Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 10:36, 04 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Wybrałaś już odmiany pomidorów jakie będziesz siała w tym roku? Ile krzaków?
Hej, odmiany wybrane, zakup nasion odbywał się nocą w (jak ustaliliśmy z Bożenką ) tzw "Godzinie Duchów Pomidorów", jeśli cofniesz się do 171 strony, to tam wrzuciłam zestawienie . Krzaczków, jak co roku, będzie 22 sztuki, tyle mam przygotowanych cylindrów i to dla nas optymalna ilość (puszczam je zawsze na 2-3 pędy). A jakie Ty wybrałaś? Czy jeszcze deliberujesz nad tym?
Darecka 10:46, 04 lut 2025

Imiona dla kitełków wywołały spore zainteresowanie, ja mam zawsze problem z ich wymyślaniem. Za to moje siostry wręcz przeciwnie, miały np. szczurki o imieniu ObsydJanusz (z uwagi na czarne futerko, nie jestem jednak pewna, czy przejawiał cechy charakteru typowego Janusza ) i Jądrek (to drugie imię z uwagi na dość prominentne ekhm... gonady, albo, jak mawia Karol Modzalewski: "pokrowce na marakasy" ). Imiona odkwiatowe i odżarełkowe też super, moja mama ma kicię Morelkę, a najmłodsza siostra ma na imię Kalina (to moja niechlubna zasługa, bo z jakiegoś powodu szczerze go nie znosi ). Spróbuję zapolować z aparatem na te moje 2 dzikuski, zobaczymy czy się uda, bo na mój widok pryskają w popłochu. Swoją drogą, starsza siostra nazwała jednego ze swoich kotów Pizgacz, dokładnie z tego powodu .
AgaBoso 11:17, 04 lut 2025

Darecka napisał(a)
Krzaczków, jak co roku, będzie 22 sztuki, tyle mam przygotowanych cylindrów i to dla nas optymalna ilość (puszczam je zawsze na 2-3 pędy).

Taka ilość Wam wystarcza na bieżąco czy jakieś przetwory robicie?
Trzymam kciuki za plony.

PS. Co do imion kotków my kiedyś będziemy mieć Kitka albo Kotecka, a psa Reksia.
Patrycja_KG_Lu 11:43, 04 lut 2025

Darecka napisał(a)
Hej, odmiany wybrane, zakup nasion odbywał się nocą w (jak ustaliliśmy z Bożenką ) tzw "Godzinie Duchów Pomidorów", jeśli cofniesz się do 171 strony, to tam wrzuciłam zestawienie . Krzaczków, jak co roku, będzie 22 sztuki, tyle mam przygotowanych cylindrów i to dla nas optymalna ilość (puszczam je zawsze na 2-3 pędy). A jakie Ty wybrałaś? Czy jeszcze deliberujesz nad tym?

Dzięki. Teraz sobie przypomniałam, że widziałam to zdjęcie, ale jakoś zapamiętałam je jako zakupy częściowe, a niekoniecznie finalną listę wszystkich odmian. Przy takim wyborze odmian jaka jest na świecie powtórzyła nam się tylko jedna odmiana - Malachitowa Szkatułka. U mnie ona będzie pierwszy raz. Tyle o niej słyszę, że spróbuję choć jakoś nie preferujemy zielonych odmian.

U mnie ostateczna lista będzie po połowie lutego. Mamy mieć pierwsze w tym roku ogrodowe spotkanie z dziewczynami lubelskimi, więc pewnie jeszcze jakimiś odmianami się wymienimy. Na razie mam rozpisane w tunelu po 1 sztuce danej odmiany, zostało kilka pustych miejsc. Sporo odmian z serii Dwarf wygrałam w konkursie na TT, ale one do gruntu pójdą razem z karłowymi i koktailowymi.
eda 15:16, 04 lut 2025

Fajna biała zima z akcentem na kamieniu widzę , że już jest sezon otwarty na maksa ziemia ruszona nieskromnie i zabezpieczenie przed sikiem
Pozdrawiam przedwiosennie
już nikt się nie dziwi ,że się pcha u mnie przymrozek dziś i słońce w końcu po wielu dniach deszczowców .macham .
Darecka 07:18, 09 lut 2025

AgaBoso napisał(a)
Taka ilość Wam wystarcza na bieżąco czy jakieś przetwory robicie?
Trzymam kciuki za plony.

