) :