PS. Co do imion kotków my kiedyś będziemy mieć Kitka albo Kotecka, a psa Reksia.
Hej Agnieszko, tak, wystarcza na bieżącą konsumpcję dla 4 osób plus zostaje jeszcze trochę do obdarowania rodziny, bo przetworów pomidorowych nie robimy .
Ja z kolei trzymam kciuki za Wasze plany powiększenia rodziny o kotecka i piesecka
Darecka 07:25, 09 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
(...)Przy takim wyborze odmian jaka jest na świecie powtórzyła nam się tylko jedna odmiana - Malachitowa Szkatułka. U mnie ona będzie pierwszy raz. Tyle o niej słyszę, że spróbuję choć jakoś nie preferujemy zielonych odmian.

U mnie ostateczna lista będzie po połowie lutego. Mamy mieć pierwsze w tym roku ogrodowe spotkanie z dziewczynami lubelskimi, więc pewnie jeszcze jakimiś odmianami się wymienimy. Na razie mam rozpisane w tunelu po 1 sztuce danej odmiany, zostało kilka pustych miejsc. Sporo odmian z serii Dwarf wygrałam w konkursie na TT, ale one do gruntu pójdą razem z karłowymi i koktailowymi.
Zapowiada się w takim razie kolejny interesujący pomidorowo rok . Malachitowa jak dla mnie nr 1 pod względem smaku, o ile nie dopuści się do tego, aby przejrzała, bo zamienia się w dość nieciekawą pyrę . Z Dwarfami ( i innymi niskimi odmianami) nie miałam do tej pory żadnego doświadczenia, ciekawam jak się sprawdzą u Ciebie. Gratuluję też wygranej w konkursie!- opowiesz coś więcej o nim? Czy zdawałaś relację też tutaj na O.?
Darecka 07:30, 09 lut 2025

eda napisał(a)
Fajna biała zima z akcentem na kamieniu widzę , że już jest sezon otwarty na maksa ziemia ruszona nieskromnie i zabezpieczenie przed sikiem
Pozdrawiam przedwiosennie
już nikt się nie dziwi ,że się pcha u mnie przymrozek dziś i słońce w końcu po wielu dniach deszczowców .macham .
Hej Edziu, też macham! Szaleje ta nasza pogoda na maksa, u nas kilka dni pod rząd słonecznie, mroźnie, ale za to ciśnienie takie, że przygniata człowieka do gleby (ponad 1035 HPa) . Nie przeszkadza to jednak w robieniu zakupów- właśnie zamówiłam sobie kolejne roślinki w przedsprzedaży i cebulki dla mojej mamy m.in różne odmiany kanny, bożykwiaty i niebieskie agapanty
AgaBoso 08:48, 09 lut 2025

Piesecek i kotece to się pojawią kiedyś tam
Przy Malachirowej Szkatułce zanotowałam, że przejrzała smakuje jak ziemniak. Który moment to jest ten właściwy. Potrafisz podpowiedzieć?
Patrycja_KG_Lu 09:00, 09 lut 2025

Darecka napisał(a)
Zapowiada się w takim razie kolejny interesujący pomidorowo rok . Malachitowa jak dla mnie nr 1 pod względem smaku, o ile nie dopuści się do tego, aby przejrzała, bo zamienia się w dość nieciekawą pyrę . Z Dwarfami ( i innymi niskimi odmianami) nie miałam do tej pory żadnego doświadczenia, ciekawam jak się sprawdzą u Ciebie. Gratuluję też wygranej w konkursie!- opowiesz coś więcej o nim? Czy zdawałaś relację też tutaj na O.?

Miałam do tej pory jednego DWARFA - Beauty King. Owocował jak szalony w mojej podwyższonej skrzyni. Teraz będzie więcej odmian, ale po jednym krzaku. Wygrana pomidorowa była z losowania na TikToku u jednej ogrodowo zakręconej dziewczyny. Dostałam 13 odmian pomidorów i 2 odmiany szpinaku malabarskiego